Május 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kezdeményezzen változást az ÁSZ működésében az ellenzék

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,080,262 forint, még hiányzik 1,919,738 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Érdekes beszélgetés zajlott le ma a Parlamentben. A már megszokott MTI hír helyett – noha ezt is onnan hozzuk – most egy párbeszédet közölnénk, ami igen figyelemreméltó:

Csárdi Antal (LMP) szerint a számvevőszék “a kormány kinyújtott politikai karja”, politikai megrendeléseket kap és teljesít, célirányosan vizsgál és célirányosan büntet. A szervezet beszámolóját az LMP nem fogadhatja el – közölte.

Ezt követően Bősz Anett független képviselő a következőket mondta:

Az Állami Számvevőszék egy azon intézmények közül, amelyek jelen pillanatban nem a magyar társadalmat, nem a közpénzek átlátható és becsületes elköltését, hanem a regnáló hatalmat szolgálja. Az ÁSZ napjainkban egyetlen szakmai sztenderdhez sem tudna felnőni – mondta. Hozzátette: az ÁSZ a tavalyi évben a bűnösség vélelmével közelített az ellenzék felé, ellenőrzés helyett büntetni érkeztek.

Domokos László az ÁSZ elnöke természetesen nem hagyta annyiban a dolgot és a következőkkel reagált:

Idén egyeztetést folytattak a parlamenti pártokkal, áttekintették a vitás kérdéseket, amelyek többnyire a jogszabály-változásból adódtak. Az ellenőrzéseket kétévente a törvény alapján le kell folytatni. Az ÁSZ e folyamatban partnerként tekint a pártokra, de együttműködésre van szükség az ellenőrzött szervezetekkel – rögzítette. Sem 2018-ban, sem 2019-ben kampányidőszakban nem jelentettek meg a pártokat, alapítványaikat érintő jelentéseket. A hibákat, amelyeket feltártak nem az ÁSZ nagyította fel, és nem is a kormány – jegyezte meg a számvevőszéki elnök.

Hozzátette: a kormánypártokat is ellenőrizték, de ez a jelentés sem a kampányidőszakban jelent meg. Minden politikai szereplőt ugyanazzal a mércével ellenőrzik – hangsúlyozta az ÁSZ vezetője, aki megállapította: a szabályossági környezet egyik évről a másikra egyáltalán nem javult. Tévedésnek nevezte, hogy csak elektronikus úton lehetne adatot szolgáltatni, nincs ilyen gyakorlat, előírás. A kormányzati kommunikáció pedig nem része a kampányfinanszírozás számvevőszéki ellenőrzésének – hangsúlyozta.

“Az ÁSZ alkotmány szerinti elfogultsággal bír” – fogalmazott Domokos László, hozzátéve: az alaptörvény nagyon sok olyan szabályt tartalmaz, ami világos értékrendet rögzít.

A legerősebb mondatok pedig most következnek, Turi-Kovács-Béla fideszes képviselőtől:

Turi-Kovács-Béla (Fidesz) szükségesnek ítélte, hogy az ÁSZ független szervként működjön. Rámutatott: a számvevőszék egyik legfontosabb feladata az önkormányzatok ellenőrzése. Közölte: az ellenzéknek nem elég a sérelmeit hangoztatni, kezdeményezzenek változtatást az ÁSZ működésében, a szabályozók egyértelművé tételében.

Kezdeményezzen az ellenzék változást az ÁSZ működésében. Hát nem aranyos? Elmondhatta volna ugyanezt Polt újabb kinevezése, vagy épp Handó Tünde esetében, ők is csak azért maradhattak ott – vagy léphettek feljebb – mert az ellenzék nem tiltakozott, ugye? Semmi köze az egésznek ahhoz, hogy a Fidesz – (vissza)élve kétharmadával – azt csinál, amit akar.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!