Április 11,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Feledékeny ünneplők

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 631,442 forint, még hiányzik 2,368,558 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kövér Lászlóról igen sok dolog elmondható (és még sokkal több dolog nem mondható el, de azért feltételezhető nyugodtan), a feledékenység valami új jelenség lehet nála. Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja, ennek kapcsán a pártlapokban igen sok választási propagandaanyag jelent meg. A Magyar(Idők) Nemzet Boross Péterrel készített interjút (legalábbis feltételezem, hogy annak szánták), amiből az emléknap kapcsán megtudhattuk, hogy az ellenzéki pártok és azok politikusai egytől egyig kommunisták, de majd a vidéki emberek ismét a Fideszt fogják támogatni jövőre, mert ők nem olvasnak rossz portálokat, mint a városiak, főként a Budapestiek, akik képesek voltak főpolgármesternek megválasztani Karácsony Gergelyt.

Szerencsére – mindenki más mellett – Kövér László is szóra nyitotta a száját, és olyasmiket mondott, amiket kivételesen még én sem értek.

 Hangsúlyozta: már nincsenek olyan közvetlen társadalmi élmények, amelyeket át lehetne a szülőktől, nagyszülőktől venni, ezért muszáj, hogy a könyvekből és az internetből megszerezhető ismeretekre hagyatkozzunk.
    A házelnök azt is fontosnak nevezte, hogy ezeket az ismereteket valaki összefüggésében el tudja helyezni, és rá tudjon mutatni arra, hogy ma is vannak ugyanolyan veszélyes, emberellenes, ordas eszmék, mint amilyenek a nagyszüleink vagy dédszüleink idejében felforgatták a világot, és jó, hogyha ezeket időben észrevesszük annak érdekében, hogy tudjunk ellene küzdeni.

Szerintem meg bőven vannak olyanok ma is (szerencsére), akik éltek az előző rendszerben és tudnak beszélni arról, hogy milyen volt az élete annak, aki a rendszert szolgálta, és milyen annak, aki nem, és milyen annak, akit üldöztek. Bár ez utóbbi valóban jóval régebben volt, a Kádár-rendszer a kezdeti szörnyűségek után igen sokat változott. De az nem volt olyan nagyon régen, amikor Orbán Viktor beverekedte magát a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség alapszervezeti titkári posztjára. Ha nem emlékszik már erre, mert ifjú volt és bohó, bátran kérdezze meg az apját, milyen volt aktívan szolgálni a rezsimet. Gondolom, akad az összes – a legtöbb – jelenlegi politikai magasbeosztás családjában nem egy olyan közvetlen rokon, aki mesélhet erről, mert maga is részese volt. Sőt, a jelenlegi politikai elit túlnyomó többsége maga is mesélhet bátran arról, milyen volt a Pártot szolgálni. Akár remek kis összehasonlításokat is végezhetnek, milyen volt az MSZMP-t és milyen a Fideszt szolgálni. Milyen hasonlóságok és milyen különbségek vannak. Hiszen ott van nekünk (nekik) Matolcsy, Pintér, Stumpf, Martonyi János és még sokan mások, akik megtehetnék az összehasonlítást, de akár Földi Lászlót, a hihetetlen tehetségű mesterkémet is bátran lehetne faggatni ebben az ügyben. És akkor még nem beszéltünk a jelenlegi pártmédiában ténykedő egykori elvtársakról.

Úgyhogy szerintem az előző rezsimnek bőven vannak élő tanúi. Néhányan lelkesen éltek a kínálkozó lehetőséggel, és kivették a részüket a haszonból, mások – a túlnyomó többség – igyekezett élni, ahogy lehetett, és igyekezett nem ártani másoknak. Ezek az emberek – akik átélték az előző rezsimet, de nem húztak belőle hasznot – remélhetőleg képesek ma is felismerni egy működő diktatúrát.

Kövér Lászlót azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Rákóczi Szövetség, az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából közös online megemlékezést szervezett középiskolásoknak Magyarországon és a határon túl is.
    A házelnök szerint hosszú időn keresztül a családi, nemzedéki emlékezet az iskolarendszer nélkül is megoldotta azt a problémát, hogy a fiatal generációk átéljék a szüleik, nagyszüleik múltját, életét, élményeit, és ezeken keresztül azokat az értékeket is, amelyek alapján “az élet élhető tud lenni egyáltalán”.
    Mi már olyan generáció vagyunk – nem beszélve a gyerekeinkről, unokáinkról – akik békében születtek és békében nőhettek fel, semmilyen társadalmi kataklizma, háború nem fenyegette az életünket – mutatott rá. Szerinte ezért hatványozottan fontos megszerezni azt a védekezőképességet, “oltóanyagot”, ami a jövőben “bármely nem kívánt társadalmi esemény esetén valamilyen szintű védelmet nyújt”.
    Úgy vélte: itt az iskolarendszer egyre fontosabb lesz. “Különös tekintettel arra, hogy a fiatalok a mai világban, mai információáramlás feltételei közepette a szinte másodpercenként változó valósághoz vannak hozzákötve, és egyszerűen ki vannak ragadva abból a történelmi dimenzióból, amiben még a mi generációnk is benne gyökerezett” – fogalmazott.
    Hangsúlyozta: már nincsenek olyan közvetlen társadalmi élmények, amelyeket át lehetne a szülőktől, nagyszülőktől venni, ezért muszáj, hogy a könyvekből és az internetből megszerezhető ismeretekre hagyatkozzunk.
    A házelnök azt is fontosnak nevezte, hogy ezeket az ismereteket valaki összefüggésében el tudja helyezni, és rá tudjon mutatni arra, hogy ma is vannak ugyanolyan veszélyes, emberellenes, ordas eszmék, mint amilyenek a nagyszüleink vagy dédszüleink idejében felforgatták a világot, és jó, hogyha ezeket időben észrevesszük annak érdekében, hogy tudjunk ellene küzdeni. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!