November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kovács Zoltán: nem elég pusztán jól kitalálni, vagy megvalósítani valamit, el is kell tudni mindezt mondani

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Vadászati Világkiállítással kapcsolatban több kormánypárti politikus és miniszter is elmondta, hogy a környezetvédelem és a gazdaság növekedése borzasztóan fontos, ami önmagában egy támogatandó cél, csak kérdés, hogy mennyire átgondolt egy ilyen kijelentés, mikor a világkiállítástól is pont azt remélik, hogy majd jól beindítja a gazdaságot, mivel elképzelhetetlen pénzösszegbe került.

Mi lett volna, ha azt a több mint 50 milliárd forintot, amit arra költöttek, hogy kitömött állatokkal pakoljanak teli egy csarnokot, valóban a gazdasági szereplők támogatására használták volna fel? De persze még rámcáfolhat a kiállítás, ha annak végére valóban számokkal bizonyíthatóan bemutatja a kormány, hogy több millió vendég érkezett, akik több bevételt hoztak, mint amennyibe az egész kiállítás lebonyolítása került. Tartok viszont attól, hogy a veszteség lesz inkább jellemző.

A kormány kiemelt szempontnak tekinti a környezetvédelmet, így a gazdaság növekedését is fenntartható módon biztosítja – mondta az innovációs és technológiai miniszter szombaton Budapesten, az “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nemzetközi csarnokának megnyitóján.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy az innováció nem zárja ki a környezetvédelmi szempontokat, hiszen lendületet ad az alkalmazkodáshoz, amit a világ folytonos változása megkövetel. Magyarország a legutóbbi kihívásokra is megtalálta a választ, hiszen gazdasági teljesítménye már az idei első fél évben meghaladta a járvány előtti szintet, miközben a világgazdaság a becslések szerint csak 2022 végére lesz erre képes – fűzte hozzá. A tárca vezetője a fenntartható belföldi növekedést elképzelhetetlennek tartja fejlett technológiára építő, magyar tulajdonú vállalkozások nélkül. Újítási készségük – mint mondta – ma még elmarad az elvárható szinttől, a kormány ezért kiemelten ösztönzi a vállalkozói együttműködéseket az egyetemekkel, kutatóintézetekkel.

A tudomány és a gazdaság együttes ereje jelentősen javíthatja a versenyképességet és az eredmények már látszanak, hiszen Magyarország a válság alatt is előrébb lépett a nemzetközi innovációs rangsorban – tette hozzá. Palkovics László hangsúlyozta, hogy a kutatási-fejlesztési támogatások több mint a kétszeresére nőttek 2010 óta, csak az idén 182 milliárd forint a keretösszeg. A növekedés fenntarthatóságáért sok kihívással kell megküzdeni, és ehhez bátor újításokra van szükség. A miniszter bízik abban, hogy a világkiállításból is születnek olyan ötletek, amelyek közelebb visznek a környezetvédelmi célokhoz. Philipp Harmer, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (International Council for Game and Wildlife Conservation – CIC) alelnöke lenyűgözőnek nevezte a világkiállítást. Elismerően emelte ki, hogy a rendezvény a vadászatot nem önmagában, hanem mint a természetvédelem fontos eszközét mutatja be, amely hozzájárul az élővilág megőrzéséhez.

A nemzetközi szervezet megtiszteltetésnek érzi, hogy részese lehet az erről szóló, három hetes szakmai rendezvénynek, a World Conservation Forum (WCF2021) programjainak a nemzetközi csarnokban – fűzte hozzá. Kovács Zoltán, a rendezvény megvalósításáért felelős kormánybiztos a WCF2021 létrehozását azzal indokolta, hogy szükség van a környezeti-ökológiai tapasztalatok, nézőpontok bemutatására a rendezvényen belül, hiszen – mondta korábbi szóvivői munkájára utalva – nem elég pusztán jól kitalálni, vagy megvalósítani valamit, el is kell tudni mindezt mondani. Reményei szerint a következő három hétben a világkiállítás magyar és a külföldi vendégei is tartalmas előadásokat, eszmecseréket hallhatnak a környezetvédelemről, fenntarthatóságról, a megújuló természeti erőforrásokról és más kihívásokról. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!