Október 24,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Magyarország nem Hollandia

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,656,490 forint, még hiányzik 1,343,510 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A momentán jobbik narancs megoldás.

A holland választási rendszert tartják a világon a legigazságosabbnak, és van is benne igazság. A rendszerben és a legigazságosabbnak tartásban is.

Szavazatok és mandátumok aránya (via Euronews)

Szavazatok és mandátumok aránya (via Euronews)

Nincsenek egyéni jelöltek, töredékszavazatok és egyéb látványpékség.

Vannak pártok, melyek mindegyike listát állít, és azokra lehet szavazni. Az így kapott eredmény alapján áll össze a 150 fős parlament. Nincs küszöb, így aki elér 1 mandátumnyi szavazatot, az bejut a parlamentbe.

Ennek fényében nézzük meg, milyen lenne a 2/3-os parlamentünk Hollandiában!

Összesen 5.731.821 szavazat érkezett pártlistára. Mármint amit érvényesnek találtak. Ez alapján az egy parlamenti mandátumhoz szükséges szavazat 28.660. Így a német kisebbségi képviselő pont nem jutna be, mert 183 szavazattal elmarad ettől.

A bejutott pártok eredményeit 100%-nak véve és elosztva eredményeiket, az alábbi országgyűlés állna össze:

Fidesz                     100 mandátum
Jobbik                       39 mandátum
MSZP-Párbeszéd    24 mandátum
LMP                           14 mandátum
DK                              11 mandátum
Momentum                6 mandátum
MKKP                          4 mandátum
Együtt                          1 mandátum

Még ez a rendszer is pont elég lett volna a Fidesznek a sima többséghez, hiszen az összességében elért 49,27%-os eredmény az bejutott pártok összesített eredményére vetítve 50,22%-ot jelentene.

Igaz, ha a mindenféle trükkök miatt levont listás szavazatokat figyelembe vennénk, akkor már bizony kisebbségi kormányzásra kényszerülne a magyar Oranje (elnézést a holland labdarúgó válogatottól).

Szerintem Magyarországon (meg egyébként sehol) semmi értelme a közvetlen képviseleti demokráciának, mert a választókerületek egyéni képviselői miután bekerülnek a parlamentbe, nagy ívben tesznek a választókerületük érdekeire, és kizárólag pártérdek mentén politizálnak; nem beszélve arról, hogy a szavazók nagyon nagy többsége is pártszimpátia alapján választja az egyéni képviselőket.

Teljes mértékben megfelelő lenne a holland módszer alkalmazása. Vagyis állítson minden párt listát, ahonnan a szerzett mandátumok alapján sorrendben jutnak a képviselők a parlamentbe.

Természetesen a független képviselők sincsenek kizárva. Pártot/egyesületet kell alapítani, és szerezni 0,5%-nyi szavazatot. Mellár Tamásnak is simán meglett volna, ha nincs két választókerületre bontva Pécs.

Mindenkinek szigorúan személyesen kell szavaznia (magyarországi választókerületben vagy külképviseleten), és minden választókerületben legalább 3 párt delegáltjainak kell képviseltetniük magukat, így az esetleges visszaélések számát nagyon minimálisra lehet csökkenteni.

Ami a javadalmazást illeti, a mindenkori minimálbér 5-szöröse vagy a mindenkori minimálnyugdíj 10-szerese (amelyik aktuálisan kisebb) bőven elég a képviselőknek.

Nyilván a mostani vezetésnek ez nem jönne be, de akinek nem tetszik a demokrácia, annak fel is csút, meg le is csút!

bircanyeerow

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!