Október 17,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha ez nem privatizáció, és főleg nem hazaárulás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,091,448 forint, még hiányzik 1,908,552 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akkor még fussunk egy rövid, ebéd utáni tisztázó kört a NER romboló fennállásának egyik legsötétebb, ha nem a legsötétebb tegnapi napja körül, ha már a legbátrabb fideszesek és cinkosaik történelmi léptékű hősies cselekedetével (de legalább amit ellopunk, az nem lesz az idegeneké, ugye), vagyis az ország történetében példátlan mértékű állami vagyonvesztés hírével a világsajtó is tele van.

Egyetlen dolgot szeretnék megérteni, miután Stumpf István, az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos (aki ebbéli tisztségével párhuzamosan a Tokaj-Hegyalja Egyetemen lehet a kuratórium elnök, mert ki nem szarja le már a látszatokat) a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában magyarázta a kormányzati bizonyítványt azzal kapcsolatban, hogy az egyetemek, modellváltás címszó alatt fideszes káderek kezére játszása miért nem privatizáció, és miért nincs semmi látnivaló abban, hogy ezermilliárdos közvagyon vesztette el az ő jellegét a pillanat töredéke alatt.

A Hazafias Népfront utolsó alelnöke és MSZMP-tag, egyben az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere sok egyéb mellett az alábbiakat állította, hogy érezzük magunkat megtisztelve, és nézzünk szembe azzal, hogy rosszul látjuk ezt az ezermilliárdos üzletet:

  • Nem lepte meg a döntés ellenzéki fogadtatása. Szerinte a baloldal azt gondolja, hogy ha rá tudja bizonyítani a kormányra, hogy privatizáció történik, akkor az számukra előnyt jelent majd a választásokkor.
  • Valójában nem privatizáció történik, csupán az állami fenntartó helyébe egy olyan közcélú vagyonkezelői alapítvány lép, amely ezt a vagyont csak felsőoktatási célokra fordíthatja. Mindezt a hallgatók itt tartása, valamint a minőségi tudás átadásának érdekében. Ez nemzetstratégiai kérdés.
  • Nem találkozott olyannal, hogy a diákok attól tartanának, csökkenni fog a beleszólási joguk. Sőt, már olyan folyamatok is megindultak, hogy még több diákszervezet szólhasson bele az egyetem sorsába. (Valahol a távolban felzokogott a Vidnyánszky által szétvert egykori Színház- és Filmművészeti Egyetem – szerk.)
  • „Örülök, mert az eddig lefojtott energiák felszabadulhatnak, a status qou-orientáltságot felválthatja egy jövő-orientáltság”.
  • Azért lesz jobb az egyetemeknek, ha fideszes miniszterek, államtitkárok és kormánybiztosok irányítják az egyetemeket, mert így „az arctalan bürokrácia” helyett lesz olyan 10 ember az egyetemeken, akik kifejezetten csak az adott intézmény működéséért felelősek, és akiket az ellenőrző hatóságok számon kérhetnek majd.
  • Nem szűnik meg teljesen az állam szerepe. Van olyan egyetem, ahol 60-70 százalékban továbbra is az állam tudja szabályozni, hogy kiket szeretne finanszírozni, hogy a kutatásnak mennyi pénzt ad, az infrastruktúrát hogyan fejleszti.
  • Nem igaz, hogy a továbbiakban nem lesznek közbeszerzések. Az állami és az uniós pénzek esetében lesz továbbra is közbeszerzés, csak a központosított közbeszerzéshez nem kell majd csatlakozni, ami ellen egyébként az egyetemek is ágálnak.
  • A beadványról, miszerint alkotmányellenes lenne az egyetemek modellváltása volt alkotmánybíróként az Alkotmánybíróság döntése előtt nem kívánt véleményt mondani. (via atv.hu)

A szavakkal való bűvészkedésen túlmenően, ha jól értjük, ez egy újabb minden irányból sikertörténet, a nemzet stratégiai érdekét követő hazafias cselekedet. Ha jól értjük, a kormánybiztossá lefokozott alkotmánybíró (az emberarcú fideszesek egyike) örül, és nem is lehetne boldogabb.

Akkor már csak azt kellene elmagyaráznia vagy neki vagy valaki másnak, hogy az egész járványkezelést Facebook-showműsorok révén menedzselő miniszterelnök, illetve a közösségi oldalakat úgy általában is a hivatalos pártállami kommunikáció eszközévé emelő fideszes udvartartás (Gulyás Gergelytől Szijjártóig, Novák Katalintól a félistenig) miért nem ünnepli ezt a történelmi eseményt sehol a közösségi médiában?

Miért nincs erről egy hang se a Fidesz és a kormány Facebook-oldalain?

Hol vannak a KESMA bugyraiban a lelkendező publicisztikák arról, hogy tegnap történelmet írt az Orbán-kormány?

Miért van az, hogy a hirado.hu (értsd: közmédia internetes oldala) egyetlen, ezzel a témával foglalkozó irománya Varga Judit néhány soros, a hozzászólásokból ítélve nem kimondottan népszerű, ezzel a témával foglalkozó bejegyzésére hivatkozik, miközben sehol nincs hosszasan szájbarágva, hogy micsoda nagy lehetőség ez nem csak a magyar felsőoktatás, de az egész ország életében?

Ha az eddig lefojtott energiák felszabadulnak azáltal, hogy a magyar felsőoktatást rengeteg közpénzzel együtt fideszes alapítványoknak szervezik ki, akkor mi a fenének vártak mostanig? Ha ez nem privatizáció, és pláne nem hazaárulás, akkor Orbán Viktor utolsó Facebook-posztja miért az oltásellenes baloldallal vívott két nappal ezelőtti parlamenti csörtéről szól, és miért nem hencegett el már régen azzal, hogy micsoda győzelmet aratott a haza ellenségeit felett?

Nincs több kérdésem. Válaszok helyett itt a válasz: mert azzal eldicsekedett, hogy egy rakás uniós forrásról lemondott a mi örömünkre? Naugye. Stumpf István pedig úgy égeti szénné magát, ahogy tudja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!