November 28,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Gazdasági igény lehet, hogy van rá, de vajon mi a gyerekek igénye?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,038,989 forint, még hiányzik 1,961,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint végre a gazdaság igényei és a diákok törekvései találkoznak, hiszen egyre nagyobb az érdeklődés a reáltudományok és a manuális szakmák iránt. A gazdaság igénye – Orbán Viktoré is egyébként – nyilván az, hogy a diákok többsége ne egyetemre menjen, hanem szakmunkásképzőbe, amelyet elvégezve máris beállhatnak valamelyik BMW, Audi, esetleg Mercedes gyártósora mellé. A kormánynak szüksége van a szorgos kezekre, mert azok még több külföldi beruházást csábítanak az országba, ezzel felhízlalva a NER-t.

Hogy ez gyermekeink számára mennyire kifizetődő? Közel sem ennyire, noha nyilván vannak olyanok, akik valóban szakmát szeretnének tanulni, amivel az égvilágon semmi baj sincsen. Azzal van, ha jóformán szakmunkásképzőbe erőltetik a diákokat, mondván, annak elvégzésével szinte biztos munkát kapnak. Parragh azt is elmondta, hogy többek között Finnországban a diákok több mint hatvan százaléka kezdi úgy életét, hogy megtanul egy szakmát.

Ez szép és jó, azonban nincs is más hasonlóság a két ország oktatása között. A finn oktatás a világ legjobbja – immár évek óta – míg a magy oktatás színvonala egyre csak romlik. A szakképzések elterjedése akkor lenne örvendetes, ha mellé nem rombolnák le az egyetemek színvonalát. A két képzési fajta egymást kiegészítve nagyszerűen működhetne, ilyenről idehaza azonban szó sincs. Kellenek a robotok, ez ennyire egyszerű.

Nagyobb az érdeklődés a reáltudományok és manuális szakmák iránt, ami azt jelenti, hogy a gazdaság igényei és a diákok törekvései találkoznak – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Parragh László úgy vélekedett, egy jó szakma felér egy diplomával, és biztonságos anyagi egzisztenciát biztosít. Finnországban a diákok több mint hatvan, Németországban és Ausztriában több mint ötven százaléka kezdi úgy az életét, hogy megtanul egy szakmát – ismertette.

Trendfordulónak nevezte, hogy Magyarországon több év után idén először többen választották a szakképzést, mint a gimnáziumot. Ez szerinte a következő években tovább erősödik majd. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy jövőre a szakképzés és a felnőttképzés rendszerszintű megújítása lehetőséget teremt majd a szakmával rendelkezőknek arra, hogy közvetlenül felsőfokú képzésbe léphessenek – tette hozzá. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!