Május 25,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lázár visszafoglalja, mondta Kósa

Verőfényes szép reggelt! Mindenki nyugodtan feküdjön vissza, vasárnap van és még holnap is az lesz. Persze akinek ennek ellenére dolgoznia kell, az ne feküdjön. Én sem teszem.

Tegnap Harry hercegnek sikerült megnősülnie, sőt, a csíksomlyói búcsú is megvolt. Amennyire tudom, nem történt medvetámadás, bár Semjén Zsolt szónoklata volt annyira súlyos, mint egy dühös brumi. Sőt.

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje nyerte el a cannes-i filmfesztiválon az elsőfilmeseknek kiosztott díjak közül a filmkritikusok díját. Az alkotás egy háromgyerekes anyuka mindennapjairól szól. Ez – mármint az elismerés – igen nagy dolog. Szívből gratulálunk az alkotóknak.

A Hír TV a Debrecen melletti Bocskaikertben járt, ahol sikerült megtudni, hogy a több tízmilliónyi uniós forrásból felépített vendégházban – turizmusfejlesztés, hajrá! – a polgármester sógornője lakik véletlenül. De ez nem így van, mondja a polgármester, hanem úgy, hogy a sógornő a gondnok, azért lakik ott. Arról meg ki a fene tehet, hogy vendég nem nagyon van? Na ugye. Ez már nem az első, nem a második olyan eset, amikor az uniós pénzből felépített, vagy felújított, a falusi turizmus fellendítését – tehát a vidéki emberek megélhetésének előmozdítását – célzó épületet valamelyik helyi kiskirály pereputtya (ha nem egyenesen maga a kiskirály) saját tulajdonának tekinti és úgy is használja. De nem baj, legalább nem a hülye multi lopja el. Az mégiscsak más, ha a hazaszerető magyar emberek lopják meg az adófizetőket. Olyan igazi jó érzés.

Az azonnali.hu nevű portál interjút készített Kósa Lajossal. Nem ismerem ezt a médiaterméket (ígérem, hamarosan pótolom a mulasztást), de vagy nem állhatnak túl távol a Fidesztől, vagy gyorsabban tudnak futni, mint a legokosabb Lajos, hogy sikerült elcsípniük egy beszélgetésre.

Ahogy Kósa fogalmazott: Lázár feladata most az, hogy visszafoglalja Hódmezővásárhelyt. A várost ugyanis február óta Márki-Zay Péter vezeti, aki az összellenzéki összefogásnak köszönhetően le tudta győzni a Fideszt helyben.

Visszafoglalja? VISSZAFOGLALJA? Hát micsoda Hódmezővásárhely? Egy ostromlott vár, vagy egy ellopott bringa? Nem az van, hogy a polgárok valakit választottak polgármesterüknek és most mindenkinek – a kormánynak és még Lázár Jánosnak is – az a dolga, hogy együttműködjenek ezzel a valakivel? A város érdekében.

Vissza kell foglalni Hódmezővásárhelyt? Mert az a Fideszé? Ők tojták? Ők csinálták?

Ha ez így van, akkor miért is jajveszékel a komplett Fidesz bagázs, amiért sokan nem hajlandóak elfogadni Orbán ismételt országlását és változást akarnak annak ellenére, hogy a fővezér hamarosan berendezkedik a budai várban? Vagy az egész ország a Fideszé, minden település és minden ember? Ha valaki elcsen ebből a magánvagyonból egy darabkát, azt vissza kell szerezni? Bármi áron? Vissza kell foglalni a várost, melynek lakói nem óhajtanak fideszes vezetést? Azt hiszem, ennél árulkodóbb kijelentést nehéz lett volna kiizzadnia bárkinek, mint amilyet a nagyon okos Lajos előadott.

A HVG is készített interjút, csak ők nem Kósa Lajossal, hanem Maria Noichl Európai Parlamenti képviselővel. A politikus az EP nőjogi bizottságának képviseletében látogatta meg szép hazánkat, ahol a nők és a kisebbségek helyzetét (de remek, hogy gyakorlatilag a két téma azonos) tekintette át és nem volt elbűvölve a látottaktól.

A delegációval jártunk roma gyerekeket nevelő intézetben és egy Budapesthez közeli telepen is. Az utóbbi maga volt a katasztrófa.

Szégyellem magam. Igen, Európa nevében szégyellem magam az ottani állapotokért.

Az Európai Parlamentben én foglalkozom Afrikával, és ott láttam hasonló körülményeket. A látogatásunk előtt esett az eső, mikor odaértünk, a gyerekek mezítláb álltak a mély sárban, csatornázatlan házaik előtt. Európa épp arra adott rengeteg pénzt, hogy az ilyen körülményeket felszámolják, hogy a kisebbségek élethelyzetén javítsanak. Tudom én, hogy ez sosem könnyű, de amit ott láttam, attól elakadt a szavam. Azt éreztem, hogy ez nem lehet igaz.

Mit szólt volna a képviselőasszony, ha egy borsodi, nógrádi, szabolcsi zsákfaluba viszik el, ahol maga a falu a szegénytelep? Ja, ő volt az, akit a nemzeti keresztes költő, Bayer Zsolt olyan vehemensen megtámadott – merbáncsajamagyart -, de ez nem túl ritka természeti tüneményt, hiszen Bayert azért tartják, hogy ráugorjon mindenkire, akire a gazda rámutat.

De túlságosan belemelegedtem a dologba, pedig egy szép, napsütéses vasárnap reggel van. Nem akarom elrontani. Majd mindjárt megteszik helyettem a kollégák. Én jó ébredezést kívánok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS