Október 17,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Most akkor beleürítettek a fideszes kultúrharc ventillátorába?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,091,448 forint, még hiányzik 1,908,552 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

nem hiszik el, de Budapesten újra előkerült Trockij, ezúttal Frida Kahlo ágyából, aki anno igen mélyreható barátságáról biztosította az ifjú forradalmárt, mindezt Lenin-, Sztálin- és Marx-portrék alatt.

A Frida Kahlo-kiállítást Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozatta Budapestre, amivel nincs esztétikai problémánk, ha már egyszer ilyen nagy a baloldali forradalmi hangulat a magyar fővárosban. A mexikói kommunista művésznő megismertetését alapos bemelegítéssel indították el még tavaly, különféle rendezvényeket szervezve.

A Magyar Idők nevű pártújságban július közepén jelent meg az Így népszerűsítik a kommunizmust állami pénzből című kultúrharcos szellemi hányástermék (egy túl sokrészes mestermunka tizedik részeként) a Szakács Árpád nevű közpénzszolga tollából, ebből idéztem fent.

A hatalom ügyeletes kulturális bemószerolója valóban karrierje csúcsára hágott (azóta már többször is egyébként), amikor gyakorlatilag a trockizmus-kommunizmus terjesztésével vádolta meg Baánt – Habony Árpád nagyvilági munkanélküli barátját -, amiért Frida Kahlo-kiállítást hozatott Budapestre.

Ez onnan jutott most eszembe, hogy az MTI-n olvastam az alábbi hírt:

Az első két hónapban már több mint százezren látták a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo-kiállítását – közölte az intézmény az MTI-vel csütörtökön.

A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo remekműveire épülő, az életmű egészét átfogó tárlat ezzel már most az év legsikeresebb kiállítása Magyarországon. A kiállítás még két hónapig, november 4-ig várja a látogatókat, akik a nagy érdeklődésre való tekintettel a szokásos nyitva tartáson felül a hétfői napokon is megtekinthetik a tárlatot.

Mint írják, Frida Kahlo a 20. század talán legmeghatározóbb női művésze, aki csak sok évvel halála után vált világhírűvé, ám népszerűsége azóta is töretlen. Művészetének magyarországi bemutatásával régi adósságot törleszt a múzeum.

A festőnő születésének 111. évfordulóján megnyílt kiállításon összesen 35 alkotás, közte 26 festmény és 9 rajz látható. A tárlaton a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az egyik legelső vászonfestménye, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék és szimbolikus tartalommal telített alkotások is – áll a közleményben.

Ami szép, azt nem szabad elhallgatni. Márpedig ez gyönyörű. Úgy tűnik, az MTI-nek elfelejtettek szólni, hogy egy Szakács Árpád nevű házmester Frida Kahlo ellen is szabadságharcot hirdetett, midőn a 20. század kiemelkedő női művészéről is a baloldal és a kommunizmus jutott eszébe, úgyhogy lehozták a Magyar Nemzeti Galéria közleményét.

Úgy tűnik, Szakácsnak és a gazdáinak érdemes lesz beletörődnie, hogy olyan nagy a baloldali forradalmi hangulat a magyar fővárosban (egyszerűen fel sem fogja az agyam, mennyire kell elvetemültnek lenni, hogy valaki ilyen összefüggésekben gondolkodjon), hogy annak ellenére is érdeklődnek az emberek a Frida Kahlo-kiállítás iránt, hogy a pártfaliújság szerint ez majdhogynem bűn. Mert hát mégiscsak a kommunizmust népszerűsítik állami pénzből.

Remélem, az MTI-nél fejek fognak a porba hullani ezért a súlyos figyelmetlenségért. Végül is ezzel elég komolyan beleürítettek a fideszes kultúrharc ventillátorába. Tanulság egyébiránt nincs, vagy ha igen: szar lehet Szakácsként, agyatlanul közlekedni a világban még akkor is, ha ez rövid távon kifizetődőnek tűnik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!