Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Majdnem jó. De mégsem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mennyivel szebb lenne ez a hír, ha kimaradna belőle a vallás. Az összes. Ha arról szólna, hogy a magyar kormány embereket, közösségeket támogat. Hogy pénzt szán a közösből azoknak, akik nagyon nehéz helyzetben vannak akár határon kívül, akár határon belül.

Szerintem imádkozni, istentiszteletet, misét – vagy melyik vallási közösség éppen minek nevez bizonyos rituálékat – tartani bárhol lehet, szükség esetén akár a szabad ég alatt is. Tanítani, gyereket nevelni, beteget ápolni, élni azonban nem lehet. Sem keresztényeknek, sem senki másnak.

A keresztény közösségek megmaradását tartja szem előtt a magyar kormány, amikor segítséget nyújt a külföldi keresztény közösségnek – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek miután látogatást tett Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában.

A magyar kormány a Hungary Helps programon keresztül három támogatást valósított meg a Nyugat-Balkánon – közölte az államtitkár. Mint mondta, a magyar kormány fontosnak tartja mind az üldözött keresztényeknek, mind pedig azoknak a keresztény közösségeknek a segítését, amelyek bajba kerültek, nehéz körülmények között élnek és a megmaradásukért küzdenek.
    Budapest ezúttal a boszniai Mostarban két projektet támogatott. Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy szimbolikus jelentéssel bír az, hogy magyar katonák éppen huszonöt évvel ezelőtt kezdték el a felrobbantott mostari híd rendbetételét, és segítettek abban, hogy a boszniai háború után az ott maradt népek meg tudjanak békélni. Most egyrészt egy kollégium tornaterem építését támogatta 24,5 millió forinttal a magyar kormány, másrészt pedig a bosnyák, muzulmán területen az 1992-1995-ös boszniai háború idején porrá zúzott ortodox szerb katedrális ismételt felépítéséhez nyújtott szintén 24,5 millió forintos támogatást Budapest – részletezte az államtitkár. Hozzátette, a katedrális felépítését nagyrészt Szerbia finanszírozza, de Magyarország is hozzájárul egy kicsit.
    A Podgoricához közeli Tuziban egy római katolikus vallású albán közösség szeretne a ferences kolostornál egy könyvtárat újjáépíteni, amihez a magyar kormány 24,5 millió forintos támogatást nyújt, és ezzel nemcsak a könyvtár, hanem egy közösségi hely kialakítását is támogatja, hiszen az épület nemcsak a könyveknek, hanem közösségi eseményeknek is helyet adna.
    Soltész Miklós rámutatott, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a balkáni térség, mindegyik országgal igyekszik jó kapcsolatot ápolni. Ez az utóbbi években főleg gazdasági és politikai együttműködésben nyilvánult meg – magyarázta, majd úgy folytatta: de ezeken kívül fontosak azok az egyházi kapcsolatok is, amelyek a keresztény közösségeken keresztül érkeznek.  
    “Abban a korban, amelyben most élünk, ahol nagymértékben más ideológiák próbálják a kereszténységet visszaszorítani, nekünk fontos, hogy ezek a közösségek összetartsanak” – húzta alá az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!