Április 11,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Minden zene kicsiben kezdődik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 631,442 forint, még hiányzik 2,368,558 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az alábbi felhívást a szervezők kérésére tesszük közzé:

SOS: Save Our Sources! – A frissen indult EEnlarge Europe kampánya a kis klubokért

Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei ökoszisztémából?

„Hogy a művésszé váljak, aki lettem, a kis klubos fellépések nagyban hozzájárultak” – mondta Anna Calvi a Guardiannek tavaly. Nem is mondhatta volna pontosabban. Sajnos egész Európában látszik az a szomorú jelenség, hogy a klubok, főleg a kisebbek, függetlenül múltjuktól, eltűnnek. Gondoljunk csak a legendás londoni Marquee Club-ra, a rég ledózerolt budapesti Kultiplexre és R33-ra, a frissen bezárt Dürer Kertre, és még sorolhatnánk. A jelenség hátterében több ok is megbújik, függően attól, hogy mekkora a város, milyen az ország gazdasági helyzete, elvándorolnak-e a fiatalok nyugat-európai nagyvárosok felé szebb jövő reményében. Ez a tendencia évek óta látszik, aztán tavaly megérkezett a COVID. Most minden klub iszonyú nagy veszélyben van.

Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei- és kulturális ökoszisztémából? Ha nincs táptalaj, szép lassan az egész el fog sorvadni. A kis klubok az egyik legértékesebb elemei ennek az élettel teli és színes világnak, nem csak zenei szempontból, de ők a bölcsője rengeteg új művészeti formának, közösségnek, kulturális mozgalomnak és a szabad gondolkozásnak is.

„A klub a találkozás helye, ahol igazán közel érezheti magát közönség és előadó. A felfedezés helye, ahol érdekesebbnél érdekesebb zenei produkciók mutathatják meg magukat. Ugródeszka a nagyszínpad felé, de ahonnan aztán mindig visszakívánkozunk a kis klubba, hiszen igazi kapcsolat ott alakul ki a közönséggel s táncolhatsz önfeledten bele az éjszakába. A bemutatók helye, ahol megtalálható a kellő intimitás ahhoz, hogy egy művész újabb és újabb oldalát mutathassa meg közönségének.  S nem utolsó sorban elengedhetetlen tartozéka a rendszeres minőségi -elő!- zenefogyasztásnak. Röviden:élmény.’’  –  Bajusz Gábor/Funkorporation

Az EEnlarge Europe rá akar mutatni erre a veszélyre, és megkér mindenkit, aki valaha akár egy percig is zenét hallgatott, hogy emelje fel a kezét! Hívjuk fel a figyelmét minden döntéshozónak arra, hogy a zene elemien fontos része mindannyiunk életének, és a kluboknak azonnali segítségre van szüksége. Gyors és hatékony anyagi segítségre, mielőbbi nyitásra, mielőtt végképp kivéreznek. Kiáltusnk együtt SOS-t: Save Our Sources – Mentsétek meg a zenék forrását!

A kisebb előadóterek létfontosságúak a feltörekvő művészek számára. Egy város zenei életének jövője ezeken a kis helyszíneken múlik, mivel ezek a legalkalmasabb terek, amelyekben az együttesek, előadók fejlődhetnek.  Itt megtanulják hogyan fejezzék ki önmagukat és hogyan hozzanak létre egy egyedi kapcsolatot a közönséggel. Ezek a kis terek azt az érzést keltik bennünk, hogy oda tartozunk és egy családias környezetet nyújtanak, amelyre manapság mindenki vágyik. Ezek azok a helyek, ahol eszmecseréket folytathatunk, alkothatunk és önmagunk lehetünk bármiféle nyomás vagy elvárás nélkül a külső világ részéről. A kis előadóterek bezárásával egy új generáció kulturáját gyilkoljuk meg, bebörtönözzük a nyers kreativitást, ami valami új dolognak adna életet. Ezeknek a tereknek nagy szükségük van a támogatásra, mivel nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy kiegedjük magunkból a tiszta és friss energiát, ami megtöri a régimódi mintákat és kiemel minket az evilági létből.’’  –  Alex Stingu – Baby Elvis

Az EEnlarge Europe kis klubok közössége és edukációs program, kifejezetten a kulturális táptalaj igényeire szabottan, hiszen minden élőzene ott kezdődik. Céljuk, hogy életbentartsák a zenei életet egymást segítve, egyre magasabb minőségi szintre törekedve, hogy így segítsék a fejlődő zenészeket és művészeket. Mert a zene az oxigén a vérünkben.

Szükséges, hogy mindenki felismerje a kis klubok jelentőségét ebben a törékeny zenei ökoszisztémában, mert ezek a helyek a kezdőpontok a legnagyobb fesztiválok és arénák színpadaihoz. Itt születnek az új stílusok, új művészeti irányzatok, új ötletek. Az EEnlarge Europe csapata az SOS: Save Our Sources kampányhoz ismert zenészeket kért fel, hogy mondják el, számukra mit jelent egy kis klub, személyesen és a karrierjük szempontjából is. Ezeket az EEnlarge Europe facebook oldalán követhetitek. A csapat hisz benne, hogy ha elég hangosan kiáltunk SOS-t, a döntéshozók felismerik, hogy lépniük kell, mielőtt még túl késő lenne.

Az EEnlarge Europe jelenleg öt klub összefogása négy országból: a Channel Zero Ljubljanából, a Nappali Pécsről, a Moszkva kávézó Nagyváradról, a Kvaka 22 Belgrádból, a Zentropia Zentáról, meg egy elhivatott lány Budapestről. A projekt fő finanszírozója az Európai Unió, és köszönettel tartoznak a JUMP European Music Market Accelerator-nak is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!