Július 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lekörözünk mindenkit

A mai napon ismét egy Rétvári nyilatkozatot hoztam, mert úgy tűnik a gazdaság olyan ütemben növekszik, hogy annak minden sikeréről be kell számolni. Ha már nem jut minden napra – sőt, még csak minden hónapra sem – egy pozitív egészségügyi hír, hát így kompenzálnak. Az Eurostat felméréséből kiderült – ezek természetesen a mindentől is független KSH adatokra alapoznak -, hogy Magyarországon egyre kevesebben vannak olyanok, akik ne tudnák megfelelően felfűteni otthonaikat. Amennyiben ezek az adatok valósak, úgy ez egy örömhír, azonban az, hogy európai viszonylatban olyan jók lennénk – ezt állítja ugyanis Rétvári Bence – az már annyira nem igaz. Na de lássuk azt a bizonyos nyilatkozatot:

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon 6 év alatt több mint 44 százalékkal csökkent a nem megfelelő fűtéssel rendelkező háztartások száma – nyilatkozta az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden. 

Rétvári Bence hangsúlyozta, ezzel Magyarország az európai uniós átlagnál jobb eredményt tud felmutatni. Kifejtette, míg 2011-ben a háztartások 12,2 százalékát érintette a probléma Magyarországon, addig ez az arány 2017-re 6,8 százalékra, a hat évvel ezelőtti adat közel felére csökkent, ami többek között a rezsicsökkentés sikerét is mutatja.

Magyarország 2010-ben az elégtelen fűtéssel rendelkező háztartások arányának tekintetében a V4-es és az EU-s átlagnál is rosszabbul állt, azonban 2017-re az EU-átlagnál jobbra javult ez az arány hazánkban – tette hozzá.

Mindemellett a KSH legfrissebb adatai szerint a hazai háztartások tekintetében 2010 és 2017 között a legnagyobb változás a lakásfenntartásra és háztartási energiára jutó kiadásoknál történt, ugyanis 7 év alatt 20,6 százalékkal csökkent az erre fordított összeg. Mindez azt jelenti, hogy köszönhetően a kormány olyan intézkedéseinek, mint például a rezsicsökkentés, a magyar emberek egyre kevesebbet fizetnek a fűtésért, és az így fennmaradó összeget másra tudják fordítani – emelte ki Rétvári Bence.

Az Emmi parlamenti államtitkára elmondta, a kormány mindezek mellett olyan intézkedésekkel segíti immár évek óta a magyar háztartások mindennapjait, mint a munkahelyteremtés és a béremelések.

Forrás: Eurostat

A statisztika alapján valóban feltételezhetnénk, hogy kánaán van idehaza, azonban ha jobban megnézzük az országok neveit, megint csak azt láthatjuk, hogy a régiónkból mindössze Bulgáriát, Romániát és Horvátországot sikerült lekörözni. Ugyanis nem egyenlő egy görög, spanyol vagy épp ciprusi tél a magyarral. Spanyolországban például – délen legalábbis – igen sok, akár újonnan épített lakásban vagy házban sincsen fűtés. Nem azért, mert nem engedhetik meg maguknak az emberek, hanem azért, mert úgy vélik arra nincs semmi szükség, hiszen a hőmérséklet szinte soha nem süllyed nulla fok alá. Ugyan nem éltem soha sem Görögországban, sem Cipruson, azonban nem vagyok benne biztos, hogy a helyzet nem hasonló arrafelé.

Elég csak megnézni a szomszédos országok nagy részét, ahol hazánkhoz hasonló hideg telek vannak és máris nem lehetünk olyan büszkék, hiszen Szlovákiában, Csehországban, de még Lengyelországban is jobb a helyzet. Elég megemlíteni, hogy a két évvel ezelőtti télen – mert több év könyörgés eredményeként csak azokat az adatokat sikerült megszereznie a Város Mindenkié csoportnak – 180 ember hűlt ki végzetesen, akik közül sokakat saját, fűtetlen otthonukban ért a halál. A szociális tűzifára idén is százezrek rászorulnak, akiknek ez a fűtési módszer jelenti sokszor az életet. A kormány ugyan borzasztóan büszke a rezsicsökkentésre – amelyet már sokan, sok helyen elmagyaráztak és kiderült, hogy jóformán átverés – azonban azt elfelejtik megemlíteni, hogy a mélyszegénységben élők nem az állam által támogatott gázzal vagy távhővel fűtenek, hanem fával. Igaz hogy ők is pályázhattak a téli rezsicsökkentésre – már ha tudtak róla – ,azonban sokan ezt a mai napig sem kapták meg, miközben a tél hamarosan véget ér, arról nem beszélve, hogy a szociális tűzifa mennyisége sok esetben csak 2-3 hétre elegendő.

Van hát minek örülni? Nem igazán, de ez mióta érdekli az EMMI-t? Kásler Miklós naponta jelent be óriási sikereket, miközben az egészségügy továbbra is romokban van. A nemzeti kormányunk minden döntése és intézkedése siker.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS