Február 22,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem indokolt a melldöngetés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 898,378 forint, még hiányzik 2,101,622 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez megint olyasmi, amibe önmagában nem kell, nem is szabad belekötni. Mert igenis fontos idős korban is a testmozgás, nagyon jó, ha régi barátságok erősödnek, újak születnek, mégpedig az egészség – a fizikai és mentális egészség – szempontjából rendkívül fontos tevékenység közben. Ám nem látok okot arra, hogy a minisztérium ezért fényezze önmagát. Egyrészt aligha kerül pénzbe az, hogy idős emberek csoportosan elmennek innen oda, másrészt a családpolitika újabb pillérének nevezni a gyaloglóklubokat, finoman fogalmazva is barokkos túlzás. A kormánynak számtalan feladata lenne az idős honfitársaink életminőségének javításában, speciel a klubokat maguktól is meg tudják szervezni, ahhoz nem kell kormányzati segítség, pláne nem kell ezzel fényeznie magát a minisztériumnak. Ellenben rendbe kellene tenni a nyugdíjakat. Akinek annyira kevés az ellátása, hogy tényleg az éhhalállal néz szembe minden nap, annak ki kell egészíteni a jövedelmét. Aki egyedül maradt, de gondoskodni már nem tud magáról, arról az államnak kell gondoskodnia. Ha arra van szüksége, hogy valaki bevásároljon, kitakarítson, segítsen a tisztálkodásban, akkor abban, ha folyamatos gondoskodásra van szüksége, akkor pedig idősotthoni férőhelyre van szükség, ahol méltó módon élheti idős éveit. Ismétlem: méltó módon. Ehhez képest az van, hogy a sok duma ellenére az idősek teljesen magukra maradnak, nem csupán idősotthoni ellátásra nincs esélyük, de arra sem, hogy megfelelő ellátást kapjanak az egészségügyben. Abban az országban, ahol rutinból elveszik nem egy kórházban az idős ember szemüvegét, botját, műfogsorát, ahol jobb esetben ok nélkül is bepelenkázzák, rosszabb esetben katétert tolnak bele, mert úgy egyszerűbb a dolga az ápolóknak, ahol egyes intézményekben korszerű gyógyszerek helyett leszedálják az idős beteget, hogy nyugton maradjon, ahol bizonyos koron túl már nem igazán érdekel senkit, hogy miként lehetne gyógyítani vagy legalább szinten tartani egy betegséget, mert már úgyis mindegy neki, hiszen öreg, ott alig hiszem, hogy van oka akár a minisztériumnak, akár a kormánynak döngetni a mellét. Egy csomó idős ember sajnos el sem jut odáig, hogy gyalogoljon, mert már nincs olyan állapotban. Pedig a többség lehetne. (link kommentben)

Az egészségben eltöltött időskori évek fontosságáról beszélt Hornung Ágnes a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata (OGYIK) budapesti regionális találkozóján, szerdán, a Magyar Sport Házában.

     Az államtitkár úgy fogalmazott: személyes missziója is, hogy a magyar családpolitika a teljes életutat lefedje. “Egy előremutató nemzet az idősekkel is törődik, lényegesnek tartja, hogy az időskort is ugyanolyan lehetőségekkel ruházzuk fel, mint az aktív éveket – fűzte hozzá.
    Kiemelte: időskorban gyakran kiürül a világ, ezért fontos, hogy a mindennapoknak kapjanak értelmet, fizikai és szellemi értelemben is. Összehasonlíthatatlanul jobb életminőséget élhet az, aki szellemileg és fizikailag is karban tartja magát idős korában – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, milyen nagy jelentősége van, hogy a klubvezetők energiát fektetnek a gyaloglóklubok szervezésébe.
    Hornung Ágnes ismertette: a világ fejlett országaiban kitolódik az átlagéletkor, az egészségben eltöltött évek mind az egyén, mind a társadalom szempontjából egyaránt előnyt jelentenek. Beszélt arról is, hogy a 13 év alatt kialakított családpolitika pilléreit újabb elemmel egészítik ki, amelyeknek célja a testi, lelki és szellemi egészség megőrzésének támogatása minden életszakaszban.
    A rendezvényen díjazták a legjobb klubvezetőket, majd ez érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a gyaloglás és mozgás mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatásáról, illetve a klubvezetők megosztották tapasztalataikat.
    Az országszerte gyalogló idősek klubhálózatba szervezése Monspart Sarolta nevéhez fűződik, az Idősek Tanácsának kezdeményezésére indult el, 2017-ben. Az volt az elképzelése, hogy összefogja és közösségé formálja a gyaloglóklubokat, a testmozgás és a kortárs kapcsolatok építésének céljából. Az alapító halála után a hálózat szervezését a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány végzi. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!