Február 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Menekül a gonosz, bár nem űzi senki

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 397,325 forint, még hiányzik 2,602,675 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt kívánok, szeretettel üdvözlök mindenkit az év utolsó vasárnapján! Ma engem ért a megtiszteltetés, hogy napindító igét hirdethetek. Mielőtt mindenki szertefutna: még hasonlóról sem lesz szó. Viszont azt elmondom, hogy a magam részéről például egyáltalán nem bánnám, ha a leghevesebben mellet döngető, magukat igaz és felsőrendű keresztényeknek tartó polgárok sokasága csak feleannyira ismerné a melldöngetése hivatkozási alapjául szolgáló bibiliai tanításokat, mint amennyi energiát a szemei álszent forgatására fordít. Máris jobb hely lehetne a világnak eme huzatos sarka. Például itt van rögtön a Példabeszédek könyve (28:1), aminek első fele így szól:

Menekül a gonosz, bár nem űzi senki…

Ezzel az úgynevezett bibliai ténymegállapítással indul a Coen-fivérek 2010-es, A félszemű című filmje. Ha valaki a Károli-Bibliában keresné, akkor így találja: Minden istentelen fut, ha senki nem üldözi is…, az új fordítású Bibliában pedig így szerepel: Futnak a bűnösök, ha nem üldözik is őket… Magam sem tudom megmagyarázni, miért citáltam ezt most ide, de azért megpróbálom.

Másokhoz hasonlóan nekem is bevillant így az év utolsó előtti napján, hogy immár nagy bizonyossággal kijelenthetjük: a miniszterelnök úr hivatalosan is megfutamodott a magyar sajtó (a kormánypropagandát nem nevezzük sajtónak továbbra sem) és a nyilvánosság elől. Júliusi ígéretével ellentétben nem fogja megtartani azt a bizonyos sajtótájékoztatót, amelyen minden kérdésre válaszolnia kellett volna, amit feltesznek neki. Pedig évtizedes mulasztást pótolhatott volna ezzel. Nem sikerült neki.

Mint ahogy azt sem sikerült maradéktalanul titokban tartania, hogy puritán Várba költözése is egyfajta menekülés. Mekkora zseniális húzás a jogászkodva sunyuló és sunyulva jogászkodó kormánya részéről olyan módon korlátozni a budai Vár közterületeinek használatát, hogy ott a jövőben tüntetni se lehessen. Nagy Imre szobrának – az éj leple alatt történő – elbontását már nem is említem, mert az arcot pirító gyávaság olyan monumentális bizonyítéka, amire felesleges a megfelelő szavakat keresni. Erre nincsenek megfelelő szavak.

Aztán még az is eszembe jutott – miközben ne feledjük: a gonosz elidegeníthetetlen attribútuma a menekülés -, hogy a New York Times jóvoltából újra letörölhetjük a port a Magyarországra menekült, és Magyarország kormánya által szívélyesen és mesebeli gyorsasággal menekültstátusszal kitüntetett, ám az utóbbi hetekben a feledés homályába merült Gruevszki nevű köztörvényes macedón bűnözőről. Miután a még életben lévő független sajtót kénye-kedve szerint csuklóztató kormány külügyi toporzékoló különítménye egyszerűen csak hazugságnak, kacsának nevezte a német közszolgálati DW azon értesülését, hogy már Macedóniából is a magyar diplomácia segíthetett kijutni Nikola Gruevszkinek (a bizonyítékokat nélkülöző tagadás és frontális hazudozás még mindig nem számít komolyan vehető cáfolatnak még akkor sem, ha csipőből lesorosistázzuk a fél világot), a New York Times forrásai valami egészen másról számoltak be, mint amit a Szijjártó Orbán fejétől bűzlő külügy állít. Például arról, hogy a szökést megelőző napokban szoktalanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába, privát találkozókon vettek részt, megszálltak a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben, valamint diszkréten érdeklődtek Gruevszki börtönbüntetése felől is. A lap szerint az eddigi nyomozás azt állapította meg, hogy Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el az országot. Igaz, nem üldözte senki. Egy jogerős bírósági ítéleten kívül. Szerintem az idei év egyik legsötétebb története ez, bár szinte csak sötét NER-sztorikból állt össze ez a nagyon hosszúnak tűnő 2018-as év.

