Június 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fontos mások támogatása, de lehet, hogy elsősorban a hazai óvodákkal kellene kezdeni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,249,571 forint, még hiányzik 1,750,429 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Továbbra is jól áll a magyar gazdaság, hiszen van pénz arra, hogy Nagyváradon a római katolikus egyházmegye Szent László Óvodájának felújítását támogassa a magyar kormány. Félreértés ne essék, jó dolog, ha egy óvoda fejlődhet, csak tudomásom szerint az államkassza lényegében kiürült. Ha viszont nincs pénz, akkor nem biztos, hogy a magyar adófizetők pénzét a határon túl kellene elkölteni. Nem azért, mert esetlegesen ne lenne szüksége az egyházmegyének a támogatásra, hanem azért, mert idehaza is lenne teendő. 357 millió forint ugyan nem egy óriási összeg, abból viszont idehaza is lehetne fejleszteni, esetleg segítséget nyújtani.

Magyar állami támogatásból építik meg a nagyváradi római katolikus egyházmegye Szent László Óvodájának új épületszárnyát, amelynek alapkövét hétfőn helyezte el Böcskei László megyéspüspök és Grezsa István, a Miniszterelnökség Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztosa.

A nagyváradi Szent József plébánia telkén álló óvodát, amelyhez a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) néhány éve elkészített egy tornatermet és közösségi helyiséget, a mostani harmadik ütemben egy harmadik, új szárnnyal egészítik ki, amelyhez tanmedence és játszótér is tartozik. A beruházás értéke eléri a 357,5 millió forintot. Ez egy 130 gyermeket befogadni képes óvoda lesz, minden igényt kielégítő felszereléssel – mondta az ünnepség után az MTI-nek a miniszteri biztos.

Grezsa István elmondta, a hétfői alapkőletételen, amelyen Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke, Szabó Ödön RMDSZ-képviselő és Demeter Katalin kolozsvári konzul is részt vett, nemcsak időkapszulát, hanem a Szent László által alapított nagyváradi székesegyház egyik tégláját is elhelyezték, jelezve, hogy az óvoda erős alapra épül és azt a reményt hordozza, hogy ha majd egyszer az időkapszulát kibontják, lesznek, akik a magyarul írt üzenetét elolvassák és megértik. A miniszteri biztos felidézte: az öt éve kezdődött, 61 milliárd forintos költségvetésű magyar óvodafejlesztési kormányprogram keretében 179 új óvoda és bölcsőde építését vállalták. További 713 óvoda fejlesztése is szerepel a programban, ezek zöme már elkészült, szerte a Kárpát-medencében több mint 400 óvoda kapott új játszóteret vagy komolyabb didaktikai fejlesztést. Az óvodafejlesztési program Erdélyben (Partiummal együtt) 103 új intézmény építését és 376 megújítását jelenti.

Hozzátette: a nagyváradi római katolikusok kiemelt szereplők. Szentjobbon és Kárásztelken már átadták az óvodát, lényegében már működik a felavatásra váró tasnádi óvóda, Érmihályfalván szintén elkezdődött a katolikus óvoda építése. A mostani alapkőletétel mellett Belényes, Érsemjén, Nagyszalonta is szerepel a programban – sorolta Grezsa István. “Mindenhol van elég gyerek, túljelentkezés is van. Vannak tehát, akik ezeket az új intézményeket belakják, és minden remény szerint a mesevilágon keresztül a magyar anyanyelv és a kultúra megőrződik a szórványban is, nemcsak a tömbvidékeken” – mondta a Miniszterelnökség Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztosa. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!