November 28,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kiállás gyermekeink jövőjéért: pedagógussztrájk január 31-én

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,038,989 forint, még hiányzik 1,961,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
    • Szülőként elvárjuk, hogy gyerekeinknek minőségi közoktatásban legyen része, de ettől ma nagyon messze vagyunk – ahogy az a Szószóló a gyerekekért figyelemfelhívó akció visszajelzéseiből is látszik, a helyi szinten tapasztalható problémák és hiányosságok mögött rendszerszintű problémák húzódnak.

 

  • A Szülői Hang Közösség támogatja a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot január 31-én.
  • Gondolkozzunk, kommunikáljunk és cselekedjünk! Szülőként vegyük fel a kapcsolatot az iskolában és óvodában sztrájkoló pedagógusokkal és szülőtársainkkal, és ahol ez megoldható, ne vigyük iskolába, óvodába gyermekünket, amennyiben a sztrájk miatt elmarad az oktatás.

 

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.”
Szent-Györgyi Albert

Mi lesz a gyerekeinkkel, ha nincs pedagógus, aki az óvodákban és az iskolákban hozzáértően foglalkozzon velük? Milyen jövő vár a gyerekeinkre, ha pedagógusaiknak nem jut idejük, energiájuk a tehetségek gondozására és a problémákkal küzdők megsegítésére? Mi lesz a hazánk sorsa, ha iskoláink nem tudnak megújulni és megfelelni a XXI. század kihívásainak?

A pedagógusok január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkja nem csupán néhány százaléknyi további béremelésről szól. A magyar közoktatásban válsághelyzet állt elő: nincs elég pedagógus, sokan elhagyják a pályát vagy nyugdíjba mennek, újak pedig alig jönnek, így évről évre romlik a helyzet. A pedagógusok jelenlegi bére a méltó megélhetésre sem elegendő, a kormányzat által felkínált kb. 9%-os pótlékemelés nem old meg semmit. A pedagógus bértábla továbbra is a nyolc évvel ezelőtti minimálbérhez van rögzítve, így olyan alacsony, hogy sok pedagógus abban a szégyenben részesül, hogy felelősségteljes munkája után a jelenlegi minimálbérnek megfelelő összeggel kell beérnie hónapról hónapra hosszú éveken keresztül, és sok évi megfeszített munka után is jóval alacsonyabb a pedagógusbér, mint ami hasonló végzettség mellett más szakmákban elérhető. A pedagógusok és szakemberek jelzéseit a kormányzat évek óta figyelmen kívül hagyta, miközben évről évre nő a pedagógushiány, és egyre gyakoribb, hogy az iskolák és óvodák nem tudnak megfelelő képzettséggel rendelkező szakembert biztosítani a gyerekeknek. A szégyenletesen alacsony pedagógusbérek most már nemcsak a pedagógusok belügye, hanem a gyerekek, szülők és az egész társadalom egyik égető kulcsproblémájává vált. Már nem hihetünk az üres, konkrétumok nélküli ígérgetéseknek, érdemi, gyökeres változásra van szükség!

Szülőként elvárjuk, hogy gyerekeinknek minőségi közoktatásban legyen része, de ettől ma nagyon messze vagyunk. A mindennapok megpróbáltatásai közepette fontos észben tartanunk, hogy szülőként és pedagógusként egymásra vagyunk utalva, céljaink közösek. Lehet, hogy nem vagyunk teljesen elégedettek az iskolák és óvodák működésével, de ne feledjük, hogy a helyi szinten tapasztalható problémák és hiányosságok mögött rendszerszintű a probléma: a pedagógusok gyalázatosan alacsony bérezése és a pedagógusok szakmai önállóságát korlátozó elhibázott kormányzati oktatáspolitika. Ha jót akarunk a gyerekeinknek, akkor szülőként is fontos kiállnunk a pedagógusok méltó anyagi és szakmai megbecsülése mellett!

Támogassuk szülőként a pedagógusok január 31-ei kétórás figyelmeztető sztrájkját!

