Június 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jean Asselborn: Ki kell zárni a magyar kormányt az európai uniós döntésekből

Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter nem beszélgetésre invitálta Orbán Viktort, hanem egyenesen a magyar kormány kizárását kérte az európai uniós döntésekből, amiért az a felhatalmazási törvénnyel teljhatalmat szerzett.

Jól látszik, hogy eljött az idő arra, hogy beszélgetések helyett inkább cselekedjenek az uniós vezetők (már évekkel ezelőtt is késő lett volna), hiszen ha nem tesznek az ellen lépéseket, hogy egyik tagországuk miniszterelnöke magát korlátlan teljhatalommal ruházta fel, akkor sok értelme nincs az uniós intézménynek. De lássuk a teljes hírt a témával kapcsolatban:

Ki kell zárni a magyar kormányt az európai uniós (EU-) döntésekből a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény miatt – mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Welt című német lap szerdai számában.

Az EU legrégebb óta hivatalban lévő  külügyminisztere a Die Weltnek elmondta, hogy a járvány elleni védekezésről szóló törvény miatt Magyarország “politikai karanténba való”. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány “nem foglalhat helyet az asztalnál az európai intézményekben”. Egy olyan kormány, amely felett határozatlan ideig nincs parlamenti ellenőrzés, nem vehet részt a szakminiszteri tanácsok döntéseiben, amelyek minden embert érintenek az EU-ban – fejtette ki Jean Asselborn.

A Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) politikusa hozzátette: a magyar kormányt azért kell kizárni a közös döntések meghozatalából, mert nem szabad belenyugodni abba, hogy az EU-egyik tagországának kormánya “diktatórikus”. Mint mondta, “a jövendő nemzedékek nevében nem szabad megbékélni az egyre hangsúlyosabban megmutatkozó +orbanizálódással+, vagyis a mind inkább nyilvánvaló elfordulással a demokrácia legelemibb szabályaitól”.

A parlament hétfőn fogadta el koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében – sürgősséggel – szavazta meg az Országgyűlés. A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.