Március 20,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ízléstelenség dolgában lenne bőven min gondolkodni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,302,882 forint, még hiányzik 1,697,118 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt kívánok mindenkinek, valamint testi-lelki jó egészséget a húsvéti karanténban! A virtuális locsolkodással majd vigyázni kell, a hűtőajtót is csak módjával nyitogatni, és akkor minden rendben lesz. Úgy vettem észre, hogy a feltámadás dicsősége, a kereszténység e meghitt, nemes ünnepe valamilyen formában homlokon suhintott mindenkit, ezért bármennyire is vasárnap van és húsvét és árad a kereszténység, nem a hipóval feljavított tojás hímzésének technikáiról lesz szó.

A populáció egy része például a tömeges bevásárlás és az ostobaság oltárán áldozott, és szó szerint tömött sorokban kérte ki magának, hogy ő mindenre is immunis. Nyájilag. Nem csak a koronavírusra, de a felelős (állampolgári) magatartás követelményeire is, azaz a racionális gondolkodásra. Ez némiképp érthető azok esetében, akik helyett tíz éve mások gondolkodnak és döntenek. Például olyanok, mint a nemzet önjelölt atyja, pásztora és fénylő csillaga.

Akit szintén megérintett a feltámadás szentsége. Amikor is éppen a Nagy Spontán Kórházi Megtekintések című járványügyi akciófilm aktuális részét forgatta Kiskunhalason, ahol háromazegyben alapon a mobil járványkórház, egy védőruha-varróüzem és a városi kórház is sorossá vált megtekintésileg. Azt én nem tudom, hogy mennyire lehet előzetes bejelentés nélküli ellenőrzésnek tekinteni azt, hogy az embert csatasorba rendeződött kórházi dolgozók várják a bejáratnál, akik belépés előtt lázat mérnek és az esetleges panaszokról érdeklődnek, de az biztos, hogy Freud mester méltóztatott kikönyökölni a Nagy Megtekintő száján: Jobban vagyok, mint érdemlem! Ilyen brutális őszinteségi rohamra nem számítottam, de remélem, hogy van remény az aggodalomra. Ha majd körbeturnézta az összes kórházat, amely kórházakra nem különösebben volt kíváncsi az elmúlt tíz évben, majd lehetne egy spontán, testőrök és katonák nélküli körutat szervezni a végekre, megismerkedni a Karmelita kolostorból nem látszó való világgal, és rádöbbenni, hogy mennyien vannak megbocsáthatatanul rosszabbul, mint érdemelnék. Az lenne a valami.

És végül a húsvéti ünnepi elcsendesedés, kívül-belül megtisztulás másik hőse, Kocsis Félrekelltenniapolitikát Máté is leküzdötte magát a járvány elleni védekezés és nemzeti összefogás tekintetében oda, ahol Deutsch Tamás kezéből nem lehet kivenni a gyalogsági ásót. A Fidesz frakcióvezetője dörgedelmes, gyurcsányozástól és sorosozástól sem mentes, enyhén megkésett, a valóság szálainak kibontása tekintetében hiányos, politikai balhé ízű, de annál szánalmasabban fröcsögő Facebook-posztban ment neki Budapest főpolgármesterének miután a Pesti úti idősotthonban megjelent és elburjánzott a fertőzés. A sakálmédia által ünnepelt kirohanás és megmondás nem kis fáziskéséssel azután született meg szombat délután, hogy péntek este Karácsony nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderül: három hete hiába kéri a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost, hogy ne küldjenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba, negatív koronavírus-teszt nélkül, mert egyszerűen nincs hol izoláltan elhelyezni őket a karanténidőszak két hetére. Kocsisnak nem sokkal az után gurultak el a gyógyszerei, hogy Karácsony tegnap azt is bejelentette: a Rózsa utcai idősotthon 94 lakójából 60 idősnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, de csak azt követően, hogy a főváros saját költségén tesztelte le a lakókat, mert ami a kormányzat szerint felesleges költség, az szerintük életeket menthet.

Az, hogy Magyarországon milyen siralmasan kevés mintavétel készül (a tesztek számát illetően hazánkat Palesztina, Chile, Djibouti, de még Venezuela is megelőzi), az, hogy a közpénzből fenntartott fideszes állami tévét közben ráuszították mindazokra, akik széleskörű koronavírus-tesztelést javasolnak, és azt mantrázzák, hogy a járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek, az, hogy az illetékes miniszter maga sem nagyon hisz a tesztelés értelmében, önmagában is gyalázatos és veszélyes. De az, hogy a Fidesz embere szerint ízléstelen, ahogy a főpolgármester menekül az egyenes kiállás és a felelősség elől, számomra teljesen értelmezhetetlen.

Itt emberéletekről van szó, főpolgármester úr, kezdjen már el dolgozni, és hagyja abba a másra mutogatást! Ne arról beszéljen, hogy ön szerint ki mit nem csinált, hanem arról, hogy ön, akinek a dolga, mit tett!

