Június 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez is nemzeti érdek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,249,571 forint, még hiányzik 1,750,429 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Aki valamelyest együtt lélegzik a közélettel, valószínűleg értesült arról, hogy Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn bírálta a magyar kormány „teljességgel felfoghatatlan” döntését, amivel már másodszor akadályozták meg, hogy az EU közös, egyhangú nyilatkozatban ítélje el Pekinget a hongkongi demokrácia lábbal taposásáért. A Szijjártó nevű külügyminisztert a cseh külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón tegnap megkérdezték, mi a helyzet a Kínát bíráló közös uniós nyilatkozat megfúrásával, a Szijjártó nevű külügyminiszter erre az MTI szerint ezt válaszolta:

„Az EU eddig nyolcszor adott ki nyilatkozatot vagy határozatot Kínával kapcsolatban, de egyik sem hozott változást, pozitív előrelépést. A miniszter ezért értelmetlennek tartja egy kilencedik nyilatkozat kiadását.”

Ehhez képest olvasom, mert a Szijjártó nevű külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán, hogy

Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen. Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel és elismerjük az önvédelemhez való jogát. A civilek elleni értelmetlen erőszaknak azonnal véget kell vetni.

Hogy az állampárt számára mennyire fontos megszólalásról van szó, azt egyértelműen bizonyítja, hogy azonnal pártplakát lett belőle:

Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait…

Közzétette: Fidesz – 2021. május 12., szerda

Nem tartom magam az izraeli-palesztin konfliktus világszínvonalú szakértőjének, de talán nem is kell annak lenni ahhoz, hogy felmerüljenek az emberben bizonyos kérdések. Szijjártó Magyarország nevében kinyilvánított leghatározottabb felháborodása így, ebben a formában szerintem vérlázító, egyrészt az orbánizmus ama rongyosra használt, lépten-nyomon fennhangon ordibált alapvetésére való tekintettel, miszerint nem ugatunk bele mások belügyeibe, és ezért elvárjuk, hogy mások se ugassanak bele a mi belügyeinkbe. Másrészt arra való tekintettel is – és ez még súlyosabb -, hogy Szijjártó Péter azt sugallja, itt palesztin terroristák állnak szemben ártatlan izraeliekkel, hogy ebben a sok évtizedes konfliktusban, amely máig semmilyen pozitív előrelépéssel nem járt, Izraelt nem terheli felelősség. Holott itt, egy az etnikai arányok megváltoztatását célzó, a kelet-jeruzsálemi palesztinokat érintő kitelepítésekkel is terhelt konfliktusról van szó, amely az elmúlt napokban kölcsönös rakétatámadássá szélesedett, amely támadásoknak mindkét oldalon vannak áldozatai. Ártatlan, civil áldozatai.

A kérdés az, hogy ha Szijjártó szerint az Európai Uniónak nem kellett volna nyilatkozatot kiadnia, amikor Erdogan lerohanta Szíriát, azaz háborút indított egy másik ország területén, kurd otthonokat rombolt le, kurdok vérét ontotta; ha Szijjártó szerint semmi értelme a népirtó Kínát egységes európai állásfoglalásban elítélni, vagyis rendben van, hogy Kínában üldözik a keresztényeket, átnevelőtáborokban kínozzák az ártatlan civil kisebbségeket, és ha Szijjártó szerint rohadtul nem a mi dolgunk, hogy Putyin hogyan teszi el láb alól a politikai ellenfeleit és robbantgat uniós tagországokban, akkor hogyan születhetett meg egyáltalán ez a gyászos megszólalás?

Miközben az ENSZ  Biztonsági Tanácsa állásfoglalásában mind az izraeli fél felelősségét (a palesztinok erőszakos kitelepítésében), mind a Hamasz által indított rakétatámadásokat elítélte; miközben Ferenc pápa az összecsapások befejezését és azonnali „testvéri” megoldást kért az izraeliektől és a palesztinoktól egyaránt; miközben az Európai Unió már korábban is  figyelmeztetett, hogy a palesztin területeken létrehozott zsidó telepek ellentétesek a nemzetközi joggal, és miközben Izrael világossá tette, hogy esze ágában nincs tűzszünetről tárgyalni, Szijjártó előáll egy ilyen szégyenletes hőbörgéssel. 24 óra sem telt el azóta, hogy sokadszorra a pofánkba tolta, mennyire feleslegesek, értelmetlenek, sőt, majdhogynem károsak az Európai Unió szolidaritási/elítélő nyilatkozatai, erre ma ezt a leghatározottabban elítélő, súlyosan féloldalas, torz szöveget préselte ki magából. Nem az általában vett agressziót ítéli el – bár állítólag azt nem érdemes elítélni, amin változtatni nem tudunk -, hanem Orbán Netanjahu nevű haverjának mundérját védi. Miért? Ez is nemzeti érdek?

Hiába, ezt az országot rendre olyan kiváló államférfiakkal veri az Isten és a történelem, akik nagyon érzik, hova kell állni. És még a nap fele hátravan. De legalább – hátha vigasztal valakit – az ellenzéki előválasztás menetrendjét sikerült kőbe vésni. Ez is valami.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!