November 28,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha több tucat ország keresztény közösségeinek sorsát a szívén viseli a kormány, saját polgárainak sorsát miért nem?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,819,908 forint, még hiányzik 180,092 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Itt van a sokadik melldöngetés arról, hogy Magyarország kormánya a magyar adófizetők pénzéből mennyire a szívén viseli több tucat ország üldözött keresztényeinek sorsát. Tök jó, tényleg, még akkor is, ha az ember minőségét nem a vallása (nemzetisége, bőrszíne, stb.) határozza meg, de hagyjuk ezt.

Az a sokadszorra visszatérő, és általában válasz nélkül maradó kérdésem, hogy ha a magyar kormány több tucat ország keresztény közösségeinek sorsáért felelősnek érzi magát (nem, dehogy feltételezem, hogy ez csak a közpénzlapátolás egyik fedősztorija), akkor a magyar kormány miért nem tartja magát felelősnek a saját keresztényeiért is? Mert tényleg nagyszerű, hogy az iraki kereszténymentés egy sikertörténet, de közben mi van Iványi Gábor keresztény iskoláival? Mi van L. Ritók Nóra Igazgyöngy Alapítványával? És mi  van a rendkívüli szegénységből jövő roma diákokat érettségiig eljuttató borsodi Dr. Ámbédkár Iskolával?

Reggelig sorolhatnám a példákat, de ahhoz a mélyen embertelen, ha úgy tetszik, zsigerileg keresztényellenes disznósághoz kevés fogható, amit a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó alapítványok állami támogatásának megvonása jelent. Nem unom, úgyhogy sokadszorra is megkérdezem: mikor lesznek a sokszorosan hátrányos helyzetben és teljes reménytelenségben élő magyarországi keresztények és nem keresztények annyira fontosak a kormány számára, hogy ne üldözze, hanem támogassa őket? Mikor fog Azbej Tristan azért becaplatni a közmédiába, hogy elmondja: milyen fontos az anyagi támogatás ezeknek a mélyszegénységben vegetáló térségeknek, közösségeknek, és milyen fontos, hogy érezzék, nincsenek teljesen magukra hagyva?

Már több tucat országban segít Magyarország a Hungary Helps program keretében az üldözött keresztény közösségeknek – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Azbej Tristan azért beszélt a Hungary Helps programról, mert a 2021 szeptemberére halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredeti időpontjában, vasárnaptól nyolc napon át kisfilmeket osztanak meg a rendezvény Youtube-csatornáján a világ öt kontinenséről érkező előadók üzeneteivel. Az üzenetküldők között van Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka, aki ezúton is megköszönte a közösségének nyújtott magyar támogatást.

Az államtitkár felidézte: 2014-ben az iraki Ninivei-fennsíkot lerohanta az Iszlám Állam, ezért a lakosság elmenekült. Magyar támogatással újjáépítették a keresztények lakta Tell-Aszkuf települést, így a lakosok háromnegyede visszatérhetett.

Megjegyezte: ez egy sikertörténet, a közösség annyira hálás Magyarországnak, hogy a várost is átnevezték, “Tell-Aszkuf, Magyarország leánya” lett a neve.

Kitért arra is: a Hungary Helps programhoz csatlakozó Amerikai Egyesült Államokkal közösen újjáépítik Irak legnagyobb keresztény többségű települését, Karakost is. A munkát aknamentesítéssel és romeltakarítással kellett kezdeni, de mára több tucat, magyar támogatással újjáépített házat átadtak.

Azbej Tristan kitért arra: Louis Raphael Sako üzenete is példázza, milyen sokat jelent a magyar segítség ezeknek a közösségeknek. Egyfelől fontos az anyagi támogatás, másfelől nagy szükségük van arra, hogy érezzék, nincsenek teljesen magukra hagyva.

Hozzátette: 2004-ben az iraki keresztények száma 1,5 millió volt, mára 300 ezer alá csökkent. Tehát egy olyan ősi keresztény közösség lélekszáma, amely 2000 évet kibírt, most másfél évtized leforgása alatt kevesebb, mint egyötödére csökkent. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!