Április 11,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Majdnem meglett az első hely

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 631,442 forint, még hiányzik 2,368,558 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Végre – pontosabban ismét – leköröztünk majdnem mindenkit. Dobogós helyet ért el Magyarország, bár még csak másodikok lettünk, Lengyelország még előttünk van. De szorgos népünk győzni fog, már csak egy kis erőfeszítés, és felállhatunk a legmagasabbra. Büszkén, mert nekünk jár az első helyezés.

Az már tényleg csak részletkérdés, hogy a fogyasztói árak emelkedésében törünk a csúcsra. Azt már tudjuk egy ideje, hogy a csökkenés tulajdonképpen negatív emelkedés, tehát tényleg egy szavunk nem lehet. Az egész Európai Unióban 1,2 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de mi az átlag fölött, 2,9 százalékot teljesítettünk. Biztos vagyok abban, hogy az élelmiszer-áremelkedés még ennél is magasabb értéket mutat.

Ez – sok egyéb mellett – azért is nagyon jó, mert a minimálbér Magyarországon a második legalacsonyabb. Tehát ott is dobogón vagyunk – ha alulról nézzük, de mi többnyire mindent onnan szoktunk nézni -, és ebben még nincs is benne az, hogy sokan még a minimálbért sem keresik meg, mert részmunkaidőben foglalkoztatják őket. Itt egy szép, színes térkép az Eurostattól:

 

Ott vagyunk, szorosan Bulgária mögött. Ameddig le nem hagyjuk azokat is, mert azért lássuk be, igyekszünk. Ehhez számoljuk hozzá a valódi munkanélküliek számát – a statisztikában távolról sem jelenik meg mindenki, aki jövedelem nélkül él – és azt, hogy az állami segítség gyakorlatilag nem létezik a jövedelem nélkül maradtak számára, akinek megszűnt a munkahelye, az három hónapig számíthat némi pénzre, aztán szevasz. Mert ártunk és ormányunk nem akarja segélyre szoktatni az embereket, tessék szépen elmenni dolgozni. Valamint gondoljunk az egyre növekvő szakadékra a társadalmi csoportok között, és az évtizede nem emelkedő családi pótlékra és minimum nyugdíjra, aztán már tudjuk is, milyen remekül teljesít a kormány.

Jelentősen gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben és az Európai Unióban januárban.

 Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden kiadott végleges adatai szerint éves összehasonlításban 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, ami tavaly február óta a legnagyobb érték. Az előző négy hónap mindegyikében még 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.
    Egy évvel ezelőtt, tavaly januárban 1,4 százalékos, februárban pedig 1,2 százalékos volt az emelkedés, majd a koronavírus-járvány hatására lefelé indult el az infláció.
    Az energiaárakat nem számolva januárban 1,5 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak az euróövezetben, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 1,4 százalékra rúgott.
    A 27 tagú unióban az euróövezetnél gyorsabban, 1,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak januárban. Ez is gyorsuló trendet tükröz, ugyanis decemberben 0,3 százalékra, novemberben pedig 0,2 százalékra rúgott a pénzromlás éves üteme. Tavaly januárban 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az unióban.
    Havi összevetésben az euróövezetben 0,2 százalékkal, az unió egészében pedig 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak januárban.
    Az év első hónapjában 20 uniós tagállamban emelkedett, hat országban csökkent, egyben pedig stagnált az éves infláció. A legnagyobb mértékben Lengyelországban (3,6 százalék), Magyarországon (2,9 százalék) és Csehországban (2,2 százalék) emelkedtek a fogyasztói árak éves szinten, míg a legerősebb csökkenést Görögországban (2,4 százalék), Szlovéniában (0,9 százalék) és Cipruson (0,8 százalék) mérték.
    Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!