December 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Éppen itt volt az ideje

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 514,445 forint, még hiányzik 2,485,555 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudom én, hogy Magyarország aprócska hal az óceánban, nem az országban történő események váltották ki a gazdasági nagyhatalmak összefogását Kína kíméletlen térhódításának ellensúlyozására. De ha csak egy aprócska részünk is van benne – és annyi bizonyosan van -, máris nincs mire büszkének lennie a magyar kormánynak.

Gyanítom, hogy az egyébként is igen sok fronton vesztésre álló Orbán-kormányak úgy hiányzik ez a nemzetközi összefogás, mint púp a hátára, de hogy az országnak nem fog ártani a változás ezen a téren (is), az biztos. Éppen itt volt az ideje. Fudan egyetemen innen, kínai vasútépítésen túl.

Nem arról van szó, hogy ne lenne fontos kereskedelmi partner Kína bármely ország számára. Fontos. De ez nem jelentheti, hogy befolyása alá hajthat más országokat, ahogy ez most történik.

Nagyszabású fejlesztési programot tervez a vezető nyugati ipari hatalmakat összefogó G7 csoport az Övezet és út kezdeményezés (BRI) nevű külgazdasági stratégia révén erősödő kínai befolyás ellensúlyozására – írta pénteken a Handelsblatt című német üzleti lap.

A terveket megalapozó tanulmány szerint évente legalább 1500 milliárd dollár kellene az alacsony és a közepes jövedelmű országoknak, hogy elérhessék az ENSZ úgynevezett fenntartható fejlődési céljait.
    Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában új utakra, vasútvonalakra, kikötőkre van szükség, hogy a térségbeli országok jobban bekapcsolódhassanak a globális gazdaságba, és klímabarát technológiák bevezetésére vagy a digitális infrastruktúra fejlesztésére sincs elég pénz.
    Azonban a nemzetközi fejlesztési együttműködés hagyományos intézményei, például a Világbank “túl nehézkes”, ezért a külső támogatásra szoruló országok a “kész megoldásokat” kínáló partnerekhez fordulnak.
    Ezek a megoldások viszont “átláthatatlan feltételekkel” járnak, nem biztosítják a nemzetközi normák érvényesülését, “pénzügyileg nem fenntarthatók, növelik az államadósságot és részben ellentétesek a fogadó országok polgárainak hosszú távú érdekeivel” – idézett a dokumentumból a Handelsblatt, kiemelve, hogy ugyan nem említik Kínát, de egyértelmű, hogy a feltörekvő ázsiai nagyhatalomra utalnak.
    Idéztek a német külügyminisztérium egy bizalmas besorolású elemzéséből is, amely szerint Kína a nemzetközi közösség hagyományos intézményrendszerének erősítése helyett egy “párhuzamos, sinocentrikus struktúra” kiépítésére törekszik, és ennek eszköze a BRI, amelynek révén kiterjeszti politikai befolyását és a “saját elképzelései” alapján formálja a globális normákat, standardokat.
    Ezt ellensúlyozná a Build Back Better World, azaz B3W (nagyjából: építsük újjá és tegyük jobbá a világot) elnevezésű program, amelyről a G7 csoport június 11-én kezdődő angliai csúcstalálkozóján tárgyalnak.
    A tervek szerint a program mindenekelőtt klímabarát technológiák átvételét, az egészségügyi rendszer fejlesztését és a digitalizáció előmozdítását szolgálja majd. A támogatási feltételek közé tartozik a nemek egyenlőségének biztosítása, a nemzetközi munkaügyi és környezetvédelmi szabványok, előírások érvényesítése, és a korrupció megelőzését szolgáló átláthatóság.
    Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország alkotta G7 csoport, amelynek munkájában az Európai Unió mint intézmény is részt vesz, mindezzel “kiemeli a kontrasztot” a BRI-vel szemben – írta a Handelsblatt, hozzátéve, hogy Kína nemigen törődik a BRI révén finanszírozott beruházásokra ökológiai és társadalmi hatásaival, és a projektekben gyakran előfordul a megvesztegetés, a kizsákmányolás és a kényszermunka.  
    Ezért nem csak a Hetek körében erősödik az ellenállás a BRI-vel szemben – írta a Handlesblatt, kiemelve, hogy a csúcstalálkozót szervező brit soros elnökség Ausztrália, India, Dél-Afrika és Dél-Korea vezetőit is meghívta a tanácskozásra, és a tervek szerint ezeket az országokat is bevonják a B3W kezdeményezésbe. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!