Július 1,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minden virágzik és hasít, már csak különféle egzotikus világpolitikai tényezők szívélyes vendéglátása maradt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,752,089 forint, még hiányzik 1,247,911 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hello, drága olvasók! Ha lassan is, de telik-múlik a hét, már a harmadik hétfő örömére bonthatnám a pezsgőt, ha nem utálnám. És ha lenne rá okom, dehát. Najó, kivételesen nem a kurvabátor dakota hadvezér kalandjaival kezdem, hanem az általános dübörgő jólét felvázolásával, aztán rátérek az etióp keresztények és a Magyarországon világhírű  magyar futball védőszentjére is. Ha már ezt dobja a gép tizedik éve folyamatosan.

Az első jó hír, hogy csupán egyetlen ország van az Európai Unióban, ahol magasabb volt az infláció májusban, mint Magyarországon. A 4,4%-os inflációval nyomuló Románia mögött hasítunk, miután tavaly májustól idén májusig 4 százalékkal növekedtek a magyar állampolgárok költségei; ez a szimbolikus ezüstéremmel egyenértékű, és nem én találtam ki, hanem az Eurostat adatai alapján írta meg a Magyar Hang. Ennek vagy az a magyarázata, hogy Soros fizetett ügynökei meghekkelték a számokat csak azért, hogy migránsokkal árasszák el szép hazánkat, vagy valami olyasmi lehet az ok, amit Róna Péter vázolt, miszerint a kormány későn fogott hozzá a monetáris politika szigorításának, túl sokáig öntött olcsó pénzt hitel formájában a piacra. Ezzel párhuzamosan a keresetek, a lakásárak, az élelmiszerárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány együttesen repítette az országot erre a csúcsra.

Apropó munkaerőhiány. A második jó hír az, hogy mintegy 25-30 ezer egészségügyi dolgozó hiányozhat a rendszerből, és ezen nem nagyon segít az, hogy az államtitkár a három évvel ezelőtt már belengetett béremelést (8%) újra belengeti. Hát ez kurva jó, sőt. Azt is mesélte az egészségügyi államtitkár, hogy egy 20 éves gyakorlattal rendelkező, magasan képzett ápolónő keresete 340 ezer forint, az alapbére ugyanis 220 ezer forint, méginkább kurvajó. Ha nem a pártkádert kérdezzük, hanem mondjuk a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét, akkor ez a szám kizárólag úgy jöhet ki, ha az illető ápolónő sokat túlórázik és sokat dolgozik éjszakai ügyeletben. Vagyis inkább arról kellene lamentálni, hogy egy magasan képzett ápolónőnek az egy órára jutó nettó jövedelme az ezer forintot sem éri el.

Ezzel összefüggésben a harmadik jó hír, hogy a második hír nem hazugság, a baleseti sebészeti ellátás már összomlott. Összefüggésben azzal, hogy a tisztességes ellátáshoz már nincs elég szakdolgozó, nővér, műtősnő, betegszállító, műtőssegéd, de adminisztrátor sem, tehát nemcsak idegsebészből, érsebészből, vagy akár altatóorvosból van kevés, hanem alapvető munkaerőhiány van az egész egészségügyben. Tehát miközben a többszörösen súlyos sérültek ügyeleti ellátása becsődölt, ugyanaz az okos államtitkár (gondolom, Kásler nem ér rá piszlicsáré dolgokkal foglalkozni, valahol tisztogatja az alufóliasisakját és mormolja a tízparancsolatot) azt találta ki, hogy az ügyeletek csökkentésével tehermentesítik az orvosokat. Vagyis nem lesz több egészségügyi dolgozó, hanem kevesebb lesz. Márpedig ugye jelenleg megfelelő számú szakorvost a négy baleseti centrumból mindössze kettő, jobb esetben három tudja egy adott időpontban teljesíteni. Vagyis nem az a megoldás, hogy ezeket az ügyeleteket megerősítik, hanem elmagyarázzák, hogy miért lesz jobb, ha egyszerre még kevesebb orvos lesz szolgálatban. A Magyar Traumatológus Társaság nem annyira lájkolja ezt, a páciensek meg még annyira sem fogják, de majd el kell nekik mondani, hogy bezzeg Gyurcsány, aki mindent elvett, mindent kinyírt.

A sokadik jó hír az, hogy közben ha a Hovédkórházban az orvosi szobák úgy néznek ki, mintha csak egy hajléktalanszállón lennénk, az sem a véletlen műve. Konkrétan az történt, hogy hat hete elkezdődött az orvosi szobák szennyvízcsöveinek cseréje, de valamiért félbeszakadt, így most a sürgősségi betegellátó centrum orvosai a lépcső alatt csöveznek. Igen, ez az ország egyik legjobban felszerelt intézménye, amely május elején lemondta a politraumás (lásd fent) betegek fogadását, majd azt is bejelentette, hogy a nyáron összesen 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, mert a hét minden napjára nincs elég orvosuk. Várjuk az obligát elmúltnyolcévezést, mert az mindent megold.

Semmi probléma, mert vannak tényleg jó hírek is. Például már akkora a pedagógushiány, hogy diploma nélkül is neki lehet futni a tanári pályának. Remek. Amikor például – sokan mások mellett – Nagy Blanka szóvá tette, hogy az érettségihez kötelező nyelvvizsga nagyon sok diák számára abszolválhatatlan feladat, ha (a szüleik) nem tudnak megfizetni egy jó magántanárt, akkor nem a nyelvtanítás minőségének járt utána tényfeltáró igényességgel a pöcegödör média, hanem azzal voltak elfoglalva, hogy egymást túlóbégatva lejárassák. (A Lokál nevű karaktergyilkos NER-szócső éppen mostanság taknyolt el jogerősen és végérvényesen a diáklánnyal szemben, vélhetően a többi hazugság- és bullshit-generátor is így jár.) Vagyis tényszerűen kiderül, hogy a hülye diáknak kötelező a nyelvvizsga ahhoz, hogy érettségizzen, a pályakezdő pedagógusnak viszont nem kötelező ahhoz, hogy taníthasson. Erre jön a Rétvári nevű ájtatos bakelitkeresztény és arról áradozik a Migráns1-en, hogy valójában a pályakezdő tanárokat segíti a köznevelésről szóló törvény módosítása, mert akkor is elkezdhetnek tanítani, ha a nyelvvizsga hiánya miatt csúszik a diplomájuk kiadása. Ez pedig azért jó, mert 30-50 éve is volt rá lehetőség, hogy a tanulmányok utolsó évében már be lehessen kapcsolódni a tanításba, és sok szakember egyetért abban, hogy ez most is jó lenne. Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne, ha erről most bővebben is kifejteném, amit gondolok.

Vagy mondjuk Gulyás Gergelyről, a Miniszterelnökség élére pakolt jóllakott óvódásról. Akivel kapcsolatban már régebb visszaszívni kényszerültem azokat a hamis nézeteimet, amelyek szerint ő volna az egyik emberarcú fideszes, akinek alapfelszereltsége túlmutat a sokévi átlag mentális színvonalán, és tahóság dolgában sem az élbolyban hasít. Amit tegnap műveltek az elvtársai az ő hanyag kussolása és a gazdájától eltanult sunyi, papírjaiba mélyülése mellett az országgyűlés igazságügyi bizottságában, ahol Gulyás NER-társ éves meghallgatása volt terítéken, szintén az a kategória, amire legfeljebb a bayeri cizelláltsággal tudnék reflektálni. Mindazonáltal érdemes megjegyezni a Vejkey nevet is (KDNP), majd őt sem kellene kifelejteni a sorból, ha elérkezik a méltó jutalmak ideje.

És hogy ne legyen hiányérzetünk, a végén ejtsünk pár szót a dakoták félistenéről is, aki tegnap az etióp keresztényeket ölelte a kebelére a Karmelitában. A fenti ábra szerint minden más hasít és virágzik szerte az országban, neki már csak a különféle egzotikus világpolitikai tényezők szívélyes vendéglátása maradt. Halaszthatatlan közfeladat gyanánt. Ami még hagyján, mert a keresztény brandépítéshez pont erre van szükség, ez megy emberemlékezet óta. De az igazán vicces az, hogy milyen ocsmány módon igyekeztek elhallgatni a Milorad Dodik nevű vállalhatatlan balkáni alakkal való parolázást. Bosznia-Hercegovina szerb részének elnökéről van szó, aki a szerb nacionalizmus meghatározó alakja és Vlagyimir Putyin feltétlen szövetségese. Egy igazi sötét és rossz arc. Aztán amikor a sajtó megírta, hogy érdekes módon még a propagandisták sem kaptak meghívót az összeborulás utáni közös sajtótájékoztatóra, vagyis csak a szerbeknek szóltak, akkor több órás késéssel mégis lehozták az eseményt az MTI-től a kormány hivatalos oldaláig, és úgy tettek, mintha csak a szokásos ügymenetről lenne szó. És okos politológusok magyarázzák, hogy ez is az Európa-pártiság egyik lehetséges módja. Mármint ez, amit a Fidesz képvisel. Hát feltétlenül.

A tegnapi nap híre volt, hogy a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokság rendezői pályázatának vizsgálata keretében őrizetbe vették Michel Platinit, az UEFA egykori elnökét. A napos oldalon még ezt is sikerült egészen bravúrosan túltolni, hogyaszongya:

Az őrizetbe vett, velejéig korrupt Platini méltó szimbóluma a haldokló klasszikus futballnak. (…) Nem csoda, hogy az embert lassan a hányinger kerülgeti, ha a nemzetközi futballra gondol. Ez az irdatlan pénz, a nyakló nélküli költekezés és az ellenőrizetlen befektetések mind a normális versenyhelyzetet, mind a futball maradék erkölcsét is kinyírták. 

Nem, tényleg nem a magyar futballt szidta az elvtárs, a magyar futballal minden rendben van. Az irdatlan pénz és a nyakló nélküli költekezés is. Jól van akkor. Ez a kép meg egyszerűen szép.

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (b-j) az Országház Delegációs termében tartott sajtótájékoztatón 2013. szeptember 10-én, amelyen bejelentették, hogy az MLSZ pályázik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínére. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Slusszpoén: egyre többen hiányoznak a vendéglátásból a Balatonnál, a nyugati bérekkel nem tudnak versenyezni a magyar vállalkozók, 400 ezer forintos bér alatt egyszerűen nem találni pincért. Nem baj, majd önkiszolgálja magát a magyar ember, ha akar valamit. Ennyi jó hír után jobb napokat kívánok mindenkinek! (A muzsikával csak idegesíteni akarom a NER-társakat, szerintem tök jó lett ez a kis nóta.)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!