Július 6,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Még meddig kell ezt a hülye dumát hallgatni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 171,303 forint, még hiányzik 2,828,697 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg

– erről jajveszékelt az elmúlt hetek viszonylatában körülbelül százötvennyolcadik alkalommal a pártállami rádió reggeli agylúgozó műsorában a jelenlegi és leendő külgazdasági és külügyminiszter. Az nem fordulhat elő, hogy legalább egy tetves vasárnap elteljen úgy, hogy a magyar embereket nem emlékeztetik arra, hogy ugyan egyelőre meg vannak védve, de Brüsszel reggeltől estig fenekedik és a pénztárcájukban kotorászik. És ha csak kotorászna, de nem: atombombát akar ledobni a dübörgő magyar gazdaságra.

Hallottuk már kismilliószor, de a hatásos agymosás érdekében soha nem lehet elégszer megismételni. Érthető, hogy Szijjártónak ma obligát módon sápítoznia kellett, hiszen tegnap jól összezavarta a rajongótábort a frissen beiktatott elnökasszony, aki bár a háború áráról semmit nem mondott, de azt legalább jelezte, hogy ki a bűnös és ki az áldozat, és mi a helyzet a nem létező semlegességgel. A Moszkva-ügynök, egyben a paksi bővítés leendő felelőse egybites, primitív csúsztatásait semmi értelme pontonként helyretenni (ITT van például egy kimerítő magyarázat arról, hogy miért hazudik a Putyin-barát magyar kormány), de a nagyvonalakat azért rögzítsük: ezt a valóság szálait kibontani rendre elfelejtő acsargást semmi nem indokolja.

Mindenki megfizeti a háború árát. Mindenki aszerint, hogy az elmúlt években mit intézett neki a kormánya. Ez elkerülhetetlen. Olyan javaslat nem fog érkezni Brüsszelből, ami teljesen kompenzálja az elmúlt 12 év elcseszett energiapolitikáját. Az embargó jellegénél fogva fáj mindkét félnek. A gané Brüsszel különben az első pillanattól méltányos javaslatot tett a Putyin-barát magyar kormánynak, ahogy a szlováknak is: a többi államra vonatkozó 6-8 hónapos felkészülési időszakon túl plusz egy évnyi haladékot kapnának, így csak 2024 elejétől kellene orosz helyett más forrásból beszerezniük a kőolajat. Erről nem esett szó megint. Ahogy arról sem, hogy ársapka nélkül már most annyi lenne az üzemanyag ára, amennyivel riogatják az egysejtűeket. Háború nélkül is majdnem annyi lenne.

Arról meg végképp nem esett szó, hogy 12 évnyi teljhatalom sem volt elég az orosz kőolajszármazékoktól való függés minimalizálására, sőt, stratégiai okokból éppen az ellenkezőjét tette a kormány. Miért nem volt prioritás és nemzeti érdek egy olyan forrástól függetlenedni, amelyikkel történelmileg csak rossz tapasztalataink voltak? Azért, hogy most megint Brüsszelre lehessen mutogatni, mintha Brüsszel kötelessége lenne helyrehozni, kompenzálni, azt, amit a pöffeszkedő keleti nyitás megszállottjai elcsesztek? Nem, a problémát nem a háborús agresszor megállítását célzó európai törekvések okozzák, hanem maga a háborús agresszor, illetve a mai napig a háborús agresszort mosdató, illetve a MOL extraprofitját védelmező, ezért mindenféle kifogásokat kereső, a magyar emberek háta mögé bújó Szijjártó-félék kormánya.

A háború kitörése semmilyen módon nem a magyar emberek hibája, tehát amennyiben az Európai Bizottság olajembargóról szóló javaslatot szeretne elfogadni, akkor pénzügyileg és fizikailag is garantálnia kell, hogy az nem okoz kárt a magyar embereknek, nem sérül Magyarország energiaellátásának biztonsága. Amennyiben most elfogadnának egy olajembargóról szóló javaslatot, akkor lehetetlen lenne beszerezni a Magyarország működéséhez szükséges kőolajat.

Jelenleg az Európai Bizottságon múlik, hogy lesz-e bármifajta megállapodás. A magyar kormány álláspontja világos, ugyanakkor még nem érkezett olyan javaslat Brüsszelből, amely kompenzálni tudná azt a várhatóan 55-60 százalékos magyarországi üzemanyag-drágulást, amelyet egy olajembargó bevezetése jelentene.

Egy olajembargó Magyarországra gyakorolt hatásai könnyen kiszámolhatók, a kormány pedig csak akkor hajlandó beleegyezni egy ilyen javaslatba, ha az Európai Bizottság megoldást ad az általuk okozott problémákra.

Az első ilyen, hogy a magyarországi kőolaj-finomítót technológiailag teljesen át kellene alakítani 500-550 millió euróból, másrészt további 200 millió eurós költséggel növelni kellene a Horvátországból érkező kőolajvezeték kapacitását.

Amennyiben nem Oroszországból származó kőolajat vásárolna Magyarország, akkor 55-60 százalékkal emelkednének a magyarországi üzemanyagárak, ennek kiküszöbölésére pedig olyan mértékben kellene modernizálni a magyar energiarendszert, amely 15-18 milliárd euróba kerülne és szakértők szerint 5 év alatt lenne kivitelezhető.

Az Európai Unió tagjai pár hónapja Párizsban úgy állapodtak meg az egyoldalú oroszországi energiafüggés feloldásáról, hogy ezen folyamat közben figyelembe veszik minden tagország speciális helyzetét.

A magyar kőolajellátás 65 százaléka származik Oroszországból, egy olajembargó ezért „egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetné a hatását”.

A következő időszakban biztosan lesznek komoly kihívások a globális energiaellátásban, a magyar külpolitikának ezért az egyik legfontosabb feladata lesz a magyar energiaellátás biztonságának garantálása. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!