Június 4,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már tegnap is késő lett volna

Ó de gyönyörű is ez így az EP választási kampányban. Mehettek busszal a gyerekek Budapestre! Ingyen! És majd mostmár egyszercsak több pénz lesz. Na, nem a sérült, fogyatékkal élő támogatására, nem az őt napi 24 órában ápoló családtag fizetésére, dehogy. A képviselő szervezetek támogatását emelik.

Talán ideje lenne arról is beszélgetni, miként fordulhat elő, hogy egy születésétől fogva súlyosan értelmi fogyatékos gyerek IQ-ja drasztikusan megemelkedik abban a pillanatban, ahogy jogosulttá válna a segélyre. És ha csak ezt az egy történetet ismerném, már az is bőven több lenne, mint tűrhetetlen, de számtalan ilyen eset van.

A szervezeteket is kell támogatni, persze. De a sérült, fogyatékkal élő embereket, az őket gondozó családokat is, mégpedig nem majd, hanem már tegnap is késő lett volna.

Az Állatkertnek köszönet a segítségért.

Jövőre 2010-hez képest duplájára emelkedik a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek költségvetési támogatása – közölte a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott a sérült gyermekek napja rendezvényén hétfőn Budapesten, a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Nyitrai Zsolt azt mondta, a 2010-es 522 millió forinthoz képest 2019-ben 1,16 milliárd forintot fordítanak majd erre a célra. 
    Úgy fogalmazott, hogy a kormány stratégiai partnerként tekint a fogyatékossággal élőkre és az őket segítőkre.
    A miniszterelnöki megbízott kitért arra is, hogy 2017 óta bővült az együttműködés a kormányzat és a sérült gyermekek napjának szervezője, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) között. Ennek részeként idén a Volán-társaságok közreműködésével háromezer fiatal utazhatott ingyen a fővárosba, hogy részt vegyen a 27. alkalommal megrendezett eseményen – tette hozzá Nyitrai Zsolt.
    Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élők sportszervezeteinek támogatására, a XII. kerületben pedig hamarosan olyan eszközöket adnak át, amelyek közös játékra adnak lehetőséget. Hozzátette, a sérült gyermekek állatkerti napjának célja is az, hogy közösségi eseményre hívják a fogyatékossággal élőket.
    Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője hangsúlyozta, az intézmény a társadalmi felelősségvállalás számos területén segít. Az intézményben nemcsak a sérült gyermekek napjával támogatják a fogyatékossággal élőket, hanem más napokon is állandó kedvezményekkel várják őket – közölte.
    Bercse László, a ÉFOÉSZ társelnöke azt mondta, az idei rendezvény két kiemelt témája a választójog és a támogatott döntéshozatal.  (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.