Március 1,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha már mindenkit eltakarított az útból, és egyedül óhajtja leteríteni a járványt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,510,728 forint, még hiányzik 489,272 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, jó egészséget, és külső-belső megtisztulást kívánok a legnagyobb! Róbert kolléga feladta a leckét, ami a cinikus jelen túlélésének egyik biztos zálogát képező mókázást illeti, nehéz lesz utolérni őviccességét a humorbonbonkodásban. Jó, hát reggel 6-kor ő se lenne ilyen vicces, amilyen én se voltam, és nem is leszek.

Viszont kapcsolódva az esti posztjához, szeretném megragadni az alkalmat, hogy a védelmembe vegyem Müller Országos Cecília tisztifőorvost, aki különben erre egyáltalán nincs rászorulva. És aki amellett, hogy alighanem mostanában ostromolja fényes karrierje legmagasabb csúcsait, majdnem bearanyozta az én tegnapi napomat (is). Bearanyozta volna, ha nem éppen egy pandémia (müllerül: pándémia) ölelésében tolná rendületlenül az ő húsvéti nagytakarítási és testi-lelki megtisztulási jótanácsait. Egyáltalán nem várom el egy tisztifőorvostól, hogy képben legyen Wass Albert és/vagy Márai Sándor munkásságával (idáig tartott a megvédés). Azt viszont még egy tisztifőorvostól is elvárom – ha már mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy gyermeteg módon gügyögjön egy fél országhoz, és úgy tegyen, mintha a hipóba mártott közhelyei magasröptű tudományos megállapítások volnának -, hogy legalább szorítkozzon arra, amihez állítólag ért(enie kellene). Vagyis ne akarjon szívhez szólni és irodalmi mélységű, könnyesbús igehirdetéseket tartani a húsvét jelentőségéről, mert nem ez a feladata. Hanem egyebek mellett azoknak a kérdéseknek a megválaszolása, amelyeket leggyakrabban fel sem tesznek neki, mert így biztosan nem égeti szénné magát, és nem kell a teljesen ellenkezőjét nyilatkoznia annak, amit múlt héten ilyenkor nyilatkozott. Szóvalhogy tök jó lenne, amúgy békeidőben is, de egy járvánnyal sújtott időszakban pláne, ha mindenki azzal foglalkozna, amit a munkaköri leírása megkövetel.

Félig kapcsolódó tartalom. Tegnap olvastam a sajtóban (via MTI), hogy a nemzet főhőse budapesti kórházakban tartott ellenőrzést. Váratlanul, előre be nem jelentve. De csak annyira váratlanul, hogy azért a propagandát forgató csoportot nagy spontaneitásában magával vitte. Számoljunk el hatezerig. Valaki tudja esetleg, hogy Orbán Viktor milyen minőségében tart ellenőrzéseket budapesti kórházakban? Ez valami hivatalos cucc? Az ember hatóságként funkcionál, amelynek ellenőrzési kompetenciái vannak az egészségügyi intézmények vonatkozásában? Azt tudom, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel korlátlanul meghosszabbíttatta magát és a rendeleti kormányzását, de azt nem tudtam, hogy már a kórházakban is neki kell vizsgálódnia, ellenőriznie, számonkérnie. (Az mondjuk jó, hogy talált egy olyan kórházat, ahol a csempe nem rohad lefele a falakról.)

De ha már mindenkit félrerúgott az útból és egyedül óhajtja leteríteni a járványt, kérdezném: azzal kapcsolatban mi az álláspontja őfényességének, hogy a március eleje óta a nyilvánosság szeme elől eltüntetett Kásler utasítására – aki állítólag az egészségügyért felel, és neki kellene az első sorokban sürögnie-forognia ezekben a vészterhes időkben – a fekvőbetegeket fogadó összes gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát, mintegy 36 ezer ágyat 8 nap alatt alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására? Jó lenne tudni, hogy az egyszemélyes mindent is ellenőrző hivatal miképp vélekedik arról, hogy szívbetegeket, daganatos, rákos betegeket rugdosnak ki és hagynak ellátás nélkül? Mi indokolja, hogy az elfekvőkből kirugdossák például a demens, magukat ellátni képtelen betegeket?

Ha Mária országa Viktor kegyelméből, a hanyatló Nyugat országaival ellentétben időben felkészült erre a pusztulatra, a világszínvonalú magyar egészségügy pedig hasít, mint mindig; ha komoly energiák jutnak napi propagandaanyagokra, a Brüsszel-Soros-Karácsony elleni uszításra; ha igaz az, hogy más, idióta országokhoz képest itt egy sikertörténet a járványgörbe ellaposítása; ha itt alig van megbetegedés; ha az erőskezű vezető és főellenőr a kezében tart mindent; ha itt a fertőzöttek száma nem haladhatja meg az egészségügyi kapacitásokat (és ha meghaladja, akkor sem haladja meg), mi a koncepció ebben az átszervezésben? Számolnak-e esetleg azzal két, egysejtűeket megcélzó PR-videó gyártás között, hogy ha a koronavírus miatt leállítják a betegellátást, ha utcára rugdossák a súlyos állapotú, krónikus és magatehetetlen betegeket, akkor a halálesetek száma nem a COVID-19, hanem az ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása miatt fog nőni? Vagy ez nem számít, mert ezek az esetek úgysem kerülnek bele a Müller-féle statisztikákba? Tisztában vannak azzal, hogy az évtizedes látszat- és propaganda-kormányzás gyászos következményei itt lihegnek a nyakunkban? Vagy a körvonalazódó tragédiát majd átkönyvelik a járulékos veszteségekhez? Felfogta egyáltalán valaki, hogy ha így folytatják, itt nem a járvány által okozott puszításnak lehetnek járulékos veszteségei, hanem a járvány lesz a járulékos veszteség?

És az érdekel valakit, hogy éppen létfontosságú segédeszközök válhatnak elérhetetlenné, mert az egyszemélyes, űrhajósnak öltözött kormány éppen magát marketingeli és Karácsony Gergelyen igyekszik csak azért is bosszút állni, ahelyett hogy lépne valamit ebben az ügyben. Is. Mármint abban az ügyben, hogy a szarrá gyengült forint miatt (nem Soros rángatja az árfolyamot, nyugi) a különféle gyógyászati segédeszközöket (sztómazsák, kötszer, pelenka, vércukorszint mérő tesztcsík, stb.) használó betegeket ellátó kis- és középvállalkozások már csak veszteségesen tudják beszerezni a jellemzően külföldön gyártott eszközöket vagy a hazai gyártáshoz az alapanyagokat. Mikor lesz idő korrigálni a gyógyászati segédeszközök hosszú évek óta változatlan hatósági árait, hogy több mint 1 millió ember hozzájuthasson az életvitelét segítő eszközeikhez? Vagy most ez sem fontos, mert járvány van?

Hogy az érettségizők milyen penetránsan igazságtalan és kártékony kormányzati szívatása olvasható ki a Maruzsa nevű oktatási akciófilmhős által tegnap bejelentett javaslatok nyomán, amiről vélhetően ugyanaz az egy ember dönt, aki minden másról is, azt most nem lesz időm körüljárni, de hogy az úgynevezett járványkezelés egyik legkétségbeejtőbb mozzanata, az egészen biztos. Annál is sokkal kétségbeejtőbb, mint ez a taktikázás a kijárási korlátozásokkal. Az egyszemélyes ellenőrző és mindenről döntő bizottság csütörtök délutánig húzta az időt, hogy bejelentse: a meghosszabbítás mellett döntött. Ugyanaz az ember, aki néhány napja még fideszes komisszárokat ültetett volna a polgármesterek nyakába Semjén aláírásával, most rájuk tolta a felelősséget, hogy a húsvétra való tekintettel szigorítsanak ők saját hatáskörben, ha szükségesnek látják. Vagyis a 133 legbátrabb magyar gazdája megfutamodott megint a felelősség elől, nehogy már az ő imázsa szenvedjen kárt egy esetleges népszerűtlen döntés miatt. Ahelyett, hogy időben hozott volna döntést, és legalább időt adott volna arra, hogy megszervezzék magukat ezek az önkormányzatok (a szigorításnak akkor van értelme, ha azt be is lehet tartatni és van aki betartassa), stratégiázott, hogy ő személyesen hogy jöhet ki jól belőle. Erre az átlátszó, ócska politikai manőverezésre futja: minden hatalom az övé, minden felelősség a másoké.

Külön Karácsony Gergelyé, akire az ócska bosszúállás jegyében Országos Cecíliát is rá kellett uszítani. Amit a Pesti úti idősotthon kapcsán művel az állampárti propaganda egyik végétől a másikig (Hollik Istvánt is beleértve), a napi 68 szörnyűlködő, sápítozó, fröcsögő pravdaügyi lejáratócikkel, az akkor is megbocsáthatatlan lenne, ha nem emberek életéről lenne szó. Ahhoz képest, hogy a vágódeszka, a mosogatórongy, a szemceruza és a rúzs tisztán tartásának védőszentje a más településeken található idősotthonok kapcsán korábban szűkszavúan titkolózott a fertőzésekről, a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő Pesti úti otthon esetében már magából kikelve forgatta az ő szemeit, és a fenntartó felelősségén csámcsogott. Mielőtt a helyszínre ment volna fennforogni és ellenőrizni.

Ami ahhoz képest is szánalmas, hogy előzőleg több, a kormányhivatal által indított vizsgálat mindent rendben talált. Ahhoz meg pláne, hogy a kórházi ellátást igénylő betegeket a veszélyhelyzet elrendelését követően is úgy vittek vissza az idősotthonokba, hogy nem tesztelték őket. Arról nem beszélve, hogy a főpolgármester többször kérte Káslertől a fenti gyakorlat megváltoztatását, nem kapott választ. És azt is leszarták Müllerestül, hogy a főváros kapjon közvetlen tájékoztatást az általa fenntartott intézményekben lakók fertőzöttségéről. Vagyis az van, elvtársak a végtelen cinizmusban – közben a főnök szónokol a rádiójában -, hogy Müller Cecília pontosan ugyanúgy felelős, mint amennyire igyekszik Karácsonyra ráhúzni a felelősséget. Tudnillik Müller Cecília vezeti azt a felügyeleti szervet, amelynek kötelessége lett volna észrevenni, ha baj van. Ahelyett, hogy hetekig azt mantrázza, miért baromság a tesztelés. Minden más később lesz, a helyzet pedig egyre fokozódik. Vigyázzanak magukra!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!