Január 27,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért is kérdezném?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,840,123 forint, még hiányzik 1,159,877 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

– Mari néni, Ön rákos. Pár héten belül meg fog halni.
– De doktor úr, mondjon valami bíztatót is!
– Hajrá, Mari néni!!!

Valamiért a lengedező szakálla ellenére is a fenti vicc jutott eszembe. Abban azért vitatkoznék – és fogok is – Biró Ferenccel, hogy valami frenetikus újdonságot kell kitalálni. Nem kell, már fel van találva. Jogállamnak nevezik. Még csak új utat sem kellene keresni, elég lett volna csatlakozni az uniós ügyészséghez. Ettől persze még lehet jó az új hatóság, bár általában nem árt, ha egy hatóságnak jogköre is van. Azt pedig meg sem kérdem, hogy a munkacsoportban miért csak a civil tagoknak kell nyilvánossá tenni az önéletrajzukat, a kormány delegáltjainak miért nem? Ahogy azt sem kérdezem meg, hogy miért csak a nem kormányzati szereplők részéről érkeztek javaslatok. Miért is kérdezném?

Megtartotta alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport és alelnökké választotta Várady Szilviát – közölte az Integritás Hatóság kedden az MTI-vel.

  Azt írták, hogy a 21 állandó taggal és több állandó meghívott részvételével tartották meg az alakuló ülést, ahol nemcsak az ügyrend legfontosabb szabályaiban egyeztek meg – lényegében a civilek összes módosító javaslatát befogadva -, hanem a törvény által előírt feladatok végrehajtásáról is egyeztettek.
    Emlékeztettek, hogy az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása törvényi kötelessége volt a hatóságnak, melybe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tíz tagot pedig pályázat útján választottak ki 24 civil jelölt közül.
    A munkacsoport ügyrendjéhez több javaslat érkezett a nem kormányzati szereplők részéről, ezeknek döntő többségét a testület elfogadta. Így nyilvánosak lesznek a civilek életrajzai, amelyeket a munkacsoport dedikált weboldalán fog közzé tenni.
    A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a munkacsoport célja a “tiszta és átlátható közbeszerzési rendszer mellett az állami szervek és a civil szervezetek konstruktív együttműködése a korrupció elleni harcban”.
    A közlemény szerint a törvény által előírt feladatok elvégzése érdekében több almunkacsoportot is létrehoznak, amelyek a testület ülései között folyamatosan dolgozni fognak.
    A következő találkozó 2023. január második hetében lesz – jelezték.
    A közleményben idézték Biró Ferencet, az Integritás Hatóság és egyben a Korrupcióellenes Munkacsoport elnökét, aki az ülés után úgy fogalmazott: “tudtuk, hogy lesznek zökkenők, hiszen kipróbálatlan terepen járunk. Úgy kell utat építenünk, hogy még a nyomvonalat sem jelölték ki. Az eddig történtek bizakodással töltenek el”.
    “A viták konstruktívak, a felek nem a konfliktust, hanem a megoldást keresik. Egy jól és hatékonyan működő Korrupcióellenes Munkacsoport nagy segítséget jelent a hatóság munkájához és általában véve a tisztább és átláthatóbb közélet megteremtése érdekében, hiszen módszertani javaslatokat éppen úgy várunk tőle, mint a jogszabályi környezet jobbítására vonatkozó javaslatokat, vagy akár konkrét ügyeket, melyek becsatornázhatók kockázatkezelési rendszerünkbe” – mondta a hatóság vezetője. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!