Március 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jobban be lehet lőni a célcsoportot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 736,760 forint, még hiányzik 2,263,240 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Állami Számvevőszék szakértői fáradhatatlanul munkálkodnak azon, hogy minden kérdésben képben legyünk. Hosszas (legalábbis úgy gondolom, hogy hosszas, de persze lehet az is, hogy percek alatt megvoltak vele) vizsgálódás után kiderítették – ismét -, hogy az Orbán-kormány valami egészen csodálatos. A termelékenységi ráta emelkedése valóban szembeötlő – bár én nem találtam a KSH adatbázisában 1,55-ös számot. Az utolsó adat – már amit leltem, mert persze én vagyok a gyagya – 2019-re vonatkozik, és 1,49.

Ez természetesen csak részletkérdés, az a fontos, hogy szaporodunk. Érdekes lenne látni, hogy a babák közül hányan születtek külföldön, de az itt nem szerepel. Már csak azért is izgat a dolog, mert olvastam régebben egy olyan tanulmányt – úgy emlékszem, azt nem az Állami Számvevőszék adta ki -, mely szerint azoknak a fiatal családoknak a körében, akik sikeresen kiköltöztek kalandvágyból valamelyik összeomlóban lévő nyugati országba, és beilleszkedtek, hirtelen megjött a kedvük a gyerekvállaláshoz.

Nem kétlem, hogy azoknál is ez a helyzet, akik kalandvágyból itthon maradtak. Magam is úgy vagyok vele, hogy megnézem, aznap mit dolgozott az én jólétem és biztonságom érdekében Orbán Viktor, aztán rátekintek Novák Katalin közösségi oldalára, és azon nyomban kedvem támad gyereket szülni. Lehetőleg ikreket. Az nem is kérdés, hogy például az autóvásárlási támogatás nagyban inspirálja a szülőket arra, hogy vállaljanak sok kis lurkót. Igaz, autót általában egyszer vesz az ember – már aki vesz, mert többen elvannak nélküle is -, a gyereket felnevelni pedig legalább 18 évig tart, de bátran lehet azzal kalkulálni, hogy legalább 23-24 éves koráig nem tud a saját lábára állni a sarj, ám legalább jó nagy családi autójuk van. Az is igaz, hogy más országokban ilyen innovatív megoldásokat nem alkalmaznak. Maradnak a sokkal hagyományosabb módszereknél, például a jogbiztonságnál, az oktatási színvonal fejlesztésnél, a bérek versenyképességének megtartásánál. Ezen fölül szükség szerint – a jövedelem figyelembevételével – támogatják a családokat, hogy lehetőleg egyetlen gyereknek se kelljen nélkülöznie. Tehát nem szórják a pénzt egységesen mindenkire, inkább igyekeznek biztosítani, hogy a szülők meg tudják keresni azt a pénzt, amire szüksége van a családnak. Az egy másik szemléletmód, politikai haszna rövid távon nem sok van.

Mert azzal nem nagyon henceghet hetente az elmaradott gondolkodású nyugati (és persze északi) kormány, hogy már megint meg tudtak élni a családok a jövedelmükből. Azzal azonban lehet aratni, hogy lám, már megint kapunk valami nagylelkű ajit a mi jó kormányunktól. A közösből. A családi pótlék ugyan egy fillérrel nem emelkedik, de az nem is olyan hasznos politikailag, hiszen az járna mindenkinek egységesen. Jobb az ilyen adomány- és támogatás osztogatás, jobban be lehet lőni a célcsoportot.

A magyar családpolitika pozitív hatást gyakorol a demográfiai folyamatokra, a gyermekvállalás támogatásának eredményeként emelkedett a termékenység az elmúlt tíz évben – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján kedden megjelent elemzésben.

Az ÁSZ szakértői azt írták, a gyermekvállalás feltételeinek javítása, a családok jólétének növelése mellett hosszabb távon kedvezően hat a gazdasági aktivitásra és ezen keresztül a fenntartható fejlődésre.
    Kifejtették, a magyar családpolitika eredményeként az elmúlt tíz évben a termékenységi ráta 1,25-ról 1,55-ra emelkedett.
    Az elemzés készítői a nemzetközi összehasonlítás alapján azt emelték ki, hogy a családpolitika kiemelten támogatja a harmadik gyermek megszületését, valamint több olyan problémára kínál megoldási lehetőséget, amely hátráltatja a gyermekvállalást, vagyis más országokban nem alkalmazott támogatási elemeket is tartalmaz. Ilyen például a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása vagy a nagyszülők által is igénybe vehető gyermekgondozási díj – tették hozzá.
    Ugyanakkor az elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy célszerű a családpolitikai intézkedéseket a változó igényekhez igazodva időről időre aktualizálni, és nyomon követni, hogy a családpolitikai intézkedések milyen hatást gyakorolnak a családok, illetve a nők különböző társadalmi/korosztályi csoportjaira. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!