Július 6,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Folytatják. Euró és áfacsökkentés nem lesz, de lesz paksi atomerőmű, és elérjük az EU átlagos fejlettségi szintjét. 2030-ra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 171,303 forint, még hiányzik 2,828,697 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most van az, amikor a parlament fideszes szakbizottságaiban meghallgatják Orbán Viktor miniszterjelöltjeit, akik mindent rendben találnak maguk körül, fűt-fát megígérnek, majd némi demokratikusnak, értelmesnek és hasznosnak álcázott szóváltás után a fideszes szakbizottságok brutális fideszes többséggel alkalmasnak találják a jelölteket a posztra. Ez történt ma mások mellett Szijjártó Péter és Nagy Márton nevű miniszterjelöltekkel, akiket az illetékes szakbizottságok demokratikusan megszavaztak a számukra kijelölt bársonyszékekbe. Előbbi az eddigi brutálsikeres gazdaságpolitika folytatására tett ígéretet, a változatosság kedvéért utóbbi is arról beszélt, hogy a gazdaság eddig elért eredményeit meg kell védeni, úgy, hogy a válságból megerősödve kerüljünk ki.

Nagy Márton szerint se rövid, se közép távon nem téma az euró, a költségvetés egyensúlya megvalósul, jövőre csökkenhet az államadósság, önellátók leszünk az élelmiszer és az energia területén, minden fasza volt, van és lesz. Szijjártó közben arról lamentált, hogy megvédték a magyar emberek és vállalkozások vívmányait, megelőzték a munkanélküliséget, 2021 a magyar gazdaság legsikeresebb éve volt, a keleti nyitás pedig különösen kiemelkedő sikertörténet.

Megnyugodtam. Nem is szaporítom a szót, mindössze az merült fel bennem, hogy mikorra is kellett volna utolérnünk Ausztriát, amihez képest 2030-ra már az uniós átlagot is elérjük? Az orosz energiától való függetlenedést mikorra ígérték? A paksi atomerőműnek mikorra kellett volna elkészülnie, miközben még el se kezdték? És az nem baj, hogy miközben Szijjártó kormánya már tavaly a Gazprommal kötött hosszútávú szerződés mellett kampányolt éppen a kedvező árra hivatkozva kampányolt, és a háború kitörése óta ezt a narratívát még durvábban tolják,  a valóságban Magyarország nemcsak a korábbiakhoz, hanem más országokhoz képest is nagyon sokat fizet az orosz gázimportért? Azaz háromszor annyiért, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag. Akkor jó.

Az energiaválság miatt Szijjártó szükségesnek nevezte a paksi erőmű-fejlesztés felgyorsítását.

Ellenzéki politikusok kérdéseire válaszolva hangsúlyozta, hogy Magyarország az elmúlt években sokat tett a magyar energiaellátás diverzifikálása érdekében. Földgázrendszerünk a hét szomszédos ország közül hattal összeköttetésben áll. A kőolaj, egyaránt érkezhet Ukrajna, továbbá az Adria csővezetéken Horvátország felől, illetve a villamosenergia rendszerünk hamarosan mind a hét szomszédunkkal összekapcsolódik. Hosszútávú gázszállítási szerződést nem csupán Oroszországgal, hanem a Shell-el is kötöttünk.

Az ország energiabiztonságát az orosz-ukrán háború miatt nem hajlandóak kockáztatni, vagyis mindent megtesznek azért, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát.

Az Európai Unió világossá tette, hogy a nukleáris energia polgári célú felhasználása mentesül a szankciók alól, ezért folytatni kívánják a paksi bővítést.

Mint mondta: Isztambulban találkozott a Roszatom vezetőivel, akik biztosították arról, hogy képesek a projekt megvalósítására. Vagyis az a cél, hogy a beruházás felgyorsítása nyomán 2030-ban üzembe helyezzék az új blokkokat.

A hazai kőolajfinomítási technológia ma az orosz olaj feldolgozására alkalmas és az átállás négy évet, illetve 550 millió euró beruházását igényelné. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!