Január 18,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mese Viktornak

Viktor! Csak hogy tudd, nem mindenki él úgy ma Magyarországon, ahogy te.

Képzeld el, hogy van egy kislány. Szegény hátrányos helyzetű. Nem tehet róla, ilyen családba született. Az apját csak beszélőn láthatja. Rablás. Hiányzik neki, de nem tehet semmit. Sokat sír emiatt.

Képzeld el, az iskolában sokat csúfolják, mert a nagyapját cigánynak mondják. Állítólag erőszakos ember is volt. Kiközösítik. Ki akarna ilyen migránsivadékkal barátkozni? Szeretne tanulni, de a tanárok is megbélyegzik. A szülei se tudtak semmit, csak lopni.

Képzeld el, a gazdagabb lányok folyton gúnyolják, hogy milyen ruhákban jár, milyen ósdi az iskolatáskája, milyen nevetséges a frizurája. Nem igaz, hogy nem tudnak a szülei legalább egy Hello Kittys pólót venni a turiban? Csak a szakadt kínai vackok. Fujj!

Képzeld el, ennek ellenére befejezi az általános iskolát, és tovább akar tanulni, de nincs pénz a városba menni, meg kollégiumra. De kitartó, elmegy diákmunkát vállalni, amiből nagyon szűkösen, itt-ott kicsit éhesen, megoldja a középiskolát. Próbál barátkozni, de továbbra is leginkább csak elutasításban van része.

Képzeld el, még tovább akar tanulni, de az egyetemet már igazán nem tudja kigazdálkodni. Itt picit feladva elveit tízperces házasságszédelgésre adja a fejét. Mindaddig, amíg egy védelmező el nem kezdi megvédeni. Onnantól sokkal kevesebb marad neki, végül abba kell hagynia az egyetemet, mert nem tud annyit keresni, hogy kifizesse. Pedig állítólag ingyenes az oktatás.

Képzeld el, hogy elmegy dolgozni. Illetve menne, de hol túljelentkezés van, vagy éppen nem tud bantu nyelven (pedig az Magyarországon nélkülözhetetlen, bár igaz, akit helyette vettek fel, az sem tudott), vagy nem felel meg a pályakezdő 20 év gyakorlattal kritériumnak. Pedig, mint utólag mindig kiderül, hol a vélt származása, hol nézetei miatt nem veszik fel, hol pedig csak szimplán kell a hely egy csókosnak.

Képzeld el, nem talál munkát. Segélyt sem kap, mert ugye eddig feketén ténykedett.

Képzeld el, még közmunkára sem alkalmazzák, és még csak napszámba sem hívják. Az apja miatt. Vagy a nagyapja miatt? Mindegy is. Annyi pénze nincs, hogy a rendőröket magára hívja, nem hogy külföldre menjen dolgozni. Pedig tanult angolul. Talán menne is neki. De nem lehet. Akkor nem láthatja többé az apját, csak évi egyszer, mikor esetleg hazajön.

Képzeld el, hogy teljesen kilátástalan az élete. Hát álljon neki ő is rabolni?

Képzeld el! Mit tennél a helyében?

És most képzeld el, hogy Tiborcz Alíznak hívják!

bircanyeerow

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.