Február 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Így is lehet kereszténykedni, csak meglehetősen gyomorforgató

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 68,517 forint, még hiányzik 2,931,483 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ide teszem ezt a hírt, majdnem friss és majdnem meleg is:

A Közel-Keleten élő keresztények javára gyűjtenek ma a katolikus templomokban – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel.

Azt írták: ahogy Szent Pál kéri a korintusi híveket, hogy segítsék nagylelkűen a jeruzsálemi szűkölködő híveket, úgy hirdet az Apostoli Szentszék – az ősi hagyományt követve – templomi gyűjtést a Közel-Keleten nehéz körülmények között élő keresztények javára a nagyböjti időszakban.

Ferenc pápát idézték, aki szerint mindannyiunk felelőssége, hogy a szolidaritás cselekedeteivel a reménység magvait elhintsük

Hozzátették: az előző évi gyűjtés során a magyarországi katolikusok mintegy 73 millió forinttal segítették a szentföldi keresztényeket. (MTI)

Nem szeretném, ha bárki is felindulásában a közel-keleti keresztények ellenségének bélyegezne, ugyanis nem vagyok az. Senkinek nem vagyok az ellensége, még Orbán Viktornak se. Pláne nem a katolikus egyháznak vagy a katolikus embereknek. Akik azt támogatnak és segítenek nagylelkűen, akit akarnak.

Bízom benne, hogy a közel-keleti szűkölködő hívekhez hasonlóan saját szűkölködő, nélkülöző honfitársaikon is pontosan ilyen boldogan és habozás nélkül segítenek, hiszen meggyőződésem, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia legalább ekkora lendülettel szokott gyűjtéseket szervezni az otthonaikban megfagyni vagy éhen halni készülő magyar emberek javára is. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy erről minden esetben tájékoztatják is az MTI-t. Nem is merem azt feltételezni, hogy ez nem így van.

Mindazonáltal megütötte a szememet, hogy milyen előszeretettel hivatkoznak (ezúttal) Ferenc pápára, meg a közös felelősségre, meg a szolidaritásra. Ez azért szóra érdemes, mert Ferenc pápa a legritkább esetben sem a vallási hovatartozás alapján buzdít szelektív szolidaritásra. Ferenc pápa ugyanis fennállása óta azt vallja, hogy a szegények, a gyengék és a kirekesztettek mellett együttérzést és támogatást érdemelnek a kivándorlók /bevándorlók csoportjai is, az emberséges bánásmód Ferenc pápa szerint mindenkit megillet. Függetlenül attól, hogy valaki keresztény vagy nem keresztény.

A magyar katolikus egyház tehát úgy hivatkozik Ferenc pápa intelmeire, hogy közben a Vatikán üzeneteit nem érzi magára kötelező érvényűnek, ha azok történetesen szöges ellentétben állnak az Orbán-kormány politikai üzeneteivel.

A magyar katolikus egyház úgy hivatkozik most Ferenc pápára, hogy csendben maradt, amikor az Orbán-kormány legvéresebb szájú híve és szekértolója nyilvánosan lemarházta és a Magyarország körül kavargó világméretű összeesküvés résztvevői közé hajította a katolikus egyház fejét.

Szép is az, amikor a Márfi Gyulákkal, Erdő Péterekkel, vagy Kiss-Rigó Lászlókkal fémjelzett magyar katolikus egyház a szolidaritás jegyében szembemegy Ferenc pápával, vagy éppen kussol, amikor nem volna haszontalan szóra nyitnia a száját, most meg Ferenc pápa eszméire hivatkozva demonstrálja kereszténységét. Végül is így is lehet azt csinálni, csak enyhén gyomorforgató.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!