Június 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért nem alapjog?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,249,571 forint, még hiányzik 1,750,429 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem pontosan értem, miért kellett ahhoz köznevelési törvényt módosítani, hogy bármilyen szempontból speciális ellátást igénylő, de a társaival együtt tanulni és játszani képes gyerek biztonságban lehessen az óvodában és iskolában. Ez szerintem olyan alapjog, ami eredendően járna, aligha kell miatta veregetni bárki vállát.

Lehet, hogy már változott a helyzet, amióta én tájékozódtam, de van lehetőség a speciális étkeztetésre is? Mert az egy dolog, hogy az ovisnak beadja a dadus vagy valaki az inzulint – az iskolás már valószínűleg be tudja adni magának -, de a diétát is lehet biztosítani számára? Sőt, a más típusú – tehát még inzulinra nem szoruló cukorbeteg, a különféle allergiákkal és érzékenységgel élő – speciális étrendre szoruló gyerekekkel mi a helyzet? Kérdem ezt azért, mert éppen a napokban szembesültem azzal, hogy a rothadó Nyugaton – amit már letaroltak a migránsok – a bölcsiben nem csak laktóz-, glutén- és mindenféle érzékenyeknek, de vegetariánus és vegán babáknak is van menü. Nem méregdrága luxusbölcsiről van szó, de persze fizetős, arrafelé nincs állami. Azonban a legolcsóbbtól a legdrágábbig, a bölcsitől az egyetemig és az üzemi menzáig mindenhol evidencia, hogy ez biztosítva legyen. Ahogy például az összes vasútállomáson, múzeumban és a szupermarketekben is ott sorakoznak a kerekesszékek, ha esetleg valakinek akár csak azért szüksége van rá, mert nem tud túl sokat gyalogolni, bottal jár vagy más nehézséggel küzd.

Ez aligha köznevelési, mint alapjogi kérdés. Elég komoly szégyene az ennek az országnak – ide értve az összes eddigi kormányt -, hogy sem az akadálymentesítés, sem egyéb feltételrendszer, mely a teljes élethez szükséges, nem evidencia, hanem kampánytéma.

Megszavazta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely szeptember elsejétől minden 1-es típusú diabéteszes gyermeknek garantálja, hogy biztonságosan vehessen részt a többi gyerekkel együtt az óvodában, iskolában – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a videóban azt mondta: minden intézményben, ahol van diabéteszes gyermek, nevelő, pedagógus vagy a vezető által erre kijelölt felnőtt garantálja majd, hogy a gyermek a szükséges ellátásokat minden esetben megkapja.
    Aki vállalja az ezzel járó pluszfeladatokat, ezért anyagi juttatást kap – tette hozzá a miniszter, aki előre megköszönte azoknak a szolgálatát, akik hajlandóan részt venni a feladat ellátásában.
    Novák Katalin szerint a javaslat elfogadása könnyebbé teszi az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő szülők életét, és – mint mondta – bízik benne, a családok érzik majd, hogy “megint egy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy az ő gyermekeik minden szempontból teljes életet élhessenek.” (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!