Február 29,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hidacska a munka világa mellé

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,845,804 forint, még hiányzik 1,154,196 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nincs is annál felemelőbb, pláne megnyugtatóbb dolog, mint amikor egy szakember kezében vannak azok a területek, melyek az ország lakóinak, emberek életének, mindennapjainak, jövőjének alapvető befolyásolására alkalmasak. Ezért nagy öröm nekünk, hogy egy nyugdíjas rendőr kezében az oktatás és egészségügy, de például a gépészmérnök Czomba Sándor is rendkívül elhivatott a foglalkoztatáspolitikát, pláne a – szerinte – 300 ezer munkanélküli reménybeli jövőjét illető kérdésekben.

Vagy személyesen Czomba, vagy valamelyik hozzáértő kollégája kiszámolta papíron, cerkával, hogy az a bizonyos 300 ezer inaktív ember, az az ország munkaerő-tartaléka. Hogy ezt a tartalékot aktiválni lehessen, 460 milliárd forintra van szükség. Ebből egyrészt – ha jól értem – részesülhetnek a munkáltatók, de jut az aranytartalék képzésére is, aztán már csak meg kell várni, hogy beérjen a gyümölcs. Ha tartja magát a kormány az eddig jól bevált módszerhez, alighanem az lesz, hogy a NER-közeli cégek kapnak egy csomó pénzt, amiből lehet kamu-tréningeket szervezni, napocskákat rajzoltatni felnőtt emberekkel, fiktív tanfolyamokat tartani.

Holott azokon az embereken elsősorban és legelőször segíteni kellene, fizikailag és mentálisan gyógyítani kellene őket, visszailleszteni a társadalomba, javítani az életkörülményeiken, célt adni nekik és lehetőséget. Úgy látom, most sem ez a terv, hiszen ez sokéves projekt lenne, rengeteg pénzt, energiát, szakértelmet igényelne. Egyszerűbb nagyokat mondani és elsíbolni a pénzt.

Magyarországon nagyságrendileg 300 ezer ember, részben a regisztrált álláskeresők, részben az inaktívak tekinthetők munkaerőtartaléknak – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Czomba Sándor hozzátette, élethelyzetük eltérő. Ugyanis a mintegy 240 ezer regisztrált álláskeresőből 40-50 ezer olyan ember van, aki egyebek mellett a képzettsége miatt viszonylag könnyen elhelyezhető a munkaerőpiacon. Azonban sokan vannak, akik szociális, mentális, egészségügyi problémákkal küzdenek, így nem tudnak munkát vállalni. Ezért az érintettek közül lesz aki több lépcsőben jut el olyan állapotba, hogy munkát tudjon vállalni – ez lehet fél év, de akár egy is. 

Czomba Sándor, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, az érintettek számára képzéssel, átképzéssel, a munkáltatók támogatásával, bértámogatással és mobilitási támogatással lehet segíteni.

Erről szól a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) elérhető 460 milliárd forint. Ez az összeg – ami 2030-ig elérhető – csaknem 400 ezer embernek a munkához jutását fogja segíteni és ezen belül nagyságrendileg 100 ezer ember képzéséhez járul hozzá – számolt be róla az államtitkár az M1 aktuális csatornán és a Kossuth Rádióban is.

Hozzátette, a kormány tervei közt szerepel, hogy a források 95 százalékát már idén meghirdessék, hogy ez a pénz minél előbb megjelenjen a gazdaságban, és minél hamarabb tudjanak segíteni azoknak az embereknek, akik a nehézségek ellenére dolgozni akarnak.

A kormány alapvető célja, hogy amíg van magyar munkaerő, addig a magyarokat segítsék – emelte ki Czomba Sándor.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornán – a műsorvezető kérdésére válaszolva – arra is kitért, hogy idén 6 százalékos inflációval számolva a minimálbérnél 9, a garantált bérminimumnál pedig 4 százalékos reálkereset emelkedés várható. Emlékeztetett, hogy a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal nőtt december 1-től. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!