Március 1,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jövőre majd Kína is a csodájára fog járni a Gazdaságvédelmi akciótervünknek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,510,728 forint, még hiányzik 489,272 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában megállapította, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv sikeres. Ez mondjuk óriási meglepetés, hiszen Palkovics eddig megszámlálhatatlan esetben mondott ellent a központi utasításnak és mondott valódi véleményt egy-egy kormányzati döntésről. Azt nem értem, hogy az MTI vajon miért gondolta azt, hogy hírértéke van annak, hogy a Fidesz dicséri a Fidesz egyik döntését? Mi mást is várhattunk volna? Természetesen minden tökéletes, megvédtük a gazdaságot, senki sem veszíti el a munkahelyét – aki pedig elveszítette, az tegye meg, hogy szépen csendben marad, hiszen ez a kormányzati elvárás – és jövőre úgy visszapattanunk, hogy még Kína is csodálni fogja a teljesítményünket. Nekünk az EU támogatásokra sincs szükségünk, mi mindent is megoldunk sikeresen. Minden olyan vélemény, amely szerint Orbán elhibázta a járvány elleni védekezést, az hazugság. Esetleg Sorosnak, vagy Gyurcsánynak dolgozik és az országot akarja lejáratni, esetleg elárulni saját nemzetét.

Jegyezzük tehát fel ezeket a szavakat, hogy majd jövőre, amikor valóban látszani fog egy esetleges gazdasági akcióterv eredménye, akkor fel tudjuk mérni ennek valóságtartalmát.

Palkovics László: sikeresek a Gazdaságvédelmi akcióterv programjai

Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves meghallgatásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn.

    Hangsúlyozta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elmúlt egy évének tevékenységét erőteljesen befolyásolta a koronavírus miatti gazdasági krízis, a hangsúly átkerült a járvány gazdasági hatásaival szembeni védekezésre, ugyanakkor a tervezett programokat is vitte tovább a tárca.
    A vírus okozta helyzetnek sok olyan gazdaságpolitikai következménye is van, amelyre a jövőben építeni lehet – fejtette ki.
    A munkaerőpiaci támogatásokról a miniszter elmondta: az eddigi intézkedések eredményeképpen több mint 950 ezren kaptak munkaerőpiaci vagy képzési támogatást.
    Kiemelte a többi között a kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatását, mint mondta, ezen a területen senkit nem bocsátottak el, emellett több vállalat is úgy döntött ebben az időszakban, hogy Magyarországra hozza kutatási tevékenységét.
    Eddig 877 milliárd forintnyi beruházástámogatási programot hirdettek meg, ennek nagy része már a gazdaságban van, a támogatások eredményeképpen csaknem 1500 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a magyar gazdaságban – fejtette ki Palkovics László, hozzátéve, hogy a beruházások támogatásánál szintén a munkahelyek megtartása volt az egyik fő feltétel.
    A gazdaságba áramló, a vállalkozások likviditásának biztosítását segítő forrásokat összegezve elmondta: több mint 3600 milliárd forint már a gazdaságba került, 1400-1500 milliárdról van támogatói döntés, és még mintegy 1000 milliárd forint áll a programcsomagból a vállalkozások rendelkezésére.
    A kiemelt szakpolitikai ügyeket bemutatva a miniszter ismertette: a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztési stratégiájának megvalósítását a vírus okozta gazdasági helyzet részben felgyorsította, példaként említette, hogy új, célzott pályázatokat tudtak kiírni egyebek mellett technológiaváltásra.
    Palkovics László kitért arra, hogy zajlik a következő időszak tervezése; a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (Ginop) követő Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program kerete lesz a legnagyobb, így a következő pénzügyi ciklusban a teljes összeg 30 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordítják majd. A Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program, valamint a Mobilitás Operatív Program kerete összesen 39 százalék, így ezeknek is jelentős gazdaságfejlesztési hatása lesz – jelezte.
    Az iparpolitika kapcsán hangsúlyozta egyebek mellett, hogy az építőipar és az élelmiszeripar fejlesztése, a védelmi ipar újraépítése kiemelt terület.
    Az élelmiszeripar fejlesztése az egyik prioritás lesz a következő támogatási időszakban. Megkezdték ennek előkészítését, hamarosan kiírnak egy 35 milliárd forintos programot kis- és közepes vállalkozásoknak, amellyel az élelmiszeripari beszállítóvá válást támogatják – ismertette a miniszter.
    A fenntartható építésgazdasági stratégia kapcsán jelezte, hogy a magyar építőipar produktivitása elmarad a szükségestől, ezért az elmúlt időszakban több pályázatot is kiírtak építőipari vállalkozásoknak, és ezt folytatják.
    A már korábban elfogadott egészségipari stratégiát a koronavírus-járvány hatására részben átalakították. Jelenleg a magyar ipar már képes arra, hogy minden kritikus, az egészségügyi védekezéshez szükséges terméket biztosítson, az egészségipar 85 milliárd forint támogatást kapott ennek érdekében – közölte.
    Kitért arra is, hogy a közlekedés megkezdett zöldítésének komoly iparfejlesztési hatása lehet. Kiemelte emellett, hogy folytatódik az útépítési program és a vasút megújítása.
    Palkovics László sikeresnek értékelte a modellváltást az állami felsőoktatásban, mint mondta, ennek célja a rugalmasabb, gyorsabb reagálás a gazdaság igényeire, illetve a korszerűbb és kiszámíthatóbb működési környezet.
    Elmondta, hogy elkészült a tudományos és innovációs parkok hálózatának terve, elindultak a nemzeti laboratóriumok.
    A szakképzési rendszer átalakítása bevált, létrehoztak több olyan konstrukciót, amely a vállalatok és a szakképzés együttműködését segíti – fejtette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a felnőttképzési rendszer is új struktúrában indult el szeptember 1-jén.
    Felidézte azt is, hogy a kormány szeptemberi határozataival kijelölt négy gazdaságfejlesztési zónát, valamint két speciális területet. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!