Március 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hasít a gazdaság, szárnyal a sport

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 736,760 forint, még hiányzik 2,263,240 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ma olyan rendkívüli nap van, hogy nem egy, de mindjárt két MTI hírt hoztam. Valamiért úgy gondolom, összetartozik a két hír, ha össze nem is nőttek még eddig. Lássuk be, a kormányegészen egyszerűen nem tud hibázni. Sebészi pontossággal felméri, hol szorít a cipő, profi módon beavatkozik, a legnagyobb szakértelemmel és gondossággal gazdálkodik mindannyiunk pénzével.

Fontos a sport? Baromira. Főleg az olimpiára készülés, bár nem tudjuk, mikor és hol lesz, de lesz. Azért is fontos most a sportklubokat megsegíteni, mert nemzetstratégiailag kiemelt. Azt én most nem pontosan látom át, hogy a sportklubok, melyek legjobb tudomásom szerint eddig sem a piacról éltek – hiszen nem sokat nyomott a latban, hogy mondjuk egy meccsre hány néző látogat el, mert az a rendezés költségeinek töredékét sem fedezte eddig sem -, mi módon kerültek nehezebb helyzetbe a járvány miatt. Ameddig egy étterem nem tesz szert bevételre, ha nem tud kinyitni, a klubok – gondolom legalábbis – változatlanul megkapják a támogatásokat, szponzorpénzeket, egyéb juttatásokat.

Tehát fontos dolog a sport, bár én a versenysportot átterelném piaci alapokra. Máshol is működik, bár igaz, hogy ahhoz nézők is kellenek. Inkább a tömegsportra adnék, de hát ezt nem én döntöm el, én csak fizetem. Ahogy mindenki más is.

A második MTI hír annyiban kapcsolódik az elsőhöz, hogy arról szól: a kormány valami zseniálisan megoldotta a járvány okozta gazdasági válságot, mindenki dolgozik. Az is, aki nem. És persze jól élünk, de majd mindjárt még jobban fogunk. Addig is örvendezzünk annak, milyen nagyszerű, gondos, előrelátó és hozzáértő kormányunk van.

Csak remélni merem, hogy azoknak is szóltak, akik ezekben a napokban veszítik el életük munkáját, családjuk megélhetését.

A kormány több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatást biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására – jelentette be Szabó Tünde sportért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón.

 Hozzátette: a támogatási program az ország mind a 19 megyéjét érinti, van olyan egyesület, amelyben csak egy, de olyan is, amelyben 18 szakosztály működik.
    Szabó Tünde emlékeztetett, hogy a 2020-as esztendő nem várt nehézségeket gördített mindenki elé, és nem volt az másként a sportban sem.
    “A magyar kormány a sportot nemzetstratégiai ágazatként kiemelten kezeli és egyértelműen segítő kezet nyújt ebben a nehéz időszakban is” – fogalmazott.
    Kifejtette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Sportegyesületek Országos Szövetségével együttműködve országos szinten mérte fel a sportszervezeteket annak érdekében, hogy melyek azok, ahol a leginkább szükséges a magas szintű szakmai munka támogatása, az olimpiai és paralimpiai felkészülés céljából. Kiemelte: a 45 vidéki sportszervezet közül több is tokiói olimpián éremesélyes, kvótás, vagy kvótára jó eséllyel pályázó sportolót foglalkoztat. Ezen túlmenően a támogatásra jelölt sportszervezeti kör több ezer szabadidősportolót, versenyengedéllyel rendelkező sportolót, köztük nagy számú utánpótlás korú sportolót is érint.
    Az államtitkár szerint a kormány elkötelezett, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a mozgás, a sportolás lehetőségét, rendszeres testmozgásra ösztönözze a lakosságot, és minden eszközzel törekszik arra, hogy biztosítsa az egészséges életmódhoz szükséges feltételeket.
    “A sportágazat újraindítása, valamint a magas színvonalú szakmai munka fenntartása érdekében szükséges az egyes sporttámogatási rendszerek megerősítése, valamint a tehetségek kiválasztását és gondozását segítő versenysport-területek fejlesztését segítő intézkedések támogatása” – hangsúlyozta Szabó Tünde.
    Jelezte, a célzott támogatások hatékonyan tudják mérsékelni a vírus negatív hatásait, segítik a szakemberek és a sportolók megtartását, a járvány okozta többletkiadások csökkentését, és a védekezéssel összefüggő, előre nem tervezett beszerzések megvalósítását.
    Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy a SOSZ mérte fel az igényeket és fogja folyósítani a támogatásokat február végéig. Tájékoztatása szerint ezzel folytatódik a vidéki nagy egyesületek két éve elindult támogatási programja, egyben hozzájárulnak az olimpiai és paralimpiai felkészülés megnövekedett költségeihez.
    Elmondta, hogy a járvány hatására több tízezer családnak okozott gondot sportoló gyermekeik tagdíjának befizetése és az bevételkiesést okozott a sportegyesületeknek. A korlátozások miatt jónéhány egyesület nem tud edzéseket tartani a hagyományos helyszíneken, ez is jelentős pluszköltségeket okozott.
    Kiemelte: az egyesületek a 2020. március 11. és 2021. június 30. közötti kiadásaikra használhatják fel a rendkívüli támogatást. Ezt fordíthatják például eszközbeszerzésre, munkabérre, sportegészségügyi kiadásokra, versenyeztetésre, edzőtáborokra, valamint létesítménybérlésre, vagyis mindenre, ami a szakmai munkát segíti.
    “A vírus miatt volt egy hullámvölgy, de ebből megerősödve fog kijönni a magyar sport” – jelentette ki a SOSZ elnöke. (MTI)

És lássuk a második remek hírt:

A magyar gazdaság mutatói jobbak, mint sok más, gazdagabb európai országé; az eredményesség kulcsa az, hogy a magyar emberek munkából akarnak megélni – hívta fel a figyelmet csütörtökön a közösségi oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás hozzátette: ezért támogatják a munkahelyek megtartását, és újabbak létrehozását, eddig már több mint egymillió munkahelyet óvtak meg. “A koronavírus-járvány a gazdaságot is megtámadta, de álljuk a sarat” – fogalmazott.
    Felidézte: már több mint százezer dolgozójának igényelt ágazati bértámogatást közel 14 ezer vállalkozás.
    Kifejtette: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális medrébe, az kell, hogy minél többen beoltassák magukat. Bár Brüsszel elhibázta a beszerzést, ezért egyelőre kevés oltóanyag van az országban, a kormány külön tárgyalásokat folytat, hogy megszerezze a szükséges mennyiségű vakcinát, és megkezdődhessen a tömeges oltás. “Addig azonban türelmesnek kell lennünk, hiszen az élet és az egészség védelme az elsődleges” – írta az államtitkár. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!