Február 4,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert az egyházmegyék eddig nem tudtak a szexuális visszaélésekről?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 113,165 forint, még hiányzik 2,886,835 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia őszre elkészül azzal a – mindenki számára hozzáférhető – rendszerrel, ahol a szexuális visszaéléseket lehet jelenteni az egyház számára. A rendszer azután valósulhat meg, hogy Ferenc pápa egy éves határidőt adott minden egyházmegyének arra még májusban, hogy készüljenek el egy saját rendszerrel, amely képes a bejelentések kezelésére. A kérdés már csak az, hogy mi változik akkor, ha a rendőrség által – vélhetően – nem hozzáférhető rendszerben, a bántalmazottak azokat értesítik az esetekről, akik közül egyébként is már igen sokan tudtak az egészről? Eddig sem azzal volt a gond, hogy az egyházmegyék ne tudtak volna a folyamatos szexuális visszaélésekről, hanem azzal, hogy nem tettek az égvilágon semmit.

Ameddig egy molesztálási ügy az egyházon belül marad és nem kerül a hatóságok tudtára – mint ahogy az normális esetben elvárható lenne, hiszen a világi törvények ellen cselekszik az, aki szexuálisan bántalmaz egy gyermeket – addig itt tényleges változás nem fog történni. Illetve ameddig az egyházmegyék szekta-szerűen védik meg a saját papjaikat a bántalmazottakkal szemben, addig megint csak nem érdemes csodákat várni. Magyarországon még az is gondot okoz, hogy egyáltalán beismerjék, a pedofília jelen van a magyar katolikus egyházban is.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) őszre megvalósítja azt a mindenki számára hozzáférhető rendszert, amelyen keresztül bárki jelezheti az egyháznak a szexuális visszaéléseket – közölte Tóth Tamás, az MKPK titkára a testület nyári rendes tanácskozása után tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Tóth Tamás elmondta: Ferenc pápa május 7-i, “Ti vagytok a világ világossága” kezdetű motu propriója (saját kezdeményezésre született rendelkezése) egyéves határidőt ad az egyházmegyéknek, hogy kidolgozzák rendszerüket a bejelentések kezelésére, az MKPK azonban már őszre szeretne elkészülni a sajátjával.

Hozzátette: a június 1-jén hatályba lépett pápai rendelkezés pontosan előírja, hogy ki köteles kivizsgálni a szexuális visszaélésekről szóló bejelentéseket. A magyar püspöki kar ennek figyelembevételével alakítja majd ki a struktúrát, amelyben nagy felelőssége lesz az egyházmegyéknek és a megyés püspököknek, ugyanakkor a rendszer valószínűleg országos szintű lesz. Úgy fogalmazott: “az MKPK megismétli a 2019. március 25-i közleményében foglaltakat és kifejezi, hogy az egyházban és a társadalomban nem fogadja el és nem tolerálja a kiskorúak bántalmazását”. – MTI

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!