November 29,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nincs jövő és béke minőségi oktatás nélkül. Nincs minőségi oktatás megbecsült pedagógus és szülői felelősség nélkül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,038,989 forint, még hiányzik 1,961,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • Gyökeres változásra van szükség a pedagógusok anyagi és társadalmi megbecsülése terén, egyúttal szakmai válaszokat kell adni oktatási rendszerünk súlyos válságára.
  • A bajok maguktól nem oldódnak meg, a kormányzat évek óta elutasítja a szakmai párbeszédet, ezért nem maradt más eszköz, mint a pedagógussztrájk, melynek támogatásával a minőségi közoktatásért és ezáltal gyermekeink jövőjéért és a békéért is kiállunk.
  • Ahol sztrájk van, ott lehetőség szerint ne vigyük iskolába, óvodába a gyermeket.

A most zajló háború borzalmai mindenkit arra figyelmeztetnek: közösen kell tennünk egy jobb, emberségesebb világért. A felnőtt társadalom felelőssége, hogy megteremtse a béke és a fenntartható fejlődés feltételeit!

Csak a mindenki számára elérhető minőségi oktatás hozhatja el a vágyott békét és haladást. Egy jó oktatási rendszer feladatai közé tartozik, hogy a gyerekek megismerjék a világot, megtanulják a problémamegoldás és együttműködés módjait, jól kommunikáljanak és kezelni tudják a konfliktusokat, ki tudják bontakoztatni tehetségüket, kapcsolatba léphessenek a művészetekkel, elsajátítsák a másokkal való együttérzés képességét és nyitottak legyenek a másfajta kultúrák és gondolkodásmódok felé. Az önállóságra és a kritikus gondolkodásra képes gyerekek ugyanazt a kérdést sokféle szemszögből tudják megvizsgálni és megvitatni, egy demokráciára nevelt generáció elkerülheti, hogy áldozatul essen a háborús uszításnak, és a mostaninál fejlettebb, megértőbb és békés társadalmat tud építeni.

A mai magyar oktatási rendszer erre alkalmatlan, ennek egyik elsődleges oka a pedagógushiány. A kormányzat 2014-ben megszegte korábbi ígéretét, és a pedagógusbéreket nem növelte a minimálbérrel arányban, 2014 óta pedagógusonként több mint 9 millió forintot kivontak a költségvetésből. A gyalázatosan alacsony bérek, valamint a szakmai és erkölcsi megbecsülés hiánya miatt a fiatalok számára a hivatás nem vonzó, egyre többen elhagyják a pályát, aminek az az eredménye, hogy az oktatás minősége folyamatosan romlik. Felelős oktatási minisztérium nincs, a kormányzat a szakmai kérdéseket is politikai és gazdasági alapon kezeli, így a problémák egyre súlyosabbá válnak. Az oktatási intézmények és a pedagógusok önállóságát a 2011-es törvénnyel jelentősen csorbították, a túlterhelés is hatalmas mind a pedagógusokon, mind a diákokon. Romlik a színvonal, sokan lemaradnak vagy már kisgyermekként elidegenednek az iskolától, a hátrányos helyzetű gyerekek lehetőségei beszűkülnek.

Valódi kommunikáció nélkül nem lehet békét teremteni, jó oktatási rendszert felépíteni. A magyar társadalom hosszú évek óta szenved a lebutított, megbélyegző, érzelmekre ható, csupán a jelszavakat ismételgető közbeszédtől, melyek elkerülhetetlenül sérüléseket okoznak a gyerekeknek is. Súlyos kormányzati mulasztás, hogy az oktatás területén nincs semmilyen érdemi egyeztető fórum sem a szakmai szereplők, sem a szülők számára. A kormányzatnak nincsenek nyilvános tervei az elkövetkező évekre a közoktatás terén (ilyenek korábban sem voltak), a kritikus véleményekre nem szakmai, hanem politikai módszerekkel és lejáratással válaszolnak.

Gyökeres változásra van szükség a pedagógusok anyagi és társadalmi megbecsülése terén, egyúttal szakmai válaszokat kell adni oktatási rendszerünk súlyos válságára, a korábbi hibás döntéseket felül kell vizsgálni. A bajok maguktól nem oldódnak meg! A Szülői Hang Közösség ezért támogatja a pedagógusok március 16-án induló sztrájkját. Támogassuk valamennyien a pedagógusok küzdelmét, hiszen ez a gyerekeink és az ország érdeke!

Támogatásunkat sokféle módon kifejezhetjük; javasoljuk a szülői közösségeknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot az intézményben alakult sztrájkbizottsággal. Támogatásunkat akár egy nyilvános támogató nyilatkozattal is megerősíthetjük, de más kreatív formákat is kereshetünk. Megköszönjük, ha a szülői tiltakozásról értesítik közösségünket ([email protected]).

Amennyiben az intézményben a sztrájk miatt elmarad az iskolai oktatás vagy óvodai foglalkozás, akkor lehetőség szerint ne vigyük iskolába, óvodába a gyermeket – ilyenkor nem is kell ehhez külön igazolás -, hogy ezzel is kifejezzük támogatásunkat és megkönnyítsük az iskolai gyermekfelügyeletet. Fogjunk össze, segítsünk szülőtársainknak is!

Ha az intézményben van sztrájk, de az oktatás nem marad el teljesen, akkor csak szülői igazolással lehet otthon maradni. Elképzelhető, hogy ilyenkor a sztrájkoló pedagógusok kérik a szülőket, hogy ne vigyék be gyermeküket, miközben az intézményvezető épp az ellenkezőjére buzdít. Akinek a házirend szerint van még igazolható napja, joga van eldönteni, hogy engedi-e iskolába, óvodába a gyermekét vagy sem. Érdemes ilyenkor is felvenni a kapcsolatot szülőtársainkkal, és a helyzet ismeretében mérlegeljünk: mekkora problémát jelent a gyermeknek, ha az adott napon kimarad az oktatásból, illetve mennyiben segíti a sztrájkoló pedagógusokat gyermekünk távolléte. Minden helyzet és minden körülmény egyedi, a különböző helyzetekre nincsenek általános válaszok. Gyermekünk érdekét szem előtt tartva magunknak kell szülőként felelős döntést hozni.

Sajnos előfordulhat, hogy a pedagógusok mellett a szülők is megfélemlítésnek lesznek kitéve a sztrájk támogatása miatt, különösen ha aktívan részt vállalva otthon tartják a gyermekünket. Tudnunk kell, hogy a sztrájk alaptörvényben rögzített jog, a sztrájkban való részvétel legitim és indokolt, a sztrájkot támogató pedagógust vagy szülőt nem érheti diszkrimináció. Ha jogsértést tapasztalunk, jelentsük a helyi sztrájkbizottságnak, vagy valamelyik pedagógus szakszervezetnek.

A sztrájk miatt elmaradó tanórákat alapesetben nem kell pótolni, csak abban az esetben, ha az iskolai követelmények másképpen nem teljesíthetőek. Gondoljunk a koronavírus járvány, vagy a pedagógushiány miatt elmaradt tanórákra, a legtöbb esetben nem rendeltek el plusz tanórákat a pótlásra; elvárható, hogy most se döntsenek ennél szigorúbban.

Szomorú, hogy az ombudsman is a sztrájk támogatásáról próbálja lebeszélni a szülőket, miközben neki épp a sztrájkoló pedagógusok és a támogató szülők jogait kellene biztosítania. Amikor a véleménynyilvánítás más formáit javasolja tudnunk kell, hogy a közoktatás problémáit jelezhetjük az ombudsmannak is, aki akár igazat is adhat nekünk, de érdemi változásra aligha számíthatunk. Még akkor sem, ha minden jogi utat kihasználunk, valószínűleg előbb fog leérettségizni óvodás gyermekünk, minthogy ezek a jogi utak eredményre vezetnének. (Lásd például a rossz iskolaérettségi törvényt, ahol az ombudsman és az Alkotmánybíróság is igazat adott a szülői panaszoknak, a kormányzat mégis elintézte az ügyet kamu törvénymódosításokkal érdemi változtatás nélkül.)

A sztrájk okozhat átmeneti kellemetlenséget szülőnek, gyermeknek, pedagógusnak egyaránt. A részvételhez felelősségvállalás és elköteleződés szükséges. Amikor hosszú távon gondolkodunk és magunk is kiállunk a minőségi közoktatásért, amikor vállaljuk a részvételt, akkor gyerekeink érdekeit képviseljük.

Szégyenletes módon a járványra hivatkozva egyedi rendelettel próbálják ellehetetleníteni a tiltakozást, a kormányzat minden eszközzel igyekszik megakadályozni a sztrájkot. A pedagógusok az egész országra kiterjedő polgári engedetlenségi mozgalommal válaszoltak, melyben 300 intézmény 6000 pedagógusa vett részt. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a pedagógusok közül sokan immár a tudatos szabályszegést is vállalják, hogy felhívják a figyelmet a válságra és a gyermekek érdekeinek sérelmére. Halljuk meg szülőként ezt a végső segélykiáltást! Részletes programot várjunk el, hiszen az oktatás minősége határozza meg országunk jövőjét, ezért helyénvaló, hogy a közoktatás kérdésével éppen most, az országgyűlési választások előtt foglalkozzunk. A politikusoktól nem csupán homályos szóbeli ígéreteket várunk, hanem hatékony intézkedéseket.

☞ Gondolkodjunk, nézzük meg a Szószóló a gyerekekért online akció térképén, milyen problémák terhelik a válságos állapotban levő oktatási rendszerünket, és gondoljuk át, hova vezet, ha nem változtatunk.
☞ Kommunikáljunk, vegyük fel a kapcsolatot a sztrájkoló pedagógusokkal és szülőtársainkkal!
☞ Cselekedjünk, hogy jól látható módon kifejezzük támogatásunkat!

A sztrájkkal kapcsolatos további információkat a Kisokosban gyűjtöttük össze.

A minőségi közoktatás közös nemzeti ügyünk, ezért fogjunk össze és tegyünk gyermekeink jövője és békéje érdekében!

Szülői Hang Közösség

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!