Szeptember 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Gulyás: minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,782,224 forint, még hiányzik 1,217,776 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahhoz képest, hogy gazdasági vérzivatar idején – amikor 410 forintba kerül egy euró, elkezdtek szállingózni az energia árának drasztikus megemelését tükröző rezsiszámlák, és minden választási alamizsnát felzabált az európai viszonylatban is megsüvegelendő módon vágtató infláció – az ország teljhatalmú korrupt miniszterelnöke nyaral, ezért a hirtelen és váratlanul összerángatott rendkívüli kormányülést a Semjén Zsolt nevű helyettese vezeti, nagyjából majdnem irreleváns, hogy a rendkívüli kormányinfót tartó ember mit beszélt a szájával. Ennél abszurdabb nemigen lehetne. Pedig de. Abszurd volt az elejétől a végéig – majd részletezzük a maga idején -, de az egyik legabszurdabb része az árulkodó testbeszéddel, félhülye grimaszokkal, indokolatlanul tejbetök vigyorral kísért mondanivalónak mégiscsak az Európai Bizottság által a kormány korrupciója miatt visszatartott forrásokkal kapcsolatos ámokfutás volt. 

Már nem emlékszem pontosan, hogy röhögött is a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagy kibírta éppen röhögés nélkül, miközben azt állította, hogy

minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hoznak létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére.

Az MTI beszámolója szerint Gulyás azt is mondta, hogy

  • hétfő éjfélig kellett a magyar kormánynak választ adni az Európai Bizottság kérdéseire a költségvetési kondicionalitási eljárásban,
  • hogy igen intenzív tárgyalásokon vannak túl, az elmúlt két hétben napi rendszerességgel egyeztettek a bizottsággal,
  • hogy olyan választ tudtak küldeni a bizottságnak, amelyben a testület összes javaslatával kapcsolatban közös álláspontra jutottak, és
  • hogy remélhetőleg a kondicionalitási eljárás lezárható, és akkor a helyreállítási alap és a hétéves költségvetést magában foglaló megállapodás is aláírható.

Hát izé. Ahhoz képest, hogy Novák Katalin államelnök a nemzeti ünnepen azzal nyomult, hogy az Európai Unióval való együttműködésünk feltétele, hogy ne zsaroljanak bennünket, se a minket megillető pénzzel, se a magyarok által elutasított ideológiákkal, ez elég vicces. Arról az MTI rövidhíre nem szólt, hogy újságírói kérdésre válaszolva azt is mondta a jóllakott miniszter úr, hogy, „nincs olyan szigorítás, ami nekünk fájdalmas lenne”, szerinte ugyanis bár semmi nem indokolja a Magyarországgal szembeni szigorúságot, ők készek plusz biztosítékokat építeni a rendszerbe. Konkrétumokat természetesen nem mondott, miután úgy véli, a levél címzettje az Európai Bizottság, egyelőre a tartalom is rájuk tartozik.

Erről majd Varga Judit sztárinfluenszer kontextusában még lesz néhány keresetlen szavam, de addig is maradjunk abban, hogy ahhoz képest, hogy mekkora nagyságrendű pénzekhez (mintegy 15 ezer milliárd forintnyi uniós pénz) nem fér hozzá az ország immár hosszú hónapok óta a korrupt kormánya miatt, vagyis már most is fáj nekünk, póroknak, indokolatlanul nagy az arca a miniszter úrnak. Azt nem értem, hogy ha semmi nem indokolja a Magyarországgal szembeni szigorúságot, akkor mi a fenének hoznak létre egy minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert? Továbbá mi akadályozta őket abban, hogy már sokkal korábban létrehozzák?

Az a baj, hogy nagyon is jól értem. Kommunikációs tűzijáték, konkrétumok nélküli hablaty, parttalan ígéretek, aztán ha nem lesz pénz, vagy nem annyi, amennyi járna, majd lehet mutogatni. Konkrétumokról nincs szó, senki nem tudja, mit írtak a levélben, csak azt, hogy mit biztosan nem: az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szó sem lehet, igaz, állítólag nem is kérte a bizottság. Pedig tudjuk, Gulyás is tudja, hogy az az egyedüli garancia a szigorúságra és átláthatóságra. A többi a szokásos unortodox, illiberális tolvajtempó.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!