Szeptember 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Irány a kőfejtő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,695,723 forint, még hiányzik 1,304,277 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az már tényleg a világ sokadik csodája, hogy a Parragh-féle kamara most lovagol elő a javaslataival. Nem az volt, hogy Parragh nyögte be először, hogy neki nem tetszik a kata? Nem az volt, hogy mindenki egyeztetett mindenkivel, lehet oszlásnak indulni, nincs itt semmi látnivaló? Erre ők kidolgozták. Jó. Mivel engem senki nem kérdezett, én is kifejtem az álláspontomat.

Egyrészt szét kell zavarni a kamarát, menjen mindenki dolgozni. Az érintettek hozzanak létre maguknak egy érdekvédelmi szervezetet, mégpedig olyat, amit ők fizetnek, nem a kormány. Továbbá aki az adózással kapcsolatban elkezd előhozakodni olyasmivel, ami három mondatnál hosszabb, és nem érti meg egy írni-olvasni tudó ember, azt haladéktalanul 2000 óra közmunkára kell ítélni. Az adózást így képzelem a vállalkozóknak:

Internet, saját felület, jelszó. Kis ablak, abban kitöltendő rész: mennyi volt a bevétele az évben? Oda beírja az egyszerűagyú (amilyen én is vagyok), hogy mennyit keresett, a program pedig kiszámolja neki, mennyit kell befizetni. Aztán kész. A befizetett összeget úgy osztja szét a költségvetés, ahogy akarja (amúgy is azt csinálják). Ha az ember tudná, hogy x összegig a jövedelme 25 százalékát kell befizetni, fölötte 30 vagy akárhány százalékot, sokkal kevesebb lenne az adócsaló. Ahogy az sem fordulna elő, hogy mondjuk aki keres havi 1 milliót (csak mondok egy misztikus összeget), az befizet 480 ezret, a másik aki ugyanennyit keres, 50 ezret. Ha az ember tudja, hogy becsülettel befizeti amit kell, akkor nem baszogatja a hatóság, plusz még látszatja is van annak, hogy betett a közösbe, az jó lépés lenne közösségi érzés irányába. Ha a briteknél működik, szerintem itt is működne. Aki pedig nagyobb vállalkozást működtet, annak majd lesz könyvelője, aki elmatat a részletekkel.

Végül: szerintem aki a közpénzen élősködik, azt 100 év kőfejtésre kell ítélni.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javaslatokat dolgoz ki az új kata egyes részszabályainak észszerűsítésére és a kata-törvény hatálya alól kikerülő vállalkozások helyzetének rendezésére – közölte a kamara kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint szakmai javaslataik a kamara 5000 fős katás vállalkozói kutatásán alapulnak, és elsődleges céljuk az egyszerűsítés, a társadalombiztosítási kockázatok csökkentése.
    A felmérés tapasztalatai alapján a BKIK úgy értékeli, hogy bár a vállalkozók jelentős hányada szerint az egyszerűsített adózás kérdését rendezni kell, azt a kata-törvény jelenleg elfogadott formájával nem sikerült széles rétegek számára megnyugtatóan megtenni.
    A közlemény szerint a BKIK elnöksége úgy határozott, hogy három nagy problémakör mentén – a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások, a többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozások és a mellékállásban vállalkozók helyzetére – dolgozzák ki a konkrét javaslatokat.
    Példaként említik, hogy többségében a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások esetében az Európai Unió illetékeseinél kezdeményezni szükséges az áfa alanyi mentesség határának 18 millió forintra emelését. Az új katában maradó vállalkozások számára az árbevétel egy meghatározott részéig lehetővé tennék üzleti ügyfelek kiszolgálását is, illetve bevezetnének egy választható havi 100 ezer forintos kata adómértéket is, amely a minimálbérnek megfelelő TB jogosultságot hozna létre.
    A többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozásoknak a katánál magasabb havi összegű egyszerűsített adóforma bevezetését, egy egyszerűsített adóformát javasolnának, de az EKHO számukra alkalmazható részbeni átalakítását is elképzelhetőnek tartják – írják a közleményben.
    A BKIK szerint a mellékállásban vállalkozók számára az átalányadó jó megoldás, viszont érdemes megfontolni ezen adónem esetében az adminisztráció egyszerűsítését.
    A végső javaslataikat széleskörű kamarai egyeztetést követően teszik majd meg – írták.
    A javaslatok mellett információs csomagokkal, valamint egy augusztusi, az adónem váltási lehetőségek felvázolására és megtárgyalására szervezett konferenciával is segítik a katából kikerülő vállalkozásokat. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!