Július 1,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fesztiváldíjat nyert egy magyar transznemű filmszereplő Párizsban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,752,089 forint, még hiányzik 1,247,911 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Csillag Tamara Szilvia kapta a legjobb alakításért járó díjat a párizsi Mobile Film Fesztiválon. A zsűri 88 ország, 1055 filmje közül 25 francia és 25 külföldi alkotást juttatott a döntőbe. A Le Monde és a Le Figaro című vezető francia lapok egyaránt kiemelték a magyar versenyfilmet tudósításaikban.

A Klopfstein-László Bálint filmjében szereplő Csillag Tamara Szilvia nyerte a legjobb alakításért járó díjat az idei Mobile Film fesztiválon, Párizsban.

A Leo sosem adja fel (Leo never gives up) című egyperces kisjátékfilmben Tamara egy transznemű karaktert alakít.

Klopfstein-László Bálint mindenképpen egy valódi transznemű nővel akarta elmesélni a történetét. Kifejezetten elzárkózott a férfi színészektől, akiket csak beöltöztetnek. Sokáig nem talált a filmhez szereplőt, de az utolsó utáni pillanatban Tamara jelentkezett egy Facebook felhívásra. Tamara élete egyébként kísértetiesen hasonló a film történetéhez, úgyhogy nem volt kérdés, hogy Klopfstein rábízza a szerepet.

A filmet két vezető francia lap is méltatta, A párizsi Le Monde egyenesen úgy fogalmazott: “A kedvencünk ez a film. A rendező bravúrosan mesél el egy perc alatt egy összetett történetet az apaságról, a gyerekkorról és a nemi identitásról”.

A szintén francia Le Figaro Amelle Chahbi színésznőt, a zsűri egyik tagját idézte, aki a film kapcsán megjegyezte: “ez a film volt az, amelyik a legerősebb nyomot hagyta bennem, ettől lettem libabőrös. Annyira belefeledkeztem, hogy azt hittem hosszabb ez a film”.

Patrice Leconte, a zsűri elnöke a lapnak elárulta: szerinte az este legmegérintőbb pillanata az volt, amikor Csillag Tamara átvette a díjat és nem tudta palástolni az érzéseit.

A pályázatra kizárólag mobiltelefonnal vagy tablettel készült alkotásokat lehetett beküldeni, amelyek hossza maximum egy perc.

A fesztivál Párizsban rendezett döntőjére a zsűri 88 ország, 1055 filmjei közül választott ki, 25 francia és 25 külföldi alkotást.

Patrice Leconte, a zsűri elnöke korábban úgy fogalmazott, először idegesítette, hogy telefonnal is lehet filmet készíteni. Később azonban megváltozott a véleménye, mert rájött, hogy mindegy mi a közvetítő eszköz, a gondolatok számítanak. “Az, hogy mindenki képes ma filmet forgatni, nem jelenti azt, hogy mindenki nagy rendező lenne” – mutatott rá Leconte.

Klopfstein-László Bálint alkotását, a Leo never gives up című filmet itt lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=eFpenTHHeJY&t=21s

 

Szereplők:
Csillag Tamara Szilvia – apa

Király Gábor – kisfiú
Nagy Nóra – anya (csak hang)

 

Alkotók:

írta és rendezte: Klopfstein-László Bálint
operatőr: Orosz Bálint 
zenéjét szerezte: Upor András
grafika: Misota Dániel
smink: Müller Karol

 

Le Monde-cikk:

http://www.lemonde.fr/cinema/video/2018/03/14/leo-never-gives-up-notre-coup-de-c-ur-du-mobile-film-festival_5270952_3476.html

 

Le Figaro –cikk:

http://www.lefigaro.fr/cinema/2018/03/14/03002-20180314ARTFIG00357-13e-edition-du-mobile-film-festival-vague-de-fraicheur-sur-le-cinema.php

A mellékelt kép a díjátadón készült. Középen: Csillag Tamara Szilvia, jobbra, sötét barna zakóban: Klopfstein-László Bálint, balra: Misota Dániel

dijatado

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!