Június 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Értik, csak éppen tesznek rá

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,249,571 forint, még hiányzik 1,750,429 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megint győzött a kormány. Azt hiszem. Hiszen ők már előre tudták, hogy az Európai Bíróság hogyan fog dönteni. De azért pereltek – bár akkor még Varga Judit amazon miniszterkedése nélkül, ám az ő hatékony közreműködésével – éveken át, most pedig megkapták írásban is, amit eddig is tudtak.

Én nem vagyok – nem voltam és nem is leszek – elsőéves joghallgató, de azt például tudom, hogy egy társasházat érintő szavazás esetében vagy eleve nem lehet tartózkodó szavazatot leadni, vagy lehet, de azt érvénytelennek tekintik. Régebben ugyanez volt a helyzet a köztársasági elnök megválasztása esetén is, a régebbi – Fidesz-éra előtti – jogértelmezés szerint csak az igen és nem szavazatok számítanak, aki tartózkodik, az nem akarja, hogy számítson a véleménye. Azt nem tudom, ez változott-e azóta.

Jogilag nem értek hozzá, de az egyszerű agyammal visszaemlékszem, amikor ment a cirkusz arról, hogy akkor hogy is van ez a kétharmad a szavazóképes lakosság egyharmadának voksainak a birtokában, akkor az volt a Fidesz válasza, hogy csak az számít, aki elment szavazni. Aki nem ment el, az nem akarja, hogy bárhová beszámítsák a véleményét. Na, ehhez képest nem állítom, hogy nem vicces a dolog. Ha jól értem, mindig úgy kell értelmezni ezt a kérdést (is), ahogy azt a kormánypárt pillanatnyi érdekei megkívánják.

Tehát most megint az van, ami lenni szokott. A magyar kormány tudomásul veszi a bíróság döntését, de mivel az ő érdekeivel ellentétes, leszarja. Majd szóljon Varga Judit, amikor ezt a polgári peres esetekben is bevezetik, és a magyar emberek dönthetnek úgy, hogy tesznek a bíróság ítéletére.

A kormánynak nem voltak illúziói az Európai Bíróság döntéséről – reagált Varga Judit igazságügyi miniszter a luxemburgi székhelyű szervezet döntésére, amely elutasította az Európai Parlament (EP) 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával szemben benyújtott magyar keresetet.

Varga Judit Facebook oldalán közölte: a kormány álláspontja szerint a Sargentini-jelentésről tartott szavazás nemcsak az uniós szerződésekkel volt ellentétes, hanem az EP eljárási szabályzatával is.
    A szavazatszámlálás során ugyanis nem számították be a tartózkodó szavazatokat a leadott voksok közé – tette hozzá.
    “Ha a tartózkodásokat – az egyébként egy elsőéves joghallgató számára is könnyen beazonosítható, egyértelmű eljárási szabályok alapján – figyelembe vették volna a támogató szavazatok arányának meghatározásakor, akkor nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség a politikailag elfogult jelentés elfogadásához” – írta a miniszter.
    A tartózkodás a hallgatólagos egyet nem értést, az uniós képviselők tudatos politikai akaratnyilvánítását jelenti, nem azt, hogy nem kívánnak részt venni egy szavazáson. Akkor ugyanis be sem mennek szavazni – jegyezte meg.
    A miniszter szerint a szavazatszámítás szabálytalan módja így a képviselői szabad mandátum elvét is sértette, hiszen a tartózkodók akaratukkal ellentétben “járultak hozzá” egy határozat sikeréhez.
    “Sargentiniék érdeke azonban azt diktálta, hogy az EP figyelmen kívül hagyja ezeket a szavazatokat. Emlékezhetünk, korábban a jelentéstevő maga kérte egy interjúban a potenciális tartózkodókat, hogy a szavazás ideje alatt inkább menjenek ki kávézni. És még rajtunk kérik számon a közös értékek és szabályok betartását? Ugyan már!” – írta Varga Judit.
    A miniszter érdekesnek nevezte azt is, hogy a bírósági ítéletre egy ilyen “egyszerű” eljárásjogi kérdésben majdnem három évet kellett várni, miközben egy másik ügyben, a jogállamisági kondicionalitás rendelet rendkívül bonyolult kérdésében, maga az EP követeli a bíróság döntéshozatali folyamatának gyorsítását.
    “Enyhén szólva ellentmondásos” – fűzte hozzá.
    Varga Judit kiemelte, a bíróság csütörtöki döntése semmilyen módon nem jelenti a Sargentini-jelentésben foglaltak tartalmi megerősítését, amelyet a magyar kormány “számos alkalommal cáfolt már szakmai és elvi szinten is”.
    “Ahogy eddig, Magyarország a lojális együttműködés szellemében készen áll a párbeszédre a jogállamiság témakörét érintő kérdésekben is. A politikailag motivált boszorkányüldözéseket azonban továbbra is elutasítjuk” – írta az igazságügyi miniszter a bejegyzésben. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!