– így vagdalkozik tovább Kocsis, miközben Borsodnánás fideszes polgármestere – akit pontosan ugyanúgy nem tájékoztatnak hivatalosan a járványügyi helyzetről, ahogyan Karácsony Gergelyt sem – éppen arról számol be, hogy a 41 fős helyi otthon lakóinak több mint fele fertőzött lehet. Szóval értem, hogy a teljes körű korlátlan felhatalmazás mellé a teljes körű felelősségvállalást nem kéri a kormány, de itt olyan mulasztások bizonyítékai kerültek nyilvánosságra, amelyek pont arról szólnak, hogy a főpolgármer végezné a munkáját, de a kormányzat leszarja a fejét, miközben a politikai pecsenyéjét sütögeti világjárvány idején.

Ha bárki a politikai pecsenyéjét sütögeti járvány idején, az elfogadhatatlan. Viszont. Kocsis kirohanásának értelmezéséhez ideteszek egy tanulságos interjúrészletet, ami szerintem kicsit árnyalja azt a képet, hogy itt a kormány védi a magyar embereket, miközben az ellenzék simogatja a vírust. Az interjút április 7-én készítette a Partizán Kocsis Máté és Sára Botond utódjával (akinek szintén fontos szerepe van ebben a vagdalkozásban), Pikó Andrással, Józsefváros polgármesterével. Gulyás Márton megkérdezte Pikótól, hogy Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője és Sára Botond, korábbi polgármester és jelenlegi fővárosi kormányhivatal vezető (ő az, aki március végén még fölöslegesnek tartotta a kórházakból az idősotthonokba visszakerülő gondozottak tesztelését) milyen módon vesz részt a válságkezelésben, illetve milyen egyeztetések zajlanak a 8. kerületi polgármesteri hivatal és ezek között a drága emberek között. Idézem Pikó Andrást: SEMMILYEN.

Gulyás Márton: Ezt nem kezdeményeztétek, nem éreztétek fontosnak valamilyen módon bevonni őket ebbe a folyamatba, vagy miért akadt ez el? 

Pikó András: Általános tapasztalat, hogy a kormányhivatallal az önkormányzatok nagyon nehezen értenek szót, ez a kommunikáció akadozik. Ezt fogjuk arra, hogy új szerepbe került Sára Botond, most állította fel a hivatalát, nyilván neki is lehetnek nehézségei. Hazudnék ha azt mondanám, hogy ez a kapcsolat a kerület és a kormányhivatal között nagyon olajozott és nagyon segítő lenne. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy kifejezetten szívélyes, támogató és segítő a kapcsolat a 8. kerületi kormányhivatallal, akinek a vezetőjével, ha kell, én naponta tudok beszélni. […] Külön kategória az országgyűlési képviselő, akinek a befolyása szerintem jelentős, nagyon sokat tudna segíteni a kerület lakosain, én emiatt pontosan két hete (március 24. – szerk.) megkerestem őt egy levéllel. Azzal együtt, hogy nehéz elképzelni egymástól távolabb eső politikusokat, mint őt meg engem […] lenne mit egymással megbeszélni, de én azt gondolom, hogy ilyenkor ezt félre kell tenni. A polgármesternek az a felelőssége és az a dolga, hogy mindenért, mindenkinél lobbizzon. Ezt tettem, írtam egy levelet és két dolgot kértem tőle. Az egyik, hogy minden segítséget járjon ki, vagy vesse latba a befolyását, hogy a védekezés frontvonalában dolgozó orvosi-egészségügyi dolgozók, szociális munkások megkapják a megfelelő támogatást, illetve védőeszközöket. És azt is kértem, hogy amennyiben ezt meg lehetne oldani, a költségvetési zárolások ne érintsék Józsefvárosnak a tavalyi költségvetési évben megszavazott fontos forrásait (620 milliót kapnánk önkormányzati lakások felújítására, 200 milliót óvoda- és bölcsődefelújításra, és még sorolhatnám). Nem kaptam még választ. Tehát választ sem kaptam. […] Azt sem tudom mondani, hogy Kocsis Máté nagyon messzire utazott volna, vagy elfoglaltságai ezt nem engednék. […] én azt hiszem, hogy beleférne az időbe az, hogy az utódjával egyeztessen arról, hogy mit tudunk segíteni a józsefvárosiaknak. És talán az is elvárható lenne, hogy ebben a nagy bajban – ő egyébként is józsefvárosi lakos – valamifajta szolidaritást mutatna ő is, meg a Fidesz is a helyiekkel. Azt tudni kell, hogy az önkormányzati hivatal vezetése a polgármesterrel az élen egészen a személyi asszisztensekig mindenki anyagi felelősséget is vállalt: a pénzünkből, a fizetésünkből fölajánlottunk a helyi segélyalapba, és ugyanezt tették a többségi önkormányzati képviselők is. A Fidesz ehhez még nem csatlakozott, és nem is kaptunk választ az ezt indítványozó levelünkre. Sem Kocsis Mátétól, sem a helyi Fidesztől. 

Értékes idő telt el mind március 24-e, mind április 7-e óta, Pikó András tegnapi posztja szerint most így áll a helyzet:

A józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője feleslegesnek tartja a kerületi önkormányzat válságkezelő intézkedéseit és nem működnek együtt velünk, illetve a többi képviselővel. 

Nem állítok semmit, legfeljebb ezt: szerintem lenne min gondolkodni, elvtársak az ízléstelenségben. Szolidaritásról, összefogásról, a magyar emberek megvédéséről, és arról, hogy valójában ki az, aki itt másra mutogat, miközben undorító módon hatalomtechnikázik cselekvés helyett. Minden jót!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!