Július 25,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi van, ha nem fog működni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,237,949 forint, még hiányzik 1,762,051 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez megint olyasmi, ami borzasztóan jólhangzik, működőképes és fontos lehetne, szükség is van rá. Valamiért mégis több kérdés merül fel a fejemben, mint amennyire hinni tudok a program sikerében. Honnan fogjuk tudni, hogy valóban a falvakban élő, az ottani emberek érdekében dolgozó vállalkozások jutnak forráshoz, és nem a helyi kiskirályok nézik ismét fejőstehénnek az államkincstárat? A lelkes nekibuzdulást követően mennyi ideig fog működni egy ilyen kisbolt, majd mi fog történni a támogatásból megszerzett ingatlanvagyonnal? Mi van akkor, ha valóban becsületes vállalkozók valóban becsületesen, a településen élők érdekében használják fel a támogatás összegét, de nem lesz olyan mértékű fizetőképes kereslet, ami képes lenne életben tartani a boltot?

Ha jól gondolom, főként az idősebb, nehezebb anyagi helyzetben élő, autóval nem rendelkező, a mai digitális világban nehezebben eligazodó vásárlókra számítanak, hiszen élelmiszertől cipőig, mosószertől nem vényköteles gyógyszerekig minden beszerezhető online-vásárlással. Valószínűleg olcsóbban, mint amennyiért ezek a kisboltok adni tudják a termékeket. Mi lesz a megoldás olyankor, ha a több tízmilliós támogatás és akár az üzemeltető minden igyekezete ellenére sem fog tudni nyereségesen, vagy legalább veszteség nélkül működni a bolt?

Az az érzésem, ez a kérdés nincsen teljesen végiggondolva, pedig éppen a kistelepülésen élők és az adófizetők érdekében fontos lenne.

Az eredetileg megjelölt határidőnél két héttel tovább, június 28-áig lehet benyújtani az egyedi kérelmeket a falusi kisboltok támogatására a Magyar Falu Program keretében – tájékoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.

Gyopáros Alpár közölte: a program negyedik pilléreként meghirdetett 48 milliárd forintos pályázat a kétezer lélekszám alatti településeken működő kisboltok fejlesztését és a korábban bezárt egységek újranyitását segíti.
    A támogatást infrastruktúra-fejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra és foglalkoztatáshoz igazodó bértámogatásra lehet felhasználni.
    A falusi kisboltok az alapvető élelmiszerek árusítása mellett postai szolgáltatások biztosításával, vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazásával és közösségi terek üzemeltetésével is foglalkozhatnak. A gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vagy szövetkezetek a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül adhatják be igényléseiket – olvasható a közleményben.
    A falusi kisboltok támogatásának részletszabályait tartalmazó rendelet megtalálható a kormányzati portálon és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján, ahol a kérelmek beadásához segítséget nyújtó útmutató és egy gyakori kérdéseket tartalmazó összefoglaló is elérhető – írta a kormánybiztos. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!