Január 27,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Még néhány ilyen nagy győzelem, és megyünk a levesbe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,840,123 forint, még hiányzik 1,159,877 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak

– lelkendezte el a közpénzmédiának Szijjártó miniszter, aki most éppen Bukarestben van, és a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében kommentálta a hírt, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította Ausztria 2018-ban benyújtott keresetét, amely szerint semmissé kellene tenni a paksi beruházás európai bizottsági jóváhagyását.

Az alábbi, egészen hihetetlen propagandaőrjöngés abban a kontextusban igazán kínos, hogy közben az Európai Bizottság is döntött, mégpedig arról, hogy fagyasszák be a Magyarországnak járó pénzek egy részét. Amint az várható volt, az EU hétéves költségvetéséből Magyarországnak járó pénzek egy részét, azaz három operatív program – az energetikai és környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési – 65 százalékának befagyasztását ajánlja az Európai Bizottság a tagországoknak, ezt közölte a bizottság a biztosi kollégium ülése után szerdán. Ez körülbelül 3000 milliárd, az összes Magyarországnak járó uniós pénz egyharmada. Vagyis ugyan a Helyreállítási Alap pénzeihez való hozzáféréshez szükséges programot jóváhagyták, de azt leszögezték, hogy a drága jó Orbán-kormány sajnos nem hajtotta végre olyan mértékben a megígért reformokat, hogy ne legyen további veszélye a korrupciónak az EU költségvetésére nézve. Bumm.

Sajnos erről a fejleményről nem kérdezték a győzelmeket győzelmekre halmozó hisztérikus külügyminisztert a helyszínre vezényelt mikrofonállványok, pedig. Ha már így szóba került Magyarország energiabiztonságának szempontja, ez a 3 ezer milliárd forint, amihez a magyar kormány korruptsága miatt nem férhet hozzá az ország akkor is egy szemmel látható tétel, ha mellé tesszük, hogy a valódi rezsicsökkentés – azaz a magyar lakásállomány energetikai felújítása, amit az Orbán-kormány bűnös módon, három kormányzati cikluson keresztül magasról leszart a kamurezsicsökkentéses átverés oltárán – mintegy 18-19 ezer milliárd forintba kerülne.

Nem mondom, hogy ennek fényében indokolt volna a visszafogottság, azt viszont igen, hogy én még embert nem láttam, hallottam így örülni annak, hogy egy háborús bűnöket elkövető, egész Európára veszélyt jelentő ország kényének-kedvének szolgáltatja ki saját hazája energiabiztonságát. Enyhén vérfagyasztó. Még pár ilyen nagy győzelem, és megyünk a levesbe. De még azelőtt: az azért kicsit vicces ebben a nyomorúságban, hogy amikor ugyanez az Európai Bíróság arról döntött, hogy Brüsszel politikai feltételek alapján felfüggesztheti a tagországoknak járó forrásokat, ha ezek az országok megsértik a jogállamiság elveit, és ezzel károsítják az uniós költségvetést (ez történik most), akkor teli tüdőből ordították, hogy politikai döntés született, a bíróság ideológiai alapon támadja mimagyarokat a gyermekvédelmi törvény miatt. Kínos, ciki, szánalmas. Ezzel együtt is mi megyünk a levesbe, nem Szijjártó.

Az ítéletet nagy győzelemnek nevezte Magyarország számára az energiabiztonság szempontjából, és kiemelte, hogy az Európai Bíróság elutasította a „megalapozatlan támadás” során felsorolt állításokat.

„Az Európai Bíróság kimondta, hogy az engedélyezési folyamat teljes egészében megfelelt az európai uniós normáknak”. Hazánk kényesen ügyel arra, hogy a paksi beruházás megfeleljen a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb szakmai követelményeknek, hiszen nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb kérdés egy atomerőmű építésekor. A luxembourgi bírák azt is kimondták, hogy a nukleáris beruházás finanszírozása teljes mértékben megfelel az európai szabályoknak.

„Mind az engedélyezés, mind a finanszírozás szempontjából az Európai Bíróság pecsétje rajta van a paksi beruházáson (…) Még egy támadást tehát sikerült elhárítanunk, még egy akadályt sikerült elhárítanunk”.

Bár az EU nem rendelt el szankciókat a nukleáris energia területén, „vannak olyan intézmények, bankok, sőt országok is, amelyek brüsszelebbek akarnak lenni Brüsszelnél, és mindenfajta jogtalan módon próbálják gátolni a paksi építkezést”. Szijjártó ezen szereplőket arra szólította fel, hogy vegyék figyelembe a mostani verdiktet, miszerint a beruházás minden szempontból szabályszerű, és ne akadályozzák a projektet a jövőben, az ugyanis Magyarország energiaellátásának biztonságáról, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról szól. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!