Április 22,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi vagyunk a legjobbak!

Magyarország a legjobb! Igen, kitalálhatták, ez ismét a közmédia egyik műsorában hangzott el, annak apropóján, hogy nincs olyan ország az egész Unióban, ahol olyan mértékben csökkent volna a szegénység, mint idehaza. Siker, öröm és meghatódás. Na de lássuk pontosan mit is mondott Szalai Pirosa szakértő az MTI szerint:

Szakértő: az Eurostat szerint Magyarország élen jár a szegénység visszaszorításában

Budapest, 2018. augusztus 11., szombat (MTI) – Az Eurostat 2012-2016 közötti időszakra vonatkozó adatai szerint Magyarországon nem volt még ilyen kevés nélkülöző, és nincs még egy ország az unióban, ahol ilyen nagy mértékben csökkent volna a szegénység – erről beszélt Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

“Mi voltunk a legjobbak, mi tudtuk legjobban visszaszorítani a nélkülözők arányát” – értékelte Magyarország teljesítményét uniós összehasonlításban a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A súlyos anyagi nélkülözésben élők száma 2004-ben 2,2 millió volt, ami 2007-ig ugyan 1,7 millióra csökkent, ám azután 2012-ig 2,7 millióra emelkedett, majd hozzávetőleg felére csökkent 2016-ig – fejtette ki a szakértő.

A gazdasági helyzet romlása Magyarországon már a 2008-as világgazdasági válság előtt, 2006-tól érezhető volt, csökkent a foglalkoztatás és a reálbérek szintje, a munkanélküliség pedig nőtt. Ez a folyamat 2010-ben megállt és 2012-től elindult a bérek emelkedése – tette hozzá Szalai Piroska.

Nos kezdjük ott, hogy az Eurostatnak nincs olyan statisztikája mely a tényleges szegénységgel foglalkozik. Az ugyanis egy igen összetett dolog. Vezet viszont egy olyan, sok ország által használt statisztikát, mely azoknak a számát méri fel, akik bármikor szegény sorsra juthatnak, valamint szociális kirekesztés áldozatai lehetnek. Ezen statisztikák szerint valóban csökkenő tendenciát mutatunk, de ez nem ennyire egyszerű.

Ennek az oka pedig, hogy az Eurostat is a KSH kozmetikázott adataival dolgozik, így ezek nem feltétlen fedik a valóságot. Ugyanis a korábban évtizedekig használt módszertant megváltoztatta a KSH, szerintük ugyanis az elavulttá vált. Ezzel szemben a valóság az, hogy a számok bizony évről évre emelkedtek, ez pedig nem tetszett a hatalomnak, így hát megoldották okosba. Megváltoztatták a küszöböt, így egy csomó ember, aki előtte még szegénynek számított, hirtelen kiesett a statisztikából. Egyik napról a másikra.

 A hivatalos indok szerint a létminimum mutató már nem tudta betölteni a neki szánt funkciót. A legnagyobb baj azonban – ha őszintén akarunk beszélni – mégiscsak az volt, hogy borzasztó eredményeket produkált. Az utolsó években 3,5 millió körüli emberről derült ki, hogy létminimum alatt él. – Bass László szegénységkutató a Mandinernek

Mi vagyunk hát a legjobbak valóban? El lehet persze tüntetni a statisztikákból a szegényeket és hajléktalanokat, hogy aztán a köztévében verdessük a mellünket, csak hát attól még a valóság nem fog megváltozni. Persze Orbán megpróbálkozhat ennek is a meghajlításával, de kötve hiszem hogy menne neki.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS