Január 25,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ismét körbeülik a kerekasztalt. De minek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,164,786 forint, még hiányzik 1,835,214 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tekintettel arra, hogy minden negyedik gyerek, azaz a gyerekek egynegyede funkcionális analfabétaként kerül ki az általános iskolából, a munkáltatók arra kérik a kormányt, emeljék vissza 18 évre a tankötelezettség határát. Az ember azt gondolta volna, hogy bár válaszra természetesen nem méltatták a sajtó erre vonatkozó kérdését, az Emmi ma délelőtt kiadott melldöngető közleményéből talán kiderül: eljutott az ingerküszöbükig a probléma.

Ehhez képest a mai hurráéljen tárgya (amellett, hogy Rétvári Bence, a Kásler-félel vízfejű tárca államtitkára szerint nem lenne szabad tragédiákból politikai tőkét kovácsolni; nem, nem a Fidesz által az afgán menekült által elkövetett szexuális erőszak bűnügyéből kovácsolt politikai tőkére gondolt, hanem a világszínvonalú magyar egészségügyi rendszer hibáira, amelyekből a gaz ellenzék igyekszik galád módon profitálni féknyúzgyárastul, gondolom):

Emmi: ismét összeül a Köznevelési Kerekasztal

Ismét összeül hétfőn a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, amelynek napirendjén többek között az iskolafejlesztések és a tankönyvellátási program szerepel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megbeszélésen szóba kerül még az idei tanévben is biztosított ingyenes gyermekétkeztetési program. A témák között szerepel, hogy 2019-ben még több pénz jut az oktatásra, mint idén, összesen 606 milliárddal több, mint a 2010-es költségvetésben. 

Folytatódik az egyeztetés az új Nemzeti Alaptanterv munkaváltozatáról, amelyhez szeptember végéig várják a szakma javaslatait, az oktatást érintő egyéb kérdésekről. (MTI)

Csodálatos. Nem tudom, hogy a fél 11 magasságában kiadott közlemény óta már körbeülték-e az asztalt, de az nagyon jó kérdésnek tűnik, hogy minek  a felhajtás? Azon kívül, hogy mindenki tudomásul veszi, hogy még több pénz jut mindenre, és ingyen van minden, amit a Fidesz ad az ő két kezével a közösből.

Az elég nyilvánvaló, hogy funkcionális analfabetizmus és az ebből fakadó, igen messzire mutató össztársadalmi problémák nem jutottak el Káslerékig, de ennél nagyobb baj, hogy ez a szemfényvesztő, látszategyeztetést szolgáló grémium tavaly június óta milyen összetételben működik (1382/2017. (VI. 16.) Korm. határozat), tényleg érdemes tanulmányozni:

A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal képviseleti oldalai

a) a kormányzati képviselet, amely a miniszter nevében eljáró, a miniszter által vezetett minisztérium állami vezetőjéből, illetve képviselőjéből és a Nemzetgazdasági Minisztérium, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Belügyminisztérium egy-egy képviselőjéből áll,

b) a szakmai képviselet, amely kilenc főből áll az alábbiak szerint:

ba) a Nemzeti Pedagógus Kar részéről három fő,

bb) az Országos Köznevelési Tanács részéről két fő,

bc) a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a Rektori Konferencia részéről egy-egy fő,

bd) a felsőoktatási intézmények által fenntartott gyakorlóiskolák részéről egy fő,

c) az intézményfenntartói képviselet, amely tizenegy főből áll az alábbiak szerint:

ca) az állami köznevelési intézményfenntartói képviseletet ellátó három fő,

caa) a Klebelsberg Központ koordinálásával két fő a tankerületek képviseletében,

cab) a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal koordinálásával egy fő a szakképzési centrumok képviseletében,

cb) az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviseletet ellátó három fő,

cba) az országos nemzetiségi önkormányzatok képviseletében egy fő,

cbb) az országos önkormányzati szövetségek képviseletében két fő,

cc) a magán és az egyházi köznevelési intézményfenntartói képviseltet ellátó öt fő,

cca) a magán köznevelési intézményfenntartók képviseletében egy fő,

ccb) az egyházi köznevelési intézményfenntartók képviseletben négy fő,

d) a szakszervezeti érdekképviseletek három fő képviselőt választanak a köznevelésben taglétszámmal bíró szakszervezetek képviselőiből,

e) az országos szülői és diákképviseletek egy-egy fő rendes tagot és egy-egy fő póttagot választanak.

Azért ott ahol az szülői és diákképviseletek egy-egy fővel szólhatnak bele abba, amibe a fideszes egyházak négy fő révén, ott naponta is összeülhetnek tetszőleges alakú asztal mellé, a világon semmi jelentősége nem lesz. És bár persze a Nemzeti Alaptanterv munkaváltozatáról nagyon is fontos volna szakmai vitákat folytatni (akár a földművelésügyi, vagy belügyminisztériumi delegált káderekkel is), van egy olyan sanda gyanúnk, hogy miután a kerekasztalnak a 30 főre bővítés ellenére sincs semmiféle törvényben garantált jogosítványa, Balog helyett Kásler miniszternek meg nincs egyeztetési kötelezettsége a testülettel, minden marad a régiben: a kerekasztal összeül, az elvtársak meg döntenek. Ahogy eddig is. Amiről akarnak.

És hivatkozhatnak arra, amire Lázár János is korábban oly előszeretettel hivatkozott: aki balhézni akar, az nem akar tárgyalni, úgyhogy vessen csak nyugodtan magára! A szemfényvesztés és látszatkormányzás oltárán meg funkcionális analfabéták építik majd a szép magyar jövőt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!