Amíg Macedóniában tehát folyik a nyomozás Gruevszki ügyében, az MTVA székházában fizikailag is bántalmazott ellenzéki képviselők ügyében semmi nem történt. Ezt Hadházy Ákos tegnapi Facebook-posztjából tudjuk, aki azt írta:

EZ az igazán súlyos tanulság. A rendőrség nem hogy nem védett meg a biztonsági őrök törvénytelen erőszaka ellen, de az azóta eltelt időben még csak meg sem kezdte a nyomozást. “Persze” azt, aki kicsit lefújta az országzászlót, azt már el is ítélték 300 óra közmunkára.

Valóban nincs itt semmi látnivaló, dübörög a jogállam, a hatóságok teszik a dolgukat. Vagyis semmi szóra érdemes nincs abban, hogy hivatalos személyt erőszakkal kidobnak a százmilliárdos köztévé székházából, holmi hivatalos személynek nem minősülő fegyveres biztonságiak. A Pintér-féle rendőrség asszisztálása mellett.

Mindeközben Szerbiában immár negyedik hete sokezres kormányellenes tüntetések vannak, az Aleksandar Vucic szerb elnök (tavalyig miniszterelnök) hatalma ellen utcára vonulók ráadásul egyre többen is vannak, tegnap már 25 ezres tömeg gyűlt össze Belgrádban. A nemzeti radikálisból Európa-párti mérsékeltté avanzsált Vucicot azzal vádolja az ellenzék, hogy elhallgattatja az őt bíráló sajtót és a civil társadalmat. Nahát, hogy mik nem vannak… A tavaly államelnökké választott Orbán cimborája a héten kijelentette, hogy kész meghallgatni az embereket, ám az ellenzék hazugságaira nem kíváncsi. Ennyivel már Szerbia is előttünk jár. Mármint nem a civil társadalom és a kritikus média legyilkolásában, hanem abban, hogy az államelnök legalább szavak szintjén kíváncsi az emberek véleményére. Holott az összes láncon ugató kutyáját kitaszíthatta volna a függöny elé, hogy levandálcsürhézze-csőcselékezze-sorosistázza a tüntetőket, ahogyan a Duna-parti Orbán-királyságban szokás. Mert akit demokratikusan megválasztottak egyszer, kétszer, háromszor, az köztudottan bármire is felhatalmazást kapott, lehetőleg élete végéig, az ellen tüntetni bűn és hazaárulás.

Nem zárójelben még ideteszem, hogy a Honvéd Kórház közel 165 ezer forint ellenében hajlandó Demeter Márta közéderkű adatigénylésére válaszolni, ezért az LMP képviselője pert indít az intézmény ellen. Végül is tényleg mi köze van a nyilvánosságnak ahhoz, hogy mi a helyzet koraszülött osztályon, mik a valós betegellátási számok, milyen hosszúak a várólisták, hány orvos hiányzik és hogy egyáltalán miért került veszélybe 1,5 millió ember egészségügyi ellátása? Titkolózás, sunnyogás, menekülés a kérdések elől. Semmi, csak a szokásos. Pedig senki nem űzi őket, csak a feladataiknak kellene eleget tenniük. Majd jövőre. Vagy amikor kedvük tartja.

Ha valakit még lázba hoz, annak feltétlenül érdemes tudnia, hogy Jean-Claude Juncker kizáratná a Fideszt a Néppártból. Engem nem hoz lázba már egyetlen európai kereszténydemokrata szándéknyilatkozata sem, a tényeken mit sem változtat, hogy egyenként mit gondolnak Orbán kereszténységéről és európaiságáról. Majd legfeljebb Juncker is felkerül egy lejárató plakátra, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A végére pedig: bár ellenkezik az elveimmel, hogy a linket iderakjam, de mégsem mehetek el szó nélkül mellette, az utóbbi idők egyik leggusztustalanabb irományát mégis szeretném a figyelmükbe ajánlani. A PS nevű oldalon találják, a címe: Óriási hibát követünk el, ha megbocsátunk Nagy Imrének. Igen, vannak dolgok, amelyekre még nem találták ki a megfelelő szavakat. Hát boldog új évet! Remélhetőleg a gonosz előbb-utóbb megtapasztalja, milyen az, amikor valóban űzik és hajszolják.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!