Gondoljunk bele! Ha a pedagógus szakmának sem anyagi, sem erkölcsi becsülete nincs, akkor a legelhivatottabbak helyett egyre inkább a pedagógus pályára kevésbé alkalmasak fognak a gyerekeinkkel foglalkozni. A gyenge színvonalú oktatás negatív hatásai többnyire nem azonnal, hanem hosszú távon jelentkeznek, akkor viszont a gyermekeinknek okozott kárt már nem lehet jóvátenni. Szülőként mi is felelősek vagyunk, hogy kiálljunk gyermekeink érdekei mellett; a közoktatás válságát a pedagógusok önmagukban nem tudják helyrehozni, ha nem kapnak támogatást a szülői társadalomtól!

Kommunikáljunk! Vegyük fel a kapcsolatot a pedagógusokkal és szülőtársainkkal! Beszéljük meg, ki milyen problémákat lát, ki miért támogatja a pedagógussztrájkot! Vitassuk meg akár személyes találkozásokon, akár online fórumokon a problémák lényegét, az okokat és a hosszú távú következményeket! Ne elégedjünk meg a propaganda-magyarázatokkal és a sablonos ítéletekkel; konstruktív párbeszédre van szükség, hiszen csak ez vezet el a mélyebb megértéshez! Ha szükséges, teremtsünk újabb helyi szintű fórumot ezeknek a beszélgetéseknek! Írd alá a petíciót és add tovább!

Cselekedjünk! Kérjük, hogy akinél a sztrájk miatt nincs tanítás, az lehetőség szerint inkább ne küldje iskolába gyermekét! Ahol szükséges, segítsünk egymásnak a gyermekfelügyeletben, például az egy osztályba járók szülei vigyázhatnak egymás gyerekeire is. Adjunk hangot véleményünknek, segítsünk kihangosítani a közoktatás rendszerszintű problémáit; ehhez szükséges, hogy mi szülőként is álljunk ki gyermekeink mellett! Vegyük fel a kapcsolatot a sztrájkoló pedagógusokkal, érdeklődjünk, hogyan foghatnánk össze, és egyeztessünk a helyi szintű támogató demonstrációk lehetőségéről!

Szószóló a gyerekekért. A Szülői Hang Közösség hónapokkal korábban indította online tiltakozó akcióját, hogy felhangosítsuk az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémákat. A részt vevő szülők és pedagógusok észrevételeit az ország térképére visszük, ezáltal bárki számára láthatóvá válik, hogy az oktatási rendszerünkben helyi szinten (járásonként) milyen bajokat jeleznek a csatlakozók. A részvétel anonim, így azok is elmondhatják véleményüket, akik nem szeretnék a nevüket nyilvánosan vállalni. Nézzünk körül, ismerjük meg lakóhelyünk környezetében a szülők és pedagógusok véleményét és tapasztalatait, csatlakozzunk magunk is!

A közoktatás sorsa valamennyiünket érint, nincsenek egyéni kibúvók! A gyenge színvonalú közoktatás valamennyi iskolát és óvodát érinti, még a legrangosabb intézmények sem tudják kivonni magukat a problémák alól! De még ha saját gyermekünknek sikerül is jó iskolát vagy óvodát találni, akkor is ki van és lesz téve az országos bajoknak. Hiszen ma és a jövőben olyan társak és barátok között kell élnie, akiknek nagy többsége nem kapta meg a számára elvárható, XXI. századi minőségi oktatást. Ha az ország nem becsüli meg a pedagógusokat, akkor a közoktatás lezüllik, az egyes társadalmi rétegek közötti olló egyre jobban kinyílik, és mindez egyre súlyosbodó társadalmi problémákban és gazdasági lemaradásban fog megmutatkozni.

Gondolkozzunk, kommunikáljunk és cselekedjünk! Támogassuk a pedagógusok január 31-ei kétórás figyelmeztető sztrájkját!

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szülői Hang Közösséget az oktatási kérdések iránt érdeklődő önkéntes szülők hozták létre. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő témákban. Ha szeretne értesülni híreinkről, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre.


A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!