Augusztus 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lehúzhatjuk a jövőnket a vécén

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 890,629 forint, még hiányzik 2,109,371 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

5548,6 milliárd forint. Ez jó sok pénz, még a megvédett magánnyugdíj vagyonnál is combosabb összeg. Ennyi az év végén az államháztartás deficitje. Mert a kormány nem spórolt semmin, a mi érdekünkben halmozott fel őrületes adósságot. Ez önmagában nem példa nélküli, más országokban is megugrottak ezek a számok. Csakhogy más országokban azok, akik jövedelem nélkül maradtak, vagy olyan mértékben csökkent a jövedelmük, hogy az a megélhetésüket veszélyezteti, az állam védőhálót feszített ki, hogy ne zuhanjanak kilátástalan helyzetbe. A magyar kormány döntése értelmében a magyar állam ilyesmit nem tett. Aki meg tudta tartani a munkahelyét, az kaphat némi segítséget, de aki elveszítette az állását, az semmiféle támogatásra nem számíthat. Azok a vállalkozók, akik csődbe mentek, azok a munkavállalók, akik munka nélkül maradtak, úgy jártak.

A kormánynak egyszerűen nem áll érdekében nyilvánvalóvá tenni, hogy miként működik egy jóléti társadalom, miről szól a szolidaritás. Nálunk munka alapú társadalom van, aki önhibáján kívül bajba kerül, az vessen magára. Úgy sikerült ilyen deficitet produkálnia az államháztartásnak, hogy ennek a társadalomban semmiféle látszata nincsen. Elvertek többszáz milliárd forintot lélegeztetőgépekre, melyekről a mai napig nem lehet tudni, hogy hol vannak, pontosan milyen gépek ezek és mi velük a terv. Mert az már a megvásárlás pillanatában is biztosan tudható volt, hogy ennek a töredékét tudja használni a magyar egészségügy.

A legtöbb intézkedés, amiről azt harsogja a propaganda, hogy a gazdasági válság kezelésére szolgál, orbitális nagy hazugság. Ez innen oda, onnan ide pakolászott pénzek kézen-közön úgy tűnnek el, hogy egyetlen éhes gyerek sem kap egy darab kenyeret sem. Az önkormányzatoktól elvett bevételek nem szolgálják a társadalom érdekeit, hiszen nem az ellenzéki városvezetők járnak nagyon rosszul, hanem mindenki, aki a településeken él. A fideszesek is.

Azt mondják, nem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy bárki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon. Tényleg nem? Akinek nincsen érvényes társadalombiztosítása, mert nincsen miből fizetni, azzal mi a helyzet? Kaphat oltást? Hiszen eleve TAJ számmal kell regisztrálni. Nem állampolgári jogon jár sem az oltás, sem a kezelés. Nagy öröm az mindannyiunknak, hogy a neres strómanok több pénzt harácsoltak össze, mint békeidőben, ahogy annak is roppantul tudunk örülni, hogy tömegével jönnek létre olyan alapítványok, ahová milliárdos közpénzek zúdulnak, de ez mind nem indokolja azt, hogy mindennek a költségét közösen viseljük, közösen igyuk a levét a szarul kezelt válságnak, miközben hihetetlen tempóban szegényednek el az emberek.

A kórházak adósságrendezéséről: nem az volt, hogy azért kell központi irányítás alá vonni a kórházakat, azért kell kórházparancsnokokat kinevezni, mert az elmúlt tizenegy év előtti elmúlt nyolc évben rosszul gazdálkodtak, mindig adósságot halmozott fel az egészségügy, de ennek most vége, mert majd a jó kormány megoldja? Nem sikerült? Még mindig minden évben halmozódik az adósság? Sőt, minden évben több. Ezért ki a felelős? Vagy elég úgy tenni, mintha semmi nem történt  volna?

Egy gondolat erejéig visszatérek a lenyúlt manyup-pénzekre: azt is nekünk, adófizetőknek kell ám kipótolni, holott nem mi költöttük el, hanem a kormány tüntette el ügyesen. Azt is. És ha így haladunk, lehúzhatjuk a jövőnket is a vécén.

2020 decemberében az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel a múlt évre vonatkozó éves deficit 5548,6 milliárd forint lett – közölte hétfőn előzetes adatai alapján a Pénzügyminisztérium.

A kormány év végi forrásbiztosító intézkedései mintegy 1200 milliárd forint többletkiadással jártak, melyek a kórházak adósságrendezésén túl gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési és egészségügyi célokat, kulturális tevékenységek finanszírozását szolgálták.
    Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány 2020-ban várhatóan 9 százalék körül lehet a PM várakozása szerint.
    A minisztérium közleménye hangsúlyozta: a járvány első és második hullámának idején is a kormány legfontosabb célja az életek védelme, és a magyar gazdaság működőképességének a megőrzése. A kormány felelős döntése értelmében nem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy bárki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon, vagy a munkahelyét megtarthassa. Ennek érdekében a költségvetés vállalta a legnagyobb kiadásokat, így a meghozott intézkedések következtében a központi alrendszer 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárta az évet.
    A tavalyi évben a központi költségvetés 4953,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 641,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 46,7 milliárd forintos többletet értek el. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!