Január 27,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kultúrcsontkovács

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,192,475 forint, még hiányzik 1,807,525 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lehet persze azt állítani, hogy ez teljesen rendben van így, nincs itt semmi látnivaló, lehet oszlásnak indulni. Magyarország az eltelt évszázadok során is szerető otthont és kibontakozási lehetőséget nyújtott csalóknak, tolvajoknak, gyakorló elmebetegeknek, hazugoknak és futóbolondoknak. Ilyenek persze mindenhol vannak, csak hát nem mindenhol tisztelik őket olyan indokolatlan mértékben, mint nálunk.

Amikor már azt gondolhatnánk – némi halovány reménykedéssel a lelkünk legmélyén -, hogy végre sikerült kilábalnunk a hosszúra nyúlt sötét középkorból, amikor úgy hisszük, a bokacsattogtatós urambátyám-rendszerek és a születés (vagy könyöklés) jogán megszerzett pozícióban pompáskodó alkalmatlanok helyét átveszik az érdemes és alkalmas szakemberek, akkor jön az iskolázott, becsületes szakmával bíró, elismert egykori főigazgatója az Országos Onkológiai Intézetnek, és nem ám nekilát az egészségügyi rendszer szükséges és nagyon régóta halogatott átalakításának (ki lenne megfelelőbb erre a feladatra, mint egy olyan szakember, aki évtizedeken át belülről látta a gondokat), még csak nem is a fejünkre szakadt járvánnyal van elfoglalva, hanem kutatja az ősmagyar gyökereit, fejleszti a kultúrát, összerakja a csontvázakat.

Hát tényleg, a kultúra önmagában is olyan, hogy képtelen magától haladni valamerre. Megrekedt Vereckénél, de az is lehet, hogy valamelyik népvándorláskor hagytuk el a nagy kapkodásban, aztán tíz évvel ezelőtt jött Orbán Viktor, és nekilátott fejleszteni. A kultúrát. Ami egyébként is úgy süt róla és harcostársairól, hogy a Napnak lényegében felesleges besegítenie, akkora világosság van. Ilyen körülmények között valóban az a profdoktor mindenféleminiszter úr legfontosabb feladata, hogy történelmi jelentősége teljes tudatában mintát vegyen valakinek a csontjaiból, aztán összehasonlítsa valaki más csontjaival.

Amúgy volt már ilyen régebben is, Morvai Ferenc vállalkozó (KDNP) kereste nagy erőkkel és fáradhatatlanul Petőfi Sándor csontjait. Ha jól emlékszem, többször meg is találta. Csak hát Morvai úr ezt a saját pénzéből és a saját szabadidejében csinálta. Ha elhanyagolta a kazánbizniszt, azt a maga kárára tette. Káslert pedig mi fizetjük (bőven érdemei felett), van neki egy feladatköre, ami mindennél fontosabb. Ha elvégezte és marad szabadideje, plusz van félretett pénze, akkor bátran kutathatja az ősmagyarokat, fűrészelhet csontokat és fejlesztheti a különbejáratú NER-kultúrát. Az már tényleg az ő dolga.

Azt természetesen csak a velem született geciség mondatja, hogy a tíz éve üvöltve fejlődő kultúra lobogó zászlaja alatt talán elvárható lenne az Emberi Erőforrások Minisztériumának ügyeletes sajtósától (biztosan van egy egész osztályra való, akiket szintén mi fizetünk), hogy képes legyen egy rövidke közleményt elütések és helyesírási hibák nélkül, érthetően és valamilyen minimálisan elvárható (nem irodalmi, de legalább egy nyolcadikos gyerektől elvárt fogalmazás szintjén) színvonalon megírni. Különös tekintettel a névelőkre. Is.

A kultúra az utolsó 10 évben elképesztő fejlődésen ment át – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós Magyarország kulturális fejlesztéseiről az Életközelben legújabb részében. A videóban miniszter beszélt Egészséges Budapest Program legújabb fejlesztéséiről, a fővárosi és vidéki kulturális intézmények helyzetéről, de kitért a Horvátországban tett látogatásának történelmi jelentőségére is.

  A miniszter kiemelte, hogy az EMMI valamennyi ágazata folytatja megkezdett programjait, ennek megfelelően a vidéki és a fővárosi egészségügyi fejlesztések is folytatódnak. Példaként a héten bejelentett 2 milliárd forintos eszközbeszerzést említette, amely az Egészséges Budapest Program keretében valósult meg.

Az Emmi miniszter kitért a Horvátországban tett hétközi látogatására: egy nagy jelentőségű eseményre került sor, mert Lepoglaván sikerült mintát venni Hunyadi Mátyás természetes fiának, Corvin Jánosnak és unokájának, Corvin Kristófnak csontjaiból, amelyeket archeogenetikai vizsgálatoknak vetnek majd alá.

Ennek a mintának a segítségével a székesfehérvári Osszárium csontjai közül meg tudjuk határozni Mátyás csontjait, össze tudjuk állítni a csontvázat és méltó módon el tudjuk temetni az egyik legnagyobb királyt ott és olyan körülmények között, ahogyan Ő akarta – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: ezen túlmenően egy nagyon régi vitát lehet esetleg lezárni, ami a Hunyadi család, Hunyadi János eredetére, származására vonatkozik.

A videó végén Kásler Miklós a kulturális fejlesztéséről is beszélt. Úgy látja, az utolsó 10 évben elképesztő fejlesztésen, és egyúttal fejlődésen ment át. Ezt a fejlesztési tartalmat, ütemet és tömeget a kiegyezés utáni időszakhoz tudnám hasonlítani.

A Tárcavezető példának hozta fel a színházak fejlesztését, új teátrumok építését, valamint a Liget projektet is. A Liget Projekt önmagában Európa legnagyobb kulturális fejlesztés, de ugyan ez vonatkozik a levéltárakra, a könyvtárakra, az előadó-művészet támogatására ebben a kritikus időszakban. Ezek a fejlesztések nem csak Budapestre jellemzők, hanem a vidékre is – ismertette a miniszter.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma (MTI-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!