Július 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miközben az elvtársak a valóságtól gondosan elszigetelve ünneplik és elégedetten hátba veregetik egymást

Hello hello! Mindenki megvan, jól van, a helyén van? Indulhatunk? Helyes. Hogy milyen igaza volt Róbert gidának (á, dehogy irigylem amiért ma addig aludhat, ameddig akar), midőn azt írta tegnap este, hogy valaki csak lesz itt, hogy tolja a talicskát. Egyelőre én nyertem meg a jogot, hogy berúgjam az úr megpihenésének napját. Najó, nem arra a nemúrra gondoltam, az ma nem (sem!) fog pihenni, de legalább megint szónokol a nyájnak. Mindenki másról lemondott már évekkel ezelőtt, úgyhogy mindenki mást ezúttal is legfeljebb provokálni fog. Az úrnak lenni, vagy nem lenni dologról még annyit: Várba költözés ide vagy oda, gumicsizmából és magasított talpú ortopéd cipőből nem lesz elegáns lakkcipő, miként a seggben kitérdelt trottyos gatyával meghosszabbított golyóálló mellényből sem lesz úri elegancia.

És hogy mi minden történt tegnap az úgynevezett Becsület napján? Gyurcsány évet értékelt, a nácik-ultrák felvonultak  (igaz, nem a Várban, hanem a Városmajorban, micsoda megkönnyebbülés), az antifasiszták is felvonultak, aztán az ultrák nekiestek az antifasisztáknak, Kocsis Nembuzeráns Máté meg a Fidesz toporzékolt egy sort és kikérte magának Gyurcsányt a magyar emberek nevében, megvolt a Story Gála (Ónodi Eszter lett az színművésze) és azt is megtudtam, hogy Náray Tamás külföldre költözik. Röviden ennyi, de legalább a kecskék cuki állatok.

Hosszabban: van valami áporodott bűze (már megint) annak, hogy a vadhajtasok.hu nevű szélsőséges-fideszes oldal kezelője, a korábbi ultravezérként ügyködő Bede Zsolt (aki manapság egyebek mellett Bayer lakossági fórumain játssza az önjelölt biztonsági őrt, aki felhatalmazva érzi magát, hogy leordítsa azoknak a fejét, akik szerint Bayernek lenni nem annyira menő) magára vállalta a támadást. Tudniillik megunta, hogy őkelmét külföldről importált antifasiszták fenyegessék. Nahát. Nem szép ez? Dehogynem. Ez az elborult agyú alak a Fidesz szekerét tolja és a fizikai agresszió nagy barátja, ordas eszméket vall, de valahogy ez senkit nem zavar azok közül, akik az utóbbi időben mindent arra tettek fel, hogy a Jobbik szélsőséges figuráit szapulja. Nincs itt valamiféle ellentmondás? Dehogy nincs. Magam sem mondhattam volna szebben, mint Puzsér:

Gyalázatos, ahogy trollfésszel a pofájukon savat öntenek a huszadik századi sebekbe.

Szerintem ez az egyik legszabatosabb megfogalmazása annak, hogy a Fidesz teljes kommunikációja (és ebbe tökéletesen illeszkedik a miniszterek elnökének bármely megszólalása) visszafordíthatatlanul a mocsári és barlangi trollok szintjére süllyedt. Folyamatosan és sértődötten kikérik maguknak, hogy ők nem is azok, akiknek látszanak, közben meg azzal próbálnak lejáratni mindenki mást, amit ők maguk követnek el. Pontosabban ha ők követik el, akkor semmi baj nincs vele. Nem, nem, ők nem voltak soha antiszemiták, fasiszták és nácik, de nem is határolódnak el fasiszta, náci eszmékkel szimpatizáló selejtes alakoktól, akkor sem, ha nyilvánvalóan az ő csapatukban játszanak.

Aztán van egy olyan része ennek a dohos-áporodott narancssárga  kommunikációnak, ami az örök gyurcsányozásról szól. Támadásba is lendültek tegnap az elvtársak (vagy Gizike, aki éppen ügyeletes volt a szombat örömére). Gyurcsány elég sokat beszélt a hazafiságról és a hazaszeretetről – gondolom, hogy azt próbálja a DK most valahogyan átvinni a köztudatba, hogy a hazafiság nem az a valami, amit a Fidesz kisajátított és ezért csak az övék, mindenki más hazaáruló -, miközben azt ígérte (már sokadszor), hogy Orbán bukni fog, csak addig ki kell bírni valahogy. A populista fordulatok ellenére természetesen számos olyan állítás is elhangzott, amibe nehéz lenne belekötni (pl. Orbán nem a menekültek ellen, hanem azok érkezéséért harcol), de az állampárt ezúttal sem erőltette meg magát abban a tekintetben, hogy a patás ördögként kezelt volt miniszterelnök állításaival vitába szálljon. Gizike kitolta a közleményt az éterbe:

Gyurcsány Ferenc egyszer már tönkretette az országot, és ha megint lehetősége lenne rá, újra megtenné. Ráadásul most még bevándorlók tömegeit is betelepítené Magyarországra Soros megrendelésére. A 2006-os szemkilövetésekért felelős volt kormányfő most utcai erőszakra buzdít. A magyar emberek azonban nem kérnek sem a bevándorlásból, sem Gyurcsány Ferenc erőszakos politikájából. (MTI)

Azon túl, hogy Morvai Krisztina valószínűleg megnyalta mind a tíz ujját, és lázas izgalomba jött a szemkilövetőzéstől, azért több mint gyászos képet fest a sajátjaik és mindenki hülyének nézéséről az, hogy meg sem próbáltak Gyurcsány beszédére reagálni, a felvetéseivel vitába szállni, az állításaira reagálni. Előhúztak a kibaszott sufniból egy tetszőleges, felszámozott, fel nem számozott okádást, amit már ezerszer kiadtak, bármiről is beszélt az ellenség. És mert úgy ítélték meg, hogy ez még mindig kevés lesz a fanatikusaiknak, a Kocsis nevű is magára vállalt egy epehányást, ami szintén egyetlen kósza ponton sem találkozott Gyurcsány mondanivalójával, de már készen volt, és jövő héten is jó lesz:

Gyurcsány Ferenc egy címzetes hazudozó – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője a DK elnökének évértékelő beszédére reagálva szombaton az MTI-nek. Gyurcsányék és a liberálisok egyszer már tönkretették és eladósították az országot, elvették az emberek pénzét – sorolta a kormánypárti politikus, hozzátéve: jól látható, hogy ma is Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezére. Értékelése szerint a baloldali politikust most is csak a pénz és a hatalom érdekli, és ennek eléréséhez sem az erőszaktól, sem egy szélsőséges, antiszemita párttal való összefogástól nem riad vissza. Kocsis Máté a bevándorláspárti politika legnyíltabb hazai képviselőjeként jellemezte a Gyurcsány-pártot. (MTI)

Hát ennyire futja buzeránsnak semmiképpen nem nevezhető Kocsis kútfejéből, ez a szint, amin évek óta hergelik a híveiket, és mivel bejött, hát folytatják.

És miközben az elvtársak a valóságtól gondosan elszigetelve ünneplik és körbeszopkodják egymást, csendben kiürül az ország, de egy hülyére zsibbasztott társadalom tapsikol a gyűlöletnek. Aki még nem adta fel az ellenállást, az is folyamatosan belefásul abba, hogy sehova nem vezet itt semmi.

Nem vagyok Náray nagy szimpatizánsa, de tisztelem mindazt, amit önerőből elért, úgyhogy szerintem annyira nem jó hír, hogy ő is a külföldre távozás mellett döntött:

Nem anyagi okokból, nem gazdasági kényszerűségből. Hanem azért, mert körbeértünk a szobán, és nem szerettünk volna még egyszer körbemenni. Aztán körülnéztünk a szobán kívül… és amit láttunk, úgy ítéltük meg, hogy az már nem a mi ízlésünknek való.

Enyhe, de találó megfogalmazás, sőt. Szerintem sem lehet bezárkózni a szobánkban úgy, hogy közben eltekintünk attól, ami azon kívül történik.

Akinek nem mindegy, hogy mi történik a szobán kívül és elmenekülni sem akar, ráadásul úgy érzi, hogy ezzel kiáll magáért, a saját és a gyerekei jövőjéért, az csatlakozzon a Fiatalok a Demokráciért nevű civil szerveződéshez, amely most reggel 8 órától tüntet a Lánchídnál.

Aki nem fásult még bele mindenbe, és a NER pusztítása jobban zavarja, mint a forgalmi káosz, az 16 órától vegyen részt a közös ellenzéki tüntetésen, amely a Budai Várban lévő Szent György téren kezdődik Orbán borítékolhatóan valósághajlított évértékelője apropóján, ahonnan a résztvevők az Állami Számvevőszék épületéhez vonulnak.

Mi itt leszünk ma is, jöjjenek! Egyelőre köszönöm a figyelmet, csókpuszipacsi!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS