Július 4,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mi vagyunk a nép

1989-ben Lipcsében a Nikolaj templomban az un „Montagsgebet” során erősödött meg a lipcseiekben az ellenszenv az akkori rendszer ellen. (Többek között a feszített tempójú barnaszén bányászat miatt, melynek során falvakat kívántak eltörölni a felszínről, a szociális leépítések miatt, stb.)  Amikor a rendszer megszervezte az esetleges tüntetés elleni erőszakos fellépést, akkor nemcsak Lipcse lakosai, hanem a környékbeliek is felvonultak. Az államvédelmi erők, a rendőrség legfeljebb 30 000 tüntetővel számolt.

A Nikolaj templomban és  környékén kb 9 000 ember  vett  részt a „Montagsgebet”-ben. Lassan nőtt a tömeg és közel 80 000 ember vonult fel a Stazi és a rendőrség erőivel szemben. Ekkor volt Berlinben is az ún. válságülés, melynek során Egon Krenz 19:15 -kor visszavonta  az erőszakos megoldást. De ekkor már a tömeg elindult a belvárosba, a Stazi központ felé. A felvonulók azt skandálták: „Wir sind das Volk!” Mi vagyunk a nép!

A letartóztatott 21 éves Katrin Hattenhauer a következőképpen emlékszik vissza: „Hallottam a mennydörgést a börtönben, és azt gondoltam, hogy a páncélosok gurultak az utcán. Nem tudhattam, hogy a hangok több ezer tüntető lépéséből származnak.” De ezúttal a tankok nem gördülnek, nincs 1953. június 17-e sem. Akkor este Lipcsében diadalmaskodott a szabadság. Békés úton.

Csak egy halk kérdés: Tényleg a Fidesz és Orbán a nép?

-as-

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.