Május 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nekünk meg pont elég, ha teli pofával agyelszívást üvöltünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 699,171 forint, még hiányzik 2,300,829 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Komolyan mondom, ilyen cizelláltan ritkán szoktak bejelenteni ipari méretű rombolást és rablást. Szinte megható, ahogy a magyar felsőoktatást úgy tapossák be a NER csizmája alá, hogy közben az ember jóformán hálát érez (ja, nem), amiért ilyen szorgos és önfeláldozó munkával mindent megtesznek fideszék a magyar fiatalok jövőjének érdekében.

Modellváltás. Ez is de szép kifejezés, olyasmi, mint az illiberális demokrácia. Vagy mint a szélsőjobboldali konzervatív reneszánsz. Jelentése valójában nincs, de mennyire jól hangzik. Ameddig a jónép csócsálja ezeket a csodásan emészthetetlen kifejezéseket, addig ügyesen beszántják az egyetemek autonómiájának maradékát, a felsőoktatásba – főként az Unióból – várhatóan áramló pénzt megfelelő csatornákba terelik. Közben a továbbtanulás lassan már csak a tehetős családokból érkező fiatalok hobbija lesz, aki szerényebb körülmények közül érkezik, az hetven évre eladósodik azért, hogy az ötezer forintos tandíj ellen az embereket az utcára csődítő Orbán Viktor kormánya által kitalált sokmilliós sarcot ki tudják valahogy nyögni. Az igaz, hogy nem tandíjnak hívják, tehát máris minden rendben van. Hamarosan a felére esik vissza a felsőoktatásban tanulók száma a rendszerváltást követő évekhez képest, na de ki a fenét érdekel? Úgy tűnik, senkit. Igaz is, a külföldi egyetemek tárt karokkal várják a tehetséges fiatalokat, nekünk meg pont elég, ha teli pofával agyelszívást üvöltünk.

Mit is akartam mondani? Ja, tudom. Modellváltás. Az.

Az egyetemek jövője Magyarország jövője, ezért a következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja az egyetemek megújítása – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az Országgyűlés pénteki ülésén.

Az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitáját megnyitó expozéjában az államtitkár kiemelte: Magyarország versenyképességét nagyban befolyásolja, hogyan reagál az egyre gyorsabban megjelenő digitális és globális kihívásokra. E versenynek az lesz a nyertese, aki a legkorszerűbb és legjobban hasznosítható tudást adja át a következő generációknak – mutatott rá.
    Hangsúlyozta: csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek egyetemei megfelelő választ adnak az átalakuló világrend kihívásaira. Magyarország is annyira lesz sikeres, amennyire a magyar fiatalok sikeresek – jelentette ki Schanda Tamás. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!