Május 22,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Félanalfabéták zsibbasztják az ország agyát főműsoridőben

Akkor hát jó reggelt, kedves olvasóim, ma is rámhasadt a hajnal. Pedig már tegnap megmondta egy jóindulatú internetfogyasztó, hogy kár volt felkelnem. Gondoltam, hogy ennek örömére bevetem az úgynevezett Lovasberény-stratégiát és meghosszabbítom magam szombatról vasárnapra. Ez a meghosszabbítósdi már másoknak is bejött, akkor nekem mi bajom lehet? Úgyhogy – oly nagyon sajnálom – a mai pirkadat és kivilágos kivirradt örömére is boldogítani fogok mindenkit, aki a francba kíván. Igaz, hogy az Úr megpihenésének napja van a keresztény kultúrkörben, a sötétség azonban egyáltalán nem pihen, kezdeni kell vele valamit.

Kezdjük is rögtön a közpénzből fideszes oligarchák kezébe került, magas színvonalú médiával. Itt van rögtön a véleményformálás alfája és omegája, a Tv2 nevű kanális, ahol megpróbáltak lejáratásáilag és fikázásilag megemlékezni arról, hogy a DK körmendi elnöke egy Facebook-posztban fejtette ki: ahhoz, hogy Körmend választókerületben ne a fideszes V. Németh Zsolt győzzön, ahhoz a Jobbik jelöltjére, Bana Tiborra kell szavazni. A péntek esti Tények Extrában a kormánypárti televízió kitett magáért:

 

Németh Zsolt államtitkárból így lett Ötödik Németh Zsolt, de valahogy nekem nem sikerült virágos jókedvre derülni attól, hogy konkrétan félanalfabéták zsibbasztják az ország agyát főműsoridőben. Ha azonban a dolog ennél sokkal komolyabb és súlyosabb oldalát nézzük, akkor az is kiolvasható a történetből, hogy bár az MSZP és DK megállapodása szerint ez utóbbi párt indíthat jelöltet a Körmend-Vasvár-Szentgotthárd körzetben, a DK jelöltjét még annak helyi elnöke sem támogatja. Rossz hír, hogy a központi osztozkodásban az urak egyáltalán nem vették figyelembe (ha egyáltalán rendelkeznek helyismerettel) azt, hogy mi a helyzet vidéken, a jó hír viszont az, hogy a helyi politikusok józan esze talán felülírhatja majd ezeket a központi direktívákat annak érdekében, hogy a Fidesz ne nyerje túl magát. Meglátjuk, mindenesetre Vajna András alkalmazottai nyugodtan elmehetnének kapálni.

Miután még mindig nem sikerült teljesen felszámolni a nem kormánypárti médiát, kiderülhetett az is, hogy mekkorát alakított a Fidesz kaposvári országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila jómunkásember a Párt legnagyobb dicsőségére. Kampányvideót forgatott ő a fideszes családtámogatási rendszer nagyszerűségéről, különös tekintettel a január elsejétől életbe lépő családokat érintő, megszámlálhatatlan kedevezményre. A hitelesség érdekében meglátogatta a három gyereket nevelő kaposvári Gáspár családot, ami kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a képviselő úr sorolhassa a rengeteg jótéteményt, amit az államnak pártja ajándékba adott az érintetteknek. Aztán a spontaneitás és életszerűség által széttrancsírozott, de legalábbis szétfeszített videó legemelkedettebb pillanatában megszólal a családfő, a háromgyerekes apuka, aki nem tud elég hálás lenni ezért a rendszerért:

Ami az eszembe jut rögtön az elmúlt nyolc évben, 2010 óta, az a biztonság. Az a fajta biztonság, amivel a családteremtési programon belül mi is tudtunk könnyebben élni, könnyebben megélni.

Miután ITT megtekintettük a videót, ám mielőtt a meghatottságtól párássá válna a szemünk, tegyük hozzá azt, amit Gelencsér Attila sajnálatos módon elfelejtett megemlíteni a propaganda eme szép darabjával kapcsolatban: Gáspár András, a háromgyerekes, családjával együtt jólétben, bőségben tengődő példás családapa nem más, mint a Fidesz kaposvári szervezetének egyik alelnöke, aki a fideszes alelnökség mellett számos jól fizető állás boldog tulajdonosa is (via Kapos-T/Index) Királyság. Foglaljuk össze tehát: a fideszes képviselő a fideszes alelnök lakásábna forgatott propagandavideóval szemlélteti, hogy a fideszes kormányzásnak köszönhetően hasít az életszínvonal. Nem nehéz belátni, hogy emellett Németh Szilárd rezsicsökkentést magasztaló spontán videója – amelyben lerohant egy szerencsétlen, özvegy panellakót – a fasorban nincs e professzionális mestermű mellett. Amúgy Szilust jól eldugták mostanában, talán már egy hét is eltelt, vagy még több, mióta utoljára kitolták a mikrofonok elé mennydörögni. Lehet, hogy a stratégák belátták, ez is inkább visz, mint hoz, vagy ki tudja.

És ha már ilyen szépen bulvárba fullasztottam a jóreggelt, akkor említsük már meg azt is, hogy a Hír Tv ellátogatott a jásziványi kolbásztöltő versenyre, ahol Pócs János, a térség ura is természetesen jelen volt, tőle próbálták megtudni: jó vicc volt vagy nem volt jó vicc ez a disznóra tetovált sorosozás. Pócs képviselő úrnak ennyire futotta a kútfejéből:

Az rossz vicc, hogy önök itt vannak.

Tari András, Jászivány fideszes polgármestere, aki állítólag fotósként assisztált a decemberi ízléstelenséghez, szintén kussolt, mert ő nem akar élő-, vagy bio- vagy milyen díszlet lenni. Bármit is jelentsen ez, a tetoválást készítő erdélyi böllér, Péter András viszont elárulta, hogy nem akartak semmit üzenni Soros Györggyel kapcsolatban, és bármikor újra elkészítené a feliratot, ha a soros disznó kerülne elé. Erdélyben egyébként sem ismert a milliárdos. Na, jól van akkor. Megnyugodtunk. Egy percig sem gondoltuk komolyan, hogy bárki valaha felelősséget fog vállalni ezért az ordas gusztustalanságért.

A kicsinyesség, okádékság egy másik példája az (persze tudom, hogy a kultúrától nem vágja hanyatt magát a disznóvágás népe), hogy miután a könyvkiadók felvetették: a magyar költészet napja után három nappal, Esterházy Péter születésnapján (április 14-én) ünnepeljék a magyar próza napját, a kormány seggében tenyésző Írószövetség, a szintén kormány seggében tenyésző Magyar Művészeti Akadémival karöltve világossá tette: csak azért se. A magyar próza napja február 18-a, Jókai Mór születésének napja lesz. Én nem állítom, hogy Jókainak nincs ott a helye, ahol van, mert nyilván az egész életműve alap és referencia. De ez a múltba révedő köldöknézegetés annyira tipikus. Ahogyan nem akarnak tudomást szerezni azokról, akik nem az ő szekerüket tolták világ életükben. Ahogy beletörlik a lábukat a kortárs irodalom talán legkiemelkedőbb, világszínvonalú prózaírójába. Jó, akkor legyen Jókai, vele nem lehet mellényúlni.

Hát így történt, hogy kifutottam az időből és még így is sok minden kimaradt. Nem baj, mert hosszú még a nap. Kellemes szép havas vasárnapot mindenkinek! Majd még jelentkezünk